fbpx

Konec nadvlády mužů v ulicích. Tedy alespoň v jejich názvech. V Holandsku či v Belgii se začalo s přejmenováváním ulic podle ženských hrdinek. V Holandsku šlo zatím jen o guerillovou akci

Zveřejněno: 16. 3. 2019

Symbolem některých měst jsou památníky a monumentální stavby, jako je například Eiffelova věž v Paříži, koloseum v Římě nebo Braniborská brána v Berlíně. Také ulice samy ale mohou nést ikonická jména. Mnohé byly pojmenovány podle národních hrdinů – a samí chlapi, jeden vedle druhého, hrdinky žádné. A to je prostě disbalance, kterou musí uznat každý genderový skeptik (včetně mě). 

Migrantka z blizáče

Desítky ulic v Maďarsku se jmenují podle národního básníka Sándora Petöfiho. Když přijedete do kteréhokoliv z italských měst, dozajista tam najdete Dantovu, Mazziniho, Garibalgiho nebo Verdiho ulici. Na ženy jako by se zapomnělo – když tedy pomineme jednu blízkovýchodní migrantku, která se proslavila tím, že jako jediná žena v historii dokázala porodit syna, aniž by předtím souložila.

cedule zeny 2

Feministická skupina De Bovengrondse přejmenovala část ulic v Holandsku. Tato konkrétní byla pojmenována po jihoafrické aktivistce proti apartheidu


I tak je ale Ježíšova matka v počtu ulic po ní pojmenovaných až daleko za desítkami mužů. V Paříži se po chlapech jmenuje 31 % ulic, po ženách ale jen 2,6 %.

Ulice se jmenují hlavně po slavných mužích. Evidentní nespravedlnost se rozhodli občané měst vzít do vlastních rukou.

To, že v Evropě nemáme ulice s ženskými jmény, je historickým neduhem. Loni v létě mohli obyvatelé Bruselu zvolit jména pro 28 nových ulic. Dvě z nich budou pojmenovány po ženách, konkrétně po doktorce Isale van Diestové a režisérce Chantal Akermanové. Jejich životní dílo má pro Belgičany stejný význam jako třeba sladké pivo Kriek nebo zázvorové sušenky Spekulatius. Geniální název Ceci n’est pas une rue (Toto není ulice) skládá poctu belgickému surrealistickému malíři René Magritteovi. Zaslouží si to, samozřejmě, ale bylo to opravdu nutné, když se tím efektivně zabrání složení pocty další ženě?

Guerilla city signs 

Je v tom velká nespravedlnost a uvědomělí občané to vědí, proto berou jména ulic do vlastních rukou. Pařížská úderná skupina neoficiálně přejmenovala Pont au Change po umělkyni a bojovnici za rovnoprávnost Josephine Bakerové. Boulevard du Palais zase získal nové jméno po filozofce Emilie du Châteletové.

Místo Tržiště by mohla americká ambasáda mít sídlo v ulici Madeleine Allbrightové, kurty na Štvanici by mohly stát v ulici Martiny Navrátilové.

V srpnu loňského roku zjistili obyvatelé amsterdamského Rokin Boulevard, že žijí na Beyoncé Boulevardu, pojmenovaném po americké zpěvačce. Francouzské městečko La-Ville-aux-Dames pojmenovalo všechny své ulice po ženách – co byste ostatně od města, které se jmenuje „Město žen“, čekali. Brusel dokonce vzdal poctu britské političce Jo Coxové, kterou v roce 2016 zavraždil probrexitový konspirační teoretik.

cox 0388695280

V Bruselu na podzim roku 2018 odhalili ulici britské aktivistce Joe Coxové. Brexitu to zatím nezabránilo


A ani Praha by neměla zůstat pozadu. Místo Tržiště by mohla americká ambasáda mít sídlo v ulici Madeleine Allbrightové, kurty na Štvanici by mohly stát v ulici Martiny Navrátilové, Státní opera by už nebyla na Wilsonově, ale na ulici Dagmar Peckové, ulice v Zátiší (Praha Bubny) by se mohla přejmenovat podle feministky Františky Plamínkové, která na ní kdysi učila, a Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy by mohla stát třeba na ulici slavné imunoložky Blanky Říhové, co říkáte?

Související…

Pět jednoduchých způsobů, jak udělat z Prahy chytré město
Zdeněk Strnad

A kdyby to nestačilo, můžeme udělat z Mariánského náměstí třeba Náměstí Adriany Krnáčové, z Pařížské ulici Tamary Kotvalové, z náměstí Míru třeba náměstí Jany Černochové... Ok, ty poslední tři beru zpět. Ale stejně, čím víc ulic se bude jmenovat po ženách, tím z nějakého důvodu lépe.

zdroj: Economist

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...