fbpx

Růže z Jericha je tradiční medicínou Středního východu, vyspělý Západ váhá 1 fotografie
Růže z Jericha (zdroj: Shutterstock)

Růže z Jericha je známá svou schopností „vstát z mrtvých“ ve chvíli, kdy už jí na první pohled není pomoci. Často je zaměňována za rostlinu Selaginella lepidophylla, které se někdy říká „falešná Růže z Jericha“

Zveřejněno: 11. 10. 2022

Anastatica hierochuntica je malá kvetoucí rostlina, dosahující výšky 30 cm. V extrémním suchu se svine do malé kuličky, hibernuje a chrání tak květy ukryté uvnitř. Tak zůstává do té doby, než má opět přístup k vodě. Je symbolem transformace, obnovy a prosperity pro mnoho kultur včetně křesťanství, náboženství santería a hoodoo. Obvykle je připravována jako čaj ze semen nebo sušených listů a  květů. K dostání je také ve formě oleje k „přípravě“ svěcené vody.

Přínos pro zdraví

Ačkoliv výzkum ohledně účinků Růže z Jericha na zdraví je zatím stále nedostatečný, v kulturách, kde má její používání tradici, nepanují o její prospěšnosti žádné pochybnosti. Obsahuje flavonoidy – složku s výraznými antioxidačními účinky. Konkrétně jsou to: kyselina chlorogenová, kvercetin, kempferol a luteolin, které mají podle studií příznivě ovlivňovat zánětlivé procesy, bolesti spojené s artritidou, krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Jak už bylo řečeno, dosavadní výzkumy jsou nedostatečné – nicméně prozatím se zdá, že kýžený účinek má například kvercetin v dávkování 500 mg a více. Obsah kvercetinu v rostlině je však nižší než 50 mg/g hmotnosti, takže nemusí být jeho ideálním zdrojem.

Podle některých kultur má Růže z Jericha působit proti stárnutí, a co je zajímavé, má také příznivě ovlivňovat průtok krve dělohou. Jedna z provedených studií například sledovala 460 malajských žen během jejich těhotenství v souvislosti s užíváním tradičních bylin.

Některé zdroje doporučují zalití 1 čajové lžičky 250 ml horké vody, pro začátek je ale vhodné vyzkoušet nižší dávkování.

Plných 66 % z nich uvedlo Růži z Jericha jako jeden ze zásadních prostředků usnadnění porodu. V našich zeměpisných šířkách se ovšem takové použití nedoporučuje z důvodu neexistence studií, které by jeho prospěšnost potvrdily.

Použití a dávkování

Nejčastěji je Růže z Jericha používána jako dekorační předmět a během různých náboženských obřadů. Tyto kultury obvykle věří, že Růže z Jericha:

  • Umožňuje „vzkříšení“ v různých oblastech života
  • Přináší štěstí
  • Ochraňuje před negativní energií

K dostání je pouze několik komerčních přípravků, proto je často připravována v domácích podmínkách spařením koupených „květů“, které jsou však ve skutečnosti celou rostlinou. Některé zdroje doporučují zalití cca 1 čajové lžičky 250 ml horké vody, ale pro začátek je vhodné vyzkoušet nižší dávkování.

Na trhu je také několik kosmetických přípravků, u kterých výrobce deklaruje, že Růži z Jericha obsahují, často je to však právě „falešná“ Růže z Jericha, Selaginella lepidophylla. Pokud tedy chcete „to pravé potěšení“, hledejte takové, které mají na štítku uvedeno Anastatica hierochuntica, nebo také jen A. hierochuntica.

Vedlejší účinky

Přímá aplikace na kůži nezahrnuje žádné známé nežádoucí účinky, nedoporučuje se však ji aplikovat na poškozenou kůži – odřeniny, řezné ranky a podobně.

Trpíte-li diabetem, nízkým nebo vysokým krevním tlakem či dalšími zdravotními komplikacemi, užívání Růže z Jericha konzultujte se svým ošetřujícím lékařem. Stejně tak v případě, že jste těhotná, jelikož jedním ze známých účinků v tradičních kulturách je spuštění porodu. Pokud těhotná jste a Růži z Jericha jste ke spuštění porodu už použila, svého ošetřujícího lékaře taktéž informujte. Mohla by totiž negativně ovlivnit medikaci během porodu.

Sečteno a podtrženo

Růže z Jericha je známá jako „rostlina vzkříšení“ pro svou schopnost regenerace po dlouhém období bez vody. Některé kultury ji považují za symbol:

  • Štěstí
  • Pozitivní energie
  • Obnovy
  • Prosperity

Tradiční medicína používá Růži z Jericha jako prostředek k léčbě diabetu, respiračních onemocnění, artrózy a menstruačních bolestí, stejně jako k vyvolání porodu.

Vědecké poznatky ohledně využití Růže z Jericha v medicíně jsou však nedostatečné, a tak je na místě obezřetnost. 

Související…

Bojujete se závislostí na nikotinu? Leccos vyřeší východní medicína
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Healthline

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...