fbpx

Dovolená v Chorvatsku: do kterého z proslulých měst zavítáte letos? 1 fotografie
Omiš, Chorvatsko. (zdroj: Shutterstock)

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším přímořským destinacím v České republice. Každoročně sem zavítá na statisíce Čechů. Někteří lidé jsou s dovolenou v Chorvatsku natolik spokojení, že rok od roku navštěvují to samé místo. Majitelé apartmánů je již znají, a tak není problém zaplatit za ubytování předem nebo se naopak domluvit na platbě až v den příjezdu

Zveřejněno: 2. 5. 2023

Pokud vás láká něco tradičního, pak je Chorvatsko tou správnou zemí, kterou můžete navštívit. Zde jsou nejoblíbenější destinace, které tam můžete navštívit.

Omiš

Jižně od Splitu se nachází město Omiš. V tomto bodě se Jaderské moře vlévá do řeky Cetiny. Toto město je ideální pro ty, kteří se nebojí dobrodružných aktivit, jako je rafting, jízda na kanoích, cyklistika, horolezectví, nebo dokonce potápění. Vybavení na tyto sportovní zážitky si nemusíte s sebou vozit ani je kupovat – můžete si je zapůjčit na místě.

Ostrov Mljet

Tento ostrov si užijí zejména milovníci přírody. Narazíte zde na klidné místo plné čistého vzduchu a malebných vesniček. Na ostrově se nachází národní park s jezery se slanou vodou a skalnatým pobřežím. Ostrov je dostupný trajektem z Dubrovníku. Nejznámějším místem na ostrově Mljet je Odysseova jeskyně, kam se můžete vypravit i vy. Proslulá pláž Limony nabízí místo k odpočinku a slunění. Zde můžete narazit na celou spoustu mořských plodů.

Split

Druhé největší město Chorvatska rozhodně patří k nejoblíbenějším destinacím. Toto město se nachází asi půl hodiny jízdy od Omiše. Pokud hledáte místo, které je o něco levnější než Dubrovník, a přesto se jedná o velké město, je Split tím pravým pro vás. Na své si přijdou rodiny s dětmi i mladí lidé. V tomto městě můžete podnikat různé výlety. Za zmínku stojí park Suma Marjan, Diokleciánův palác, zvonice atd. V restauracích můžete narazit na perfektní pokrmy, a to nejenom z mořských plodů. Neobvyklá stropní svítidla, přímořská i moderní hudba, domácí pálenky – to vše můžete obdivovat ve spoustě barů a klubů rozesetých po celém městě.

Ostrov Brač

Tento ostrov je určen nejenom pro ty, kteří se rádi sluní na plážích, ale zejména pro milovníky pěší turistiky. Právě jedna z nejkrásnějších pláží Chorvatska (Zlatni Rat – Zlatý roh) se zde nachází. Je to jedna z mála pláží v Chorvatsku, která je písčitá. Písek má dokonce bílou barvu. Ve spojení s křišťálově čistou vodou se jedná o veliké lákadlo pro turisty z celého světa. Na Ostrov si můžete udělat výlet ze Splitu.

Zadar

Asi dvě hodiny jízdy od Splitu se nachází další z velkých chorvatských měst – Zadar. Zde se ale můžete nejvíce setkat s tamější kulturou a historií. V Zadaru se nachází římské ruiny, muzea, starobylé stavby. Milovníci přírody ale rozhodně budou obdivovat i pláže, hory a turistické stezky, které je zavedou do klidnějších částí Chorvatska.

Národní park Plitvická jezera

Jedno z nejznámějších míst v Chorvatsku jsou právě Plitvická jezera. Ohromen bude i ten, kdo si zrovna nepotrpí na přírodu a pěší turistiku. V tomto parku se můžete setkat se zurčícími vodopády, kterých je více než 90. K vidění jsou taktéž terasovitá jezera v počtu 16. Turistické stezky jsou tvořeny dřevěnými chodníky. Ačkoli průzračná voda jezer láká ke koupání, není to zde povoleno.

Záhřeb

Záhřeb je hlavním městem Chorvatska a současně také městem největším. Není to přímořské město, což trochu snižuje jeho oblibu mezi turisty, nicméně za návštěvu rozhodně stojí. Můžete se zde seznámit s rakousko-uherskou architekturou, navštívit muzea a trhy. Právě v tomto městě se nachází mezinárodní letiště, díky čemuž je město dokonale vytížené. Na turisty je ale dokonale připravené – bary, restaurace, penziony, hotely a apartmány jsou dostupné po celý rok.

Související…

Levná, ekologická a naplňující dovolená. Blogeři sdílí výhody slow travel
Dominika Glaserová

foto: Ubytování v Chorvatsku, zdroj: Ubytování v Chorvatsku

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...