fbpx

Je Světový den drštěk! Ošklivé káčátko české gastronomie se dokáže přeměnit v labuť 2 fotografie
Trippa alla Romana (zdroj: Shutterstock)

Až si dnes v poledne poběžíte někam dát meníčko a v nabídce uvidíte legendární dršťkovku, dáte si? Nebo se trochu odvážete a doma si vyzkoušíte uvařit dršťky na italský způsob? Litovat nebudete ani v jednom případě

Zveřejněno: 24. 10. 2022

Přežvýkavci mají několik žaludečních komor, které jim umožňují správně trávit potravu. Jako dršťky se označuje jedlá výstelka jejich žaludků, rozřezaná na tenké nudličky. I když se dršťky z různých zvířat (z krav, ovcí, prasat, ale také jelenů, koz nebo žiraf) konzumují po celém světě, nejsou tak oblíbené jako jiné, běžnější vnitřnosti: srdce, játra nebo ledviny. Jsou tedy cenově dostupnější variantou bílkovin pro ty, kteří se snaží ušetřit a podporují hospodárnější způsob konzumace poražených zvířat.

Světový den drštěk byl zaveden v roce 2011 britskou organizací Tripe Marketing Board, s cílem „šířit osvětu britské veřejnosti v oblasti konzumace drštěk jako součásti zdravé a vyvážené stravy“ a vrátit dršťkám popularitu, kterou měly „v dobách, kdy jste mohli nasytit šestičlennou rodinu výživným pokrmem za méně než půl penny.“ Na rozdíl od tradičních metod, při nichž se využívala každá část zvířete zabitého pro potravu, vede moderní výroba masa často k tomu, že se méně žádané části zvířat vyhazují.

Stovky chutných variant

Dršťky jsou kompletním zdrojem bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje. A mimoto také množství živin, včetně selenu, zinku, manganu a vitaminů B12 a B3. Na druhou stranu však jde o tužší maso s vysokým obsahem cholesterolu a některé lidi může odradit jejich typická vůně.

Ve středověku byly dršťky potravou chudých, a možná proto se slovo „tripe“ (anglický překlad slova dršťky) používalo k označení něčeho nebo někoho bezcenného nebo hloupého. Jejich obliba však postupem času rostla a po Anglii, Francii, Itálii nebo Španělsku si brzy našly příznivce i v dalších zemích: Bosně a Hercegovině, na Filipínách nebo v Mexiku.

andouille food and wine

Klobáska Andouille. (zdroj: Food and Wine)


Každá kultura má na přípravu drštěk svůj jedinečný recept. Klobáska Andouille ve Francii, Bumbar v Bosně a Hercegovině, Dobrada v Portugalsku, Kare-Kare na Filipínách, dršťková polévka v Jordánsku a Ojree v Pákistánu jsou jen některé příklady. Tacos de Tripa jsou tacos plněné křupavými smaženými dršťkami, které jsou pochoutkou v Mexiku. Tripe Marketing Board doporučuje nám možná bližší, evropštější alternativu k české polévkové klasice dršťkovce:

Trippa alla Romana

  • 0,5 kg předvařených a nakrájených drštěk
  • 50 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 střední cibule, nakrájená na drobné kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená na drobné kostičky
  • Zhruba 12 černých půlených oliv bez pecek
  • Malá sklenička červeného vína
  • Sůl a pepř
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • Rajčatový protlak
  • Trocha olivového oleje
  • Strouhaný parmazán a několik snítek máty na ozdobu
  • Sůl a pepř podle chuti

Proužky drštěk opláchněte, vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 5 minut a poté odstavte. Na pánvi na olivovém oleji osmahněte česnek, cibuli, slaninu a mrkev, dokud nezměknou. Přidejte rajčatový protlak krájená rajčata a červené víno a vařte do zhoustnutí, trvá to asi 10 minut.

Dršťky slijte, krátce propláchněte ve studené vodě a přidejte k omáčce. Promíchejte a přidejte olivy. Vše vložte do pomalého hrnce a vařte přibližně čtyři až pět hodin na nízký stupeň, nebo můžete na velmi mírném ohni pokračovat ve vaření na pánvi. Občas zkontrolujte a případně podlijte trochou vody.

Pokud nespěcháte, nechte pokrm vychladnout a několik hodin odležet, chuť rajčat tak bude plnější. Podávejte s brokolicí vařenou v páře a pečeným bramborem, před servírováním ozdobte strouhaným parmazánem a lístky čerstvé máty.

Dobrou chuť!

Související…

Je Mezinárodní den ginu s tonikem! Máte svůj oblíbený?
Hana Průšová

foto: Shutterstock, Food and Wine, zdroj: Tripe Marketing Board

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...