fbpx

Ženská kapela Vesna je favoritem v Eurovizi, za jediný den se dostala do trendů 1 fotografie
zdroj: archiv Vesna (se svolením)

Píseň My sister’s crown boduje nejen u nás, ale i v zahraničí!

Zveřejněno: 1. 2. 2023

Ženská kapela Vesna po pondělním úspěšném vystoupení v národním kole Eurovize reaguje na vlnu komentářů týkajících se písně My sister’s crown. Na svých sociálních sítích kapela komunikuje s fanoušky a objasňuje význam písně, která se během několika málo hodin po premiéře stala významně komentovaným a diskutovaným tématem.

Sesterství přemosťuje rozdíly

„Děkujeme za obrovskou vlnu podpory, která se nám díky písni My sister’s crown dostává. V mnohých píseň vyvolává emoce a otázky, což je přesně to, co má umění za cíl – otevírat témata. Náš záměr při vydávání písně bylo poukázat na téma sesterství a téma prožité nesvobody. Sesterství je pro nás klíčové. Věříme, že ženy nejvíce touží po lásce a bezpečí a že nás pojí pouto empatie, solidarity, lásky a podpory, kterou chceme sdílet se světem. Sesterství, které v kapele máme, přemosťuje všechny naše rozdíly,“ vysvětluje Patricie Fuxová, frontmanka kapely Vesna.

Houslistka a spolutvůrkyně klipu Bára Juránková dodává: „Téma nesvobody je i v klipu vyjádřeno skrze trendy, média i společnost, ve které žijeme. Nejhorší typem nesvobody je násilí, které porušuje základní práva člověka.“

#chooseloveoverpower

Kapela pochází z více slovanských zemí: Patricie, Bára a Markéta jsou Češky, Tereza Slovenka, Tanita Bulharka, Olesya Ruska a na písni se též podílela ukrajinská muzikantka Kateryna Vatchenko. Navazujeme na tradici slovanství, do kterého patří celkem 13 zemí z Evropy. 

„V písni My sister’s crown jsme se rozhodly zvolit ukrajinský refrén. Ukrajina to v současné době má velice těžké, proto jsme tento slovanský jazyk chtěly podpořit ze všech nejvíc. Jelikož má letošní Eurovize být poctou Ukrajině, chtěly jsme vyjádřit to samé. Solidaritu, podporu a empatii v této nelehké době myšlenkou #chooseloveoverpower, tedy „láska nad moc“. Doufáme, že písni se podaří ukázat absurditu toho, co se může stát, pokud místo lásky a podpory zvolíme opačnou cestu,“ popisuje pozadí tvorby písně Patricie Fuxová.

Kapela Vesna hromadně dodává: „Heslo #chooseloveoverpower jsme rozhodně nezamýšlely jako výzvu ukrajinskému lidu nebránit se agresi, ale jako poselství pro všechny lidi k podpoře míru a nenásilí. Naopak nám záleží na tom, aby se i prostřednictvím umělecké tvorby toto téma ve společnosti otevíralo a abychom se postavili za správné hodnoty a jednotně odmítli jakýkoliv čin proti základním lidským principům ve jméně humanismu a tolerance.“

Videoklip se natáčel v uměleckých prostorách Gabriel Loci, které umocňuje uměleckou atmosféru klipu. O režii videoklipu se postarala talentovaná Zuzana „Zizoe“ Veselá a kamery se ujal Chaply RZBLZ. V klipu si zahrála také Lilia Khousnoutdinova, známá historička a aktivistka za ženská práva, a zakladatelka Nadačního fondu Propolis 33, se kterým se rozhodla klip podpořit. Na počátku filmového klipu zazní i Liliin hlas, který vzpomíná na mýtickou dobu, kdy ve slovanských zemích panovala láska a sesterství.

Pro více informací o novém videoklipu k písni My sister‘s crown sledujte skupinu Vesna na sociálních sítích.

Související…

Proč nás urážejí odhalená ženská ňadra? Jde o pozůstatek patriarchátu
Dominika Glaserová

foto: Archiv kapely Vesna (se svolením), zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...