fbpx

Že léto končí posledním zářijovým dnem? Ale vůbec ne! Letní pohodu si můžete prodloužit až do podzimních měsíců. Máte rádi atmosféru jihoevropských států a zároveň dáváte přednost jinému typu dovolené, než trávit týden v hotelovém komplexu? Pokud jste si odpověděli "ano", splnit si tato přání můžete v jižním Španělsku. To nabízí ideální příležitosti spojit návštěvu krásných pláží, historických památek nebo úchvatné přírody s majestátními vrcholky pohoří Sierra Nevada.

Zveřejněno: 4. 10. 2023

Tohle všechno můžete prožít během jediné dovolené, a to naprosto nezávisle na komukoliv a čemukoliv. Česká digitální platforma Campiri ve španělské Málaze otevřela v minulém roce svou pobočku. Její úspěch dokládá i to, že zde roste počet karavanů i obytek, které jsou stále k pronájmů: „Na výběr máte spoustu kompletně vybavených vozidel. Na našich webových stránkách si můžete vybrat z přehledného seznamu právě ten vůz, který bude splňovat přesně všechny vaše potřeby. Vyberou si sóloví turisté, parta kamarádů i rodina," říká Lukáš Janoušek, CEO společnosti Campiri.

Půjčení obytného auta ve Španělsku? Žádný problém!

Ještě nikdy jste obytný vůz neřídili? Nevadí, pokud máte klasický řidičský průkaz skupiny B, můžete bez problémů za volant vozidla do 3,5 tuny usednout. "Přímo na místě v Málaze máme zkušený tým. Se vším vám pomohou, poradí s řízením vozu a nabídnou naplánované okruhy, ale i doporučí zajímavá místa, pokud se rozhodnete pro individuální trasu. Jakmile se jednou vydáte poznat krásy Andalusie, vryjí se vám natolik do srdce, že se za nimi budete chtít brzy vrátit," dodává Lukáš Janoušek.

V zahraničí mají rádi turisty a zejména jih Španělska je vítá s doširoka otevřenou náručí a milým úsměvem.

Zatímco doma v Česku v průběhu podzimních měsíců začneme oblékat stále mohutnější kusy oblečení, teploty na jihu Španělska se během září, října i listopadu pohybují kolem příjemných dvaceti stupňů. Dovolená v obytném vozu či karavanu vám navíc dává naprostou svobodu a vy tak prožijete spoustu zážitků přesně podle vašich plánů. Už jste si prošli historické památky a rádi byste utekli z hluku města do malých romantických vesniček nebo do ticha nádherné přírody? Žádný problém! Jeden den můžete obdivovat palácovou pevnost Alcazaba v Málaze a další den můžete koukat na vrcholky druhého nejvyššího pohoří v západní Evropě. Vy sami jste za volantem karavanu pány svého času a plánů.

Na co si dát při řízení obytného auta pozor?

Na co si dát při cestování s obytným vozem pozor? Ve městech samozřejmě není vždy možné cestovat přímo historickým centrem, úzké uličky to ani neumožňují. Zaparkovat na určeném místě, ideálně hlídaném a projít si vše pěšky, je skvělou volbou. Navíc váš "hotel na kolech" můžete parkovat pokaždé jinde, jen pozor, zaparkovat na místě, kde by se stát rozhodně nemělo, může poněkud nabourat rozpočet. V zahraničí mají rádi turisty a zejména jih Španělska je vítá s doširoka otevřenou náručí a milým úsměvem, ale musí se dodržovat pravidla.

Na parkování si dejte pozor i ve volné přírodě. Pravidla jednotlivých regionů se mohou lišit, ale tím základním je stát na místech k tomu určených a nerozdělávat otevřený oheň tam, kde to není povoleno. Využívejte aplikaci Park4night, kde najdete tipy na místa na nocování, ale i dobíjení elektřiny a doplnění vody.

Co rozhodně doporučujeme nevynechat a navštívit?

Málaga

Když už si přímo v Málaze půjčíte karavan, bylo by hříchem si krásy tohoto druhého největšího města Andalusie neprohlédnout. Přístavní město na jihu Španělska... tato kombinace dává záruku, že město vzkvétalo již od svého vzniku a nabízí spoustu úžasných míst. Těmi nejdominantnějšími jsou pevnost Alcazaba, katedrála Vtělení Páně či hrad Gibralfaro. Schovat se ale můžete i do příjemného stínu zelených parků a  botanických zahrad. V zahradě Jardín můžete vidět na tři tisíce místních rostlin. Byť to není pro každého, za zmínku stojí i aréna La Malagueta, určená pro býčí zápasy. S kapacitou přes 14 tisíc míst by zastínila i naprostou většinu českých fotbalových stadionů.

malaga unsplash

Málaga.


Pohoří Sierra Nevada

Ano, jih Španělska vám nabízí možnost během krátkého okamžiku vyměnit kouzelné písčité pláže za vysoké hory pohoří Sierra Nevada. Délka téměř sto kilometrů nabízí takřka nevyčerpatelné možnosti k horské turistice. Při balení zavazadel na to ovšem musíte myslet, jelikož to, co vám stačí na pláži, by při zdolávání horských masivů nebylo úplně vhodné. K dispozici je spousta tras, tou nejznámější a nejvyužívanější je výstup z parkoviště Hoya de la Mora na Veletu, druhý nejvyšší vrchol celého pohoří ve výšce 3009 metrů.

m sierra nevada iberian escapes

Sierra Nevada.


Pueblos Blancos

Tímto názvem (v češtině Bílá města) se označují městečka a vesnice v provinciích Málaga a Cádiz. Pokud je navštívíte, což zkrátka prostě musíte udělat, čeká vás nádherný svět bílých budov zdobených květinami, v romantických uličkách se lusknutím prstu dostanete o několik století zpět. Slunce ozařuje nádherné domy a za nimi se do výšky drápají hory. Jeden ze zážitků, který si při cestování po jihu Španělska prostě musíte splnit.

pueblos blancos unsplash

Pueblos Blancos.


Tarifa

Chcete na opravdový jih Španělska? V tom případě musíte do Tarify, nejjižnějšího města, které je tím pádem nejblíže africkému kontinentu. Máte rádi větrnější počasí? Pokud ano, tak budete na správném místě, jelikož Tarifě se přezdívá hlavní evropské město větru. V tomto kouzelném městě se totiž potkává Středozemní moře s Atlantským oceánem. Místní i turisté toho často využívají a nebe je tak každou chvíli plné pestrobarevných draků.

tarifa shutterstock

Tarifa.


Gibraltar

Jak je známo, Gibraltar je územím, které spravuje Spojené království, ale je jednou z dominant jižního cípu Pyrenejského poloostrova. S nadsázkou se dá říct, že jde „jen“ o skálu čnící nad mořem, ale jde o opravdu raritní místo. Navštívit totiž můžete pláže, ale také krápníkové jeskyně nebo přírodní rezervaci s největší kolonií volně žijících opic v Evropě. Na Gibraltaru se zkrátka mísí britská, španělská i africká kultura.

gibraltar unsplash

Gibraltar.


Gastronomie a kultura

Tady platí, že prakticky kamkoliv zavítáte, nemůžete šlápnout vedle. Španělská gastronomie nabízí tak nepřeberné množství chutí a vůní, že splní nároky každého. Setkávání se s přáteli v restauracích je španělskou národní tradicí, ať už jde o bohaté večeře nebo jen setkání nad sklenkou vína a tapas, malými chuťovkami, nedílnou součástí menu v každé restauraci. A s tím jde ruku v ruce kultura. Muzika na každém rohu, vášnivé tance, to je Španělsko, tím více umocněné v jeho jižní části.

Související…

Cestovatel Martin Šimek: Každou destinaci musíte ochutnat všemi smysly
Zdeněk Strnad

 

foto: Campiri, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...