fbpx

Jak na efektivní práci digitálního nomáda? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Uvažujete o tom, že změníte zaměstnání? Sedět na místě vás nebaví, radši cestujete? Staňte se digitálním nomádem. Jak pracovat efektivně

Zveřejněno: 22. 5. 2023

Vyhovovala vám doba, kdy jste mohli pracovat z domova nebo nějakého jiného místa? Bez každodenního dojíždění do zaměstnání byste se obešli? Není to tak dlouho, co si většina z nás takový pracovní život ani nedovedla představit, dnes je to jiné. Láká vás se k tomu vrátit a pracovat třeba i z různých koutů světa? Staňte se digitálním nomádem.

Kdo je digitální nomád?

Když se řekne nomád, mnozí z nás si představí nějakého pastevce nebo beduína s velbloudem, který se přesouvá z místa na místo. Digitální nomád se také přesouvá z místa na místo a cestuje, velblouda ale u něj nenajdete. Toho vystřídají digitální technologie, díky kterým si můžete nejen vsadit na fotbal online, ale i pracovat, tedy počítač, telefon a přístup na internet.  Ne v každé profesi je možné se stát digitálním nomádem, proto mezi takovými lidmi převažují například grafici, copywriteři, freelanceři z online marketingu, překladatelé, případně někteří IT specialisté.

Že také cestujete a přitom pracujete? Pokud se tím myslí, že během dovolené vyřídíte nějaké ty pracovní záležitosti, pak se ale zase vrátíte do svojí kanceláře, pak nomádem nejste. Digitální nomád se totiž přesouvá z místa na místo dlouhodobě, klidně i dlouhé roky, a svoji práci odevzdává přes na dálku internet.

Víte, že existují dva druhy digitálních nomádů? Jedni se neustále přesouvají z místa na místo, nikde nezůstanou dlouho. Druzí se naopak tam, kde se jim líbí, na několik měsíců nebo třeba i na rok ubytují, pak se zase posunou o kus dál.

Proč se někdo rozhodne stát se digitálním nomádem?

Takové rozhodnutí se nerodí přes noc, je třeba si vše dobře promyslet. Cestovat po světě, nechodit každý den do práce od do, to je sice skvělý nápad, jenže to není pro každého. Někoho doma drží rodiny, jiný se na to necítí. Přesto je digitálních nomádů v dnešní době docela dost. Co je k tomu vedlo a proč se to nejspíš rozhodli zkusit?

Práce z prostředí domova vás časem může začít ubíjet, protože se pořád nacházíte na jednom místě, a to jak během pracovní doby, tak mimo ni. Na cestách se vám ale nic takového stát nemůže.

  • Práce na dálku vám umožní organizovat si čas dle svého, můžete tak s rodinou trávit víc času.
  • Nemusíte dojíždět do zaměstnání, nepracujete od do. Vaše pracovní doba je flexibilní.
  • Když se přestěhujete, nemusíte řešit, jak budete dojíždět nebo hledat nové zaměstnání.
  • Práce v prostředí, které vás inspiruje, může být efektivnější.
  • Nikdo vám nestojí za zády.
  • Vyberete si takové nástroje pro práci, které vám vyhovují. Nemusíte se spoléhat na to, co vám dá zaměstnavatel, ale inspirovat se třeba v recenzích notebooků
  • Zaměstnavatel ušetří na nákladech za kanceláře. Když pro něj pracuje víc digitálních nomádů, stačí mu menší nebo dokonce žádná kancelář pro zaměstnance.
  • Dovolenou si naplánuje podle sebe, nemusí ji řešit se svými kolegy.

Zdá se vám, že je to hodně podobné práci z domova? Říkáte si, že digitálním nomádem tedy může být každý, kdo pracuje jen na homeofficu? Práce z prostředí domova vás časem může začít ubíjet, protože se pořád nacházíte na jednom místě, a to jak během pracovní doby, tak mimo ni. Na cestách se vám ale nic takového stát nemůže, často prostředí střídáte, potkáváte jiné lidi, poznáváte jinou kulturu, řešíte jiné věci, než byste řešili doma. Nabourali jste rutinu, nikdy nevíte, co vám další den přinese.

Jak pracovat jako digitální nomád a být pořád efektivní?

Někdo teď namítne, že když se cestuje a přesouvá z místa na místo, nejde přece odvádět svoji práci stejně efektivně, jako když sedíte v kanceláři, za zády vám stojí šéf a uděluje vám úkoly.

Pracovat nepřetržitě několik hodin je vysilující, myšlenky se pak rozutečou, dojdou vám nápady, nevíte, jak dál, hrozí prokrastinace. 

Omyl! Digitální nomád dokáže odvádět svoji práci stejně efektivně, někdy dokonce ještě efektivněji. Jak na to?

Tip číslo jedna: Určete si, kdy budete pracovat

Práce a cestování na první pohled dohromady moc nejdou, když si ale vymezíte čas, kdy budete pracovat a řešit potřebné záležitosti, a doby, kdy budete cestovat, všechno vám to usnadní.

Tip číslo dva: I nomád si musí udělat pauzu

Pracovat nepřetržitě několik hodin je vysilující, myšlenky se pak rozutečou, dojdou vám nápady, nevíte, jak dál, hrozí prokrastinace. To by se jeden nejradši sebral a vydal se zase o kus dál. Cestování je na to skvělý lék, jenže takhle by to přece nešlo. I vy máte svoje termíny, které je třeba dodržet. Dělejte si mezi prací pauzu na procházku nebo na to, abyste se najedli či protáhli tělo a pak zase pracujte.

Tip číslo tři: Určete si priority

Nejen když sedíte v kanceláři se může stát, že vám práce přeroste přes hlavu a máte pocit, že nic nestíháte. I v tomto případě platí, že je třeba si určit priority, které prostě musíte vyřešit hned, a které chvíli počkají. Mezitím si dopřejte pauzu a jděte třeba na procházku, abyste lépe poznali místo, kde se nacházíte.

Víte, že s organizací práce vám mohou pomoci nejrůznější nástroje jako je třeba Trello a automatické upomínky?

Tip číslo čtyři: Nastavte si pravidla

I práce digitálního nomáda musí mít řád, je třeba si dopředu ujasnit, kdy chcete pracovat a kdy už se chcete věnovat zábavě nebo rodině.

Tip číslo pět: Buďte realisté, sundejte si růžové brýle

I digitální nomádství má své nevýhody, je třeba být realisté a nemít na očích růžové brýle. Ze začátku se nemusí dařit tak, jak byste chtěli, nevzdávejte se. Práce na cestách je pořád práce.

Související…

Nomádský život není pro každého: Nadšenci se často a rádi vrací domů
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Vyfakturuj

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...