fbpx

Výhody a nevýhody: Proč platit mobilem a hodinkami? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vítejte v digitální éře, kde platby mobilem, hodinkami, nebo chytrými náramky nejsou jen trendem, ale stávají se novou normou. Jak se v této technologicky pokročilé době zorientovat a co byste měli vědět o těchto moderních platebních metodách?

Zveřejněno: 22. 1. 2024

Platby mobilem, hodinkami či chytrými náramky nabízejí pohodlí a rychlost. Představte si, že místo hledání peněženky stačí mávnout zápěstím, nebo ukázat smartphone.

Výhody:

  • Rychlost a pohodlí: Platba smartphonem nebo hodinkami trvá jen několik sekund. Nemusíte hledat peněženku ani hotovost. Jednoduše přiložíte telefon nebo hodinky či chytrý náramek.
  • Bezpečnost: Platby mají vyspělé zabezpečení, jako je biometrické ověření otiskem prstu nebo skenem obličeje. Vaše data jsou chráněna.
  • Sledování výdajů: Díky platební aplikaci máte perfektní přehled o svých výdajích. Můžete si vést rozpočet a analyzovat své nákupy.

Nevýhody:

  • Omezení kompatibility: Bohužel ne všechna zařízení podporují bezkontaktní mobilní platby. Musíte mít kompatibilní smartphone, hodinky či chytrý náramek.
  • Závislost na technologii: Pro platbu potřebujete mít nabité a plně funkční zařízení. Když vám dojde baterka nebo se přístroj poškodí, nebudete moct platit.

Jak nastavit platbu na mobilu či hodinkách?

Nastavení na chytrém telefonu:

  • Stáhněte si vhodnou platební aplikaci: Existují desítky aplikací jako Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay a další. Vyberte si tu od vašeho mobilního operátora nebo od výrobce telefonu.
  • Přidejte platební kartu: Kartu přidáte jednoduchým naskenováním nebo ručním zadáním údajů. Můžete přidat debetní i kreditní karty.
  • Ověřte kartu: Pro bezpečnost budete muset ověřit přidanou kartu. Nejčastěji se provádí SMS kódem, který pošle banka.

Nastavení na hodinkách a chytrém náramku:

  • Propojte hodinky se smartphonem: Pomocí Bluetooth spárujte chytré hodinky s telefonem a nainstalujte doplňující aplikaci.
  • Nastavte platební aplikaci: Stejným způsobem jako v telefonu přidejte kartu a ověřte ji.
  • Ověřte a aktivujte: Pro provedení platby hodinkami či náramkem je jednoduše přiložte nad bezkontaktní platební terminál.

Platby mobilem a chytrými hodinkami jsou nejen pohodlné, ale i bezpečné. Začněte je využívat dnes a užijte si svobodu, kterou vám tato moderní technologie přináší. Zkuste to a uvidíte, jak jednoduché to může být!

Související…

Endorfinový hit jménem peníze. Proč máme pocit, že nevyděláváme dost
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Digihit

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...