fbpx

Sdílení jako životní styl: Od oblečení po domovy a luxusní jachty 1 fotografie
zdroj: Adobe Stock

Vyměňování, půjčování a sdílení věcí je fenomén starý jako lidstvo samo. Moderní doba navíc přináší nové způsoby, příležitosti i propojení s celým světem. Jak vám swap může obohatit život, co všechno můžete vyměnit a proč byste to rozhodně měli vyzkoušet?

Zveřejněno: 11. 6. 2024

Pamatujete ještě na ty doby, kdy jste si s nejlepší kamarádkou půjčovaly navzájem svá oblíbená trička a kšeftovaly s plakáty boybandů? Ve třídě jely ve velkém kartičky s hokejisty nebo Pokémony a když vám rodiče nechtěli koupit nové album Spice Girls, půjčili jste si CD od spolužáka výměnou třeba za Wanastowi Vjecy. I když svět povinné školní docházky už zmizel kdesi v hlubinách času, některé trendy se vrací – a naštěstí to není šusťáková souprava!

Swap markety i knihobudky

Oblečení si se svými kamarádkami můžete půjčovat bez ohledu na věk, tedy pokud máte stejnou velikost, ale vyrazit můžete i na tzv. swap market. Tato příjemná místa setkání jsou skvělým příkladem uplatnění sdílené ekonomiky, přinést tam můžete nejen oblečení a doplňky, ale i drobné dekorace nebo pokojové rostliny, které už doma nepotřebujete. Odnést si zase můžete cokoli, co se vám zalíbí. Když dáte přednost výměně před nákupem, nejen, že přispějete k udržitelnému životnímu stylu, ale užijete si i nějaká překvapení. Nikdy totiž nevíte, na co narazíte!

Ti, co si raději pořídí knihu než nový kousek do šatníku, zase ocení knihobudky. K velké radosti všech knihomolů jejich počet neustále roste, najdete je nejen na nádražích, ale také v parcích a ve spoustě kaváren. Zpestřit si tak můžete cestu vlakem i posezení v parku či u kávy a přečtené tituly zase vrátit, klidně do jiné knihobudky.

Prázdniny jako z filmu – vyměňte si dům!

Vaše výměny ale rozhodně nemusí končit u drobností. Co takhle dočasná výměna domů? Přesně na tom je postavená zápletka oblíbeného filmu Prázdniny (2006), kde si Kate Winslet a Cameron Diaz na nějakou dobu vymění své domovy se vším všudy. Romantický happyend ani krasavce typu Jude Law vám nikdo nezaručí, ale prázdninovou výměnu domácností si můžete vyzkoušet i vy, stačí sebe a svůj dům zaregistrovat do jedné z agentur. Výhody to má nejen ekonomické, ale tahle nevšední dovolená vám umožní také nahlédnout do života jiné rodiny, poznávat odlišné kultury a třeba i navazovat nová přátelství.

Dobrodružství na silnici i ve vlnách: karavany i luxusní jachty

Jste raději pořád v pohybu a stále stejný výhled za oknem vás nudí? Půjčte si karavan! Obytné vozy jsou čím dál populárnější, jak může potvrdit Lukáš Janoušek, CEO Campiri, největší online půjčovny karavanů v Evropě: „Prostě si vyberete karavan a druhý den už můžete jezdit kdekoli jen chcete. Tu svobodu si zamilujete.“ Pokud jste sami vlastníky karavanu a víte, že ho můžete postrádat na nějaký čas nabídněte ten svůj prostřednictvím Campiri  na pronájem – i taková možnost tu je.

Existují i platformy propojující majitele luxusních jachet, které vám umožní výměnu plavidel bez náročné administrativy a s minimálními náklady. Paul Tesar, zakladatel společnosti Iguana Technology, která stojí za sofistikovaným online rezervačním systémem projektu YachtSwaps zdůrazňuje: „Tohle je doslova revoluce ve světě luxusního cestování. Jeden den jste na své lodi na Jadranu a další můžete trávit na jiné třeba na Floridě. Nebo kdekoli si vyberete!“

Výměny, půjčování a sdílení nejsou jen moderní trendy dnešní doby, ale základní stavební kameny sdílené ekonomiky, je to cesta, která otevírá nové příležitosti a vytváří nová společenství. Objevujte svět, vychutnejte si svobodu a flexibilitu, šetřete životní prostředí i svou peněženku nebo prostě jen sdílejte radost a zážitky s ostatními. Proč nezačít ještě dnes?

Související…

Nezaměnitelní „účastníci zájezdu“: Našince na pobytové zahraniční dovolené poznáte jednoduše
Kristýna Nedobitá

foto: Adobe Stock, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...