fbpx

Srdce dubu: Poetická óda na život, kde hlavní roli hraje příroda 2 fotografie
zdroj: Bohemia Motion Pictures

Do kin míří celovečerní dokument Srdce dubu. Předpremiéru bude mít v rámci Francouzského filmového festivalu

Zveřejněno: 12. 11. 2022

Stromy jsou fascinující obrazový materiál pro režiséry dokumentárních filmů o přírodě. Žádný z nich však dosud nezachytil tento dokonalý ekosystém optikou jeho obyvatel. To se nyní podařilo francouzskému snímku Srdce dubu, který divákovi nabízí napětí, vazby i emoce odehrávající se pod mohutnou korunou stoletého dubu.

V hlavních rolích přitom nevystupuje nikdo jiný než sojky, veverky, nosatci, myši nebo mravenci. Ti jsou totiž součástí tohoto hemžícího se a bzučícího mikrokosmu, který je pevně svázán s majestátním dubem, jehož kořeny, kmen i koruna jim poskytuje nejen domov, ale také potravu a ochranu, ať už před přírodními živly, nebo dalším nebezpečím.

„Strom – a dub především – se může stát symbolem, nést význam a budovat napětí. Trvalo nám zhruba deset let, než se nám podařilo rozpracovat tuto prvotní myšlenku do rozsáhlého projektu. Zapojení Michela Fesslera coby spoluautora scénáře a Vincenta Copéreta jako tvůrce storyboardu nám umožnilo natočit ambiciózní film o přírodě,“ popisuje Laurent Charbonnier, jeden z režisérů, který se v minulosti podílel na tvorbě dokumentů jako Ptačí svět, Zamilovaná zvířata nebo Láska v divočině.

Srdce dubu se naladí na srdce diváka

Zatímco přípravné práce na filmu započaly už v roce 2017, natáčení trvalo přibližně rok a půl. Autoři po celou dobu realizace spolupracovali s odborníky na faunu, flóru a biodiverzitu tak, aby zajistili soulad mezi scénáristickou tvorbou a zákonitostmi přírodního světa. Svým filmovým počinem chtěli ale také upozornit na význam ekologie, zranitelnost přírody a zároveň její neuvěřitelnou schopnost adaptace.

„Oba jsme velkými milovníky přírody. Vedle estetických požadavků, které byly pro tento projekt zásadní, jsme chtěli upozornit na nutnost ochrany našeho přírodního dědictví. Smyslový a poetický svět krále stromů se nabízel jako ideální způsob, jak vyprávět příběh, který dokáže dojmout, je ze života a zároveň je obecně srozumitelný, což jsou charakteristiky velkých filmových příběhů,” dodává druhý z režisérů, Michel Seydoux, pro něhož je Srdce dubu vůbec prvním debutem.

bohemia motion pictures srdce dubu 600x889 plakat

zdroj: Bohemia Motion Pictures


Autoři založili i tzv. etickou chartu, která tvůrcům dokumentu umožnila nejen ekologicky natáčet, ale současně připravit vzdělávací projekt pro mladší generaci, jehož součástí se mimo jiné stala i dopadová studie tohoto natáčení.

Stejně jako film využívá nejmodernější technologie k zachycení tvorů z bezprostřední blízkosti, za vizuálními inovacemi nezaostává ani zvuk, který pro diváky představuje jednu velkou hudební symfonii. Na starost si jej vzal Cyrille Aufort, skladatel hudby pro divadelní hry a filmy a nositel několika cen Conservatoire National Supérieur de Musique.

„Protože v tomto filmu nejsou dialogy ani mluvený komentář, hudba je tu z hlediska vyprávění nosnější než v hraném filmu. Může například naznačovat, co na plátně není vidět. Postupuji tak, že se nejdřív podívám na celý film a potom požádám režiséra, aby mi velmi jednoduše vysvětlil, co chce, aby cítil divák. Jedna věc je jistá: hudba nemá jen vyplňovat, musí mít určitou roli,” vysvětluje Cyrille Aufort, který předtím pracoval na filmech Luca Jacqueta Nebe a led (La Glace et le ciel) a Putování tučňáků (La Marche de l’empereur).

Poprvé bude film uveden již v předpremiéře na Festivalu francouzského filmu, a to navíc za účasti jednoho z režisérů, Michela Seydouxe. Ten film uvede 25. listopadu v 18 hod. v Kině 35 a o den později, 26. listopadu, v 16:30 v Kině Lucerna.

Premiéra filmu v kinech pak proběhne 1. prosince 2022. Do české distribuce jej uvádí společnost Bohemia Motion Pictures. Trailer najdete ke zhlédnutí ZDE. Případně jej lze spolu s plakáty i fotografiemi k filmu stáhnout z webu www.bohemiamp.com.

 

 

foto: Bohemia Motion Pictures, zdroj: Bohemia Motion Pictures

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...