fbpx

Jak vybrat ideální masku pro váš typ pleti 1 fotografie
zdroj: Adobestock

Kroužíte kolem regálů s kosmetikou s cílem koupit si konečně masku na pleť, která jí poskytne tu nejlepší péči. V tom množství produktů, jejich účinků a složení se cítíte ztracení. Buď odcházíte s prázdnou, nebo (opět) sáhnete po špatném řešení a stav vaší pleti se ještě zhorší. Klíčem k úspěšnému výběru je pochopení potřeb vaší pleti. Jenže jaké to jsou?

Zveřejněno: 24. 1. 2024

Vaše pleť je stejně jedinečná jako vy samy. Potřebuje specifickou péči. Jedině tak může skutečně zazářit a ukázat se v plné kráse. Aby byla pleťová maska v harmonii s vaším typem pleti, musíte nejdříve určit, jaká vaše pleť skutečně je.

Suchá pleť touží po hydrataci

Poznáte ji podle šupinek, pnutí a hrubosti na pohled i na dotek. Suchá pleť je jako poutník na poušti. Zoufale touží po hydrataci. Pečujte o ni s hydratačními maskami, které využívají sílu olejů a másel. Vsaďte například na produkty s arganovým, šípkovým či jojobovým olejem nebo s obsahem bambuckého másla. Pleť hloubkově hydratuje a udrží v ní vlhkost kyselina hyaluronová nebo glycerin.

Normální pleť si chce zachovat rovnováhu

Nic jí nechybí ani nepřebývá. Normální pleť je pro svou optimální vyváženost snem každé ženy. Bohužel většinou snem nedosažitelným. Potřebuje pouze minimální kosmetické zásahy, což ovšem neznamená, že si nezaslouží péči. Dopřejte jí kúru s minerálními pleťovými maskami, které jí uleví od nečistot, nebo ji rozmazlete a rozjasněte maskou s vitamínem C.

Mastná pleť vyžaduje hloubkové čištění

Vysoký lesk je skvělý na fotografiích, ale na obličeji ho chce málokdo. Mastnou pleť poznáte na první pohled, a to podle výrazných rozšířených pó a nadměrné sekrece kožního mazu. Potřebuje speciální péči za podpory pleťových masek s jílem a aktivním uhlím. Jíl působí jako magnet na nečistoty a maz. Jemně vytahuje přebytečný olej z pórů. Aktivní uhlí působí jako hloubkový čistič, který pomáhá odstranit toxiny a zanechává pleť svěží a matnou.

Citlivá pleť je prostě „citlivka“

S citlivou pletí je svízel. Na vaše kosmetické snažení reaguje podrážděním, zarudnutím a svěděním. Často své projevy ještě umocňuje skvrnami, vyrážkou nebo odlupováním. Citlivá pleť potřebuje ten nejšetrnější přístup. Platí na ni většinou pouze la přírody. Vyhledejte masky na pleť s protizánětlivými složkami, jako je aloe vera nebo oves. Využijte i zklidňovací účinky heřmánku a levandule.

Smíšená pleť potřebuje od každého něco

Pohrává si s vámi a nechává vás tápat při výběru správné péče. Smíšená pleť totiž kombinuje protichůdné typy pleti. Na tvářích vytváří suchá místa a šupinky, zatímco na čele, nose a bradě roztáčí kolotoč nadměrné produkce kožního mazu. Produkty na smíšenou pleť jsou jako žongléři, kteří vyvažují naprosto protikladné potřeby smíšené pleti. Dobře fungují masky s obsahem čajovníku, zeleného jílu nebo produkty s mořskými řasami. Zkuste se kromě péče o pleť odměnit také vybranými parfémy.

Související…

Zdravá stévie? Omyl. Umělá sladidla škodí podobně jako klasický cukr
Tereza Hermochová

foto: Adobestock, zdroj: Parfumerie Douglas

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...