fbpx

Do kin se řítí komedie o jeptiškách, které pro záchranu domova seniorů udělají cokoliv 2 fotografie
zdroj: Bohemia Motion Pictures

Aby pomohly zrenovovat chátrající domov důchodců, rozhodne se pět řádových sester vyhrát cyklistický závod. Úkol to ale nebude jednoduchý. Ani jedna z nich totiž na kole nikdy neseděla…

Zveřejněno: 7. 3. 2023

Pekelná jízda do nebes. Francouzská komedie Sestry v sedle (Juste ciel!) má originální příběh, se kterým se režisér Laurent Tirard pokusil o návrat ke klasickému komediálnímu žánru.

„Doma si pořád dokola promítáme filmy s De Funèsem a jsme ohromeni tím, jak to stále funguje na všechny generace. Člověk se nutně musí ptát, proč francouzská kinematografie tenhle žánr opustila. Ve scénáři k Sestrám v sedle jsem viděl kouzlo filmů, kterým jsem se smál jako dítě,” vysvětluje režisér Laurent Tirard, který stojí i za dalšími komediemi jako Přípitek (2020), Za láskou vzhůru (2016), Mikulášovy patálie na prázdninách (2014) nebo Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012).

Pohlazení pro duši

Původními autory příběhu jsou však scénáristé Cécile Larripa a Philippe Pinel, kteří se vedle svých stálých zaměstnání v realitních službách a reklamě věnuji také filmové tvorbě. A prostředí kláštera a jeptišek si nevybrali náhodou.

sestry v sedle 600x889

zdroj: Bohemia Motion Pictures


„Máme rádi uzavřené, trochu tajemné světy. Napsali jsme už příběhy z cirkusu nebo z domova seniorů. Rádi si pohráváme s kódy prostředí, které je vyčleněné z klasické společnosti. Chtěli jsme proto vytvořit hlavně něco laskavého a milého. To pro nás bylo hodně důležité, protože komedií je čím dál tím méně. Nikomu se nevysmíváme: smějeme se s našimi postavami, ale nesmějeme se jim,” dodává Philippe Pinel.

Snímek na první pohled zaujme také dechberoucími lokalitami. Kouzelné údolí s klášterem, kde se část filmu natáčela, leží ve vesnici Baume-les-Messieurs ve vinařské oblasti Jura mezi Švýcarskem a Burgundskem. Záběry interiéru kláštera pak pochází z další malebné obce, Toulouse-le-Château.

Pro cyklistické scény režisér využíval vlastního auta a všechny trasy si pečlivě zakresloval do map. „Můj vedoucí výpravy pochyboval, jestli dokážeme jednotlivá místa v obraze propojit, ale nakonec to dopadlo výborně. Je to kouzlo, film dokáže malé zázraky,” doplňuje nadšeně Tirard, který navíc celovečerní snímek natáčel v rámci přísného lockdownu během pandemie covid-19.

Film Sestry v sedle do české distribuce uvádí společnost Bohemia Motion Pictures. Svou premiéru bude mít 30. března 2023.

Filmový trailer najdete ke zhlédnutí ZDE. Případně jej lze stáhnout z webu www.bohemiamp.com, kde jsou k dispozici také další fotografie z natáčení.

Související…

Proč nás mimozemšťané ještě nekontaktovali? Možná jim připadáme odpudiví
Dominika Glaserová

foto: Bohemia Motion Pictures, zdroj: Bohemia Motion Pictures

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...