fbpx

Když očí svědí a pálí: Jak si na jaře poradit se sezonními alergiemi? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Slunce nad obzorem, vysoké venkovní teploty i kvetoucí rostliny nám připomínají, že se ke slovu po zimě hlásí opět jaro.

Zveřejněno: 31. 3. 2023

Zatímco pro některé je toto roční období příjemnou a dlouho očekávanou změnou, najdou se lidé, kteří trpí nepříjemnými projevy sezónních alergií. Jak se vůči těmto problémům efektivně bránit? Pomohou nejen oční kapky, ale i sluneční brýle!

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí sezonními alergiemi až 30 % dospělé světové populace a dvě pětiny všech dětí. V Česku jsme na tom dokonce ještě hůř. Na základě dat Všeobecné fakultní nemocnice v Praze postihuje nějaká forma alergie bezmála 40 % Čechů. Nejčastěji se jedná o pyl, roztoče nebo prach.

Alergie bývají doprovázeny slzením, zarudnutím očí nebo fotofobií, tedy zvýšenou citlivostí na světlo. Při léčbě těchto obtíží je vždy vhodné navštívit lékaře, který vám stanoví přesnou diagnózu a předepíše léčbu, která vám pomůže symptomy zmírnit.

Přestože alergie vzniká zejména v dětství, není výjimkou, že může propuknout také mezi 18. a 35. rokem života. Na vině bývá nejčastěji dědičnost, prostředí, strava, životní styl, kosmetické přípravky, kontaktní čočky, ale dokonce i klimatické změny. Alergeny mohou být jak celoroční v podobě zvířecí srsti, prachu nebo roztočů, tak i sezónní, například pyly nebo trávy.

Zánět spojivek bývá běžným příznakem alergie

Vedle citlivé kůže, rýmy a ucpaného nosu patří k typickým projevům také obtíže s očima, nejčastěji slzení, svědění, řezání, následně i nateklá víčka. Přestože jde o poměrně běžné komplikace, není radno je podceňovat. Zanedbaná léčba může vést až k rozvoji zánětu spojivek. Spojivka oka je totiž podobně jako nosní sliznice v kontaktu se zevním prostředím, a tak je vystavena přímému působení alergenu.

„Nejběžnější oční alergií je sezonní akutní alergická konjunktivitida, tedy zánět spojivek. Při alergické reakci dochází k uvolňování chemických látek, jako jsou histamin a leukotrieny, do krevního oběhu a tkání. Tyto látky způsobují svědění, pálení, pocit písku nebo cizího tělesa v očích,“ vysvětluje Martin Slaný, optometrista a odborný garant sítě FOKUS optik.

Od bolesti uleví umělé slzy i sluneční brýle

Alergie bývají doprovázeny také slzením, zarudnutím očí nebo fotofobií, tedy zvýšenou citlivostí na světlo. Při léčbě těchto obtíží je vždy vhodné navštívit lékaře, který vám stanoví přesnou diagnózu a předepíše léčbu, která vám pomůže symptomy zmírnit. Nicméně od nepříjemné bolesti vám mohou ulevit i oční kapky.

shutterstock zdroj 2

„Abyste zabránili podráždění očí, kapejte si umělé slzy, které vám mohou od nepříjemných pocitů pomoct. Akutní příznaky pak dokáží zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které redukují zarudnutí. Na oteklá víčka příznivě působí i studený obklad či častější mytí obličeje vlažnou vodou. Rozhodně se ale vyvarujte častému mnutí očí, které může potíže ještě zhoršit,“ varuje odborný garant sítě FOKUS optik Martin Slaný.

Oči můžete před pylem a dalšími alergeny chránit také kvalitními slunečními brýlemi. „Pokud hledáte sluneční brýle, které vám pomohou zabránit přímému kontaktu s alergeny, měly by zakrývat celou oblast kolem očí a tvarově co nejvíc kopírovat obličej. Výhodou jsou i polarizované čočky, které pomohou snížit množství světla dopadajícího do oka a také zrcadlové úpravy částečně odrážející teplo, které neprospívá zánětům,“ dodává Martin Slaný.

Alergické záněty spojivek trápí i děti

U dětí tvoří alergické záněty spojivek 20 % všech alergií a v sezoně až 75 % všech konjunktivitid. Ačkoliv většina z nich postupně odezní nebo je dobře léčitelná, není radno – vzhledem k velké frekvenci výskytu a možných dalších obtíží – tyto záněty podceňovat.

„Rodiče by měli dětem zabránit v mnutí očí a aplikovat jim umělé slzy bez stabilizačních přípravků. Aplikace umělých slz zvlhčí povrch oka a vyplaví alergeny, jež mohou poskytnout dočasnou, ale značnou úlevu. Dále se vyplatí přikládat na oči studené obklady. Rozhodně na nic ale nečekejte a okamžitě vyhledejte pomoc lékaře,“ uzavírá Slaný.

Související…

Deset nejvíce nebo nejméně povedených aprílových žertíků. Jak se to vezme
Luboš Heger

 

 

 

 

 

 

 

foto: Shutterstock , zdroj: FOKUS Optik

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...