fbpx

Modelářství jako fenomén pro mladé i starší. Jaké druhy modelů si oblíbíte vy? 1 fotografie
zdroj: Deposit photos

Modelářství má svou poměrně dlouhou tradici. Za tu dobu vzniklo mnoho různých odvětví, kterým se může milovník malých modelů techniky věnovat. Může se tak jednat o aktivní činnost s vlastním lepením a stavěním precizně připravených modelů, nebo o sbírání již hotových modelů k vystavení. A co si vyberete vy? Podívejte se na základní představení hlavních modelářských směrů.

Zveřejněno: 16. 9. 2022

Zábavné RC modely na ovládání

V rámci modelářství se jedná o kategorii s nejkratší historií. RC modely jsou poměrně novou technologií, ale o to více zábavy přináší. Jedná se o pohyblivé modely, které mohou jezdit, létat nebo plout na vodě. Záleží na tom, co si konkrétně vyberete. Řada z nich nabízí věrné provedení a mnohdy velmi zajímavé funkce. S RC modely vás čeká plno hodin interaktivní zábavy, kterou si užijí děti i dospělí bez rozdílu.

U RC modelů samozřejmě existují jednotlivé kategorie. Můžete se tak rozhodnout, jestli se chcete zaměřit na RC auta, letadla, lodě nebo zcela jiné. Oblíbené jsou například kvadrokoptéry nebo drony. S nimi můžete nejenom lítat, ale pořizovat i efektní záběry a posunout kreativní tvorbu na zcela jinou úroveň. V takovém případě si dávejte pozor, ať vyberete dostatečně výkonný model, se kterým dokážete realizovat své plány.

Kromě samotných modelů se mohou hodit i náhradní díly k RC modelům, s jejichž pomocí zvládnete drobné opravy nebo vylepšení. I tohle najdete na specializovaném obchodě zaměřeném na modeláře.

Plastikové modelářství s hodinářskou přesností

Dalo by se říci, že královskou kategorií mezi modely je plastikové modelářství. Tyto modely si koupíte v rozloženém stavu a postupně si je musíte složit a zkompletovat. Podle složitosti jde mnohdy o mravenčí práci, která si žádá hodinářskou přesnost, aby na modelu seděl každý detail. Opravdu zkušení si dokážou poradit i s barvením jednotlivých částí, aplikací obtisků a podobně.

Plastikové modelářství je oblíbenou kratochvílí dospělých, ale jedná o výbornou kreativní zábavu i pro děti. Pro začátek vybírejte vhodné jednodušší modely, aby dítě skládání bavilo a šlo mu od ruky. Během pasování jednotlivých dílků si procvičí motorické dovednosti, přesnost a trpělivost. Časem se může přesunout k náročnějším kouskům, u kterých je ještě větší důraz na preciznost. Stále je možné narazit na specializované modelářské kroužky, kde může dítě rozvíjet svoje schopnosti a učit se jednotlivé techniky.

U sběratelských modelů mnohdy záleží i na tom, v jakém stavu je obal. Pokud tedy chcete uchovat hodnotu svých modelů, ponechte od nich originální balení. Časem totiž může jejich hodnota růst a vaše sbírka se tak může stát jakousi speciální investicí a koníčkem v jednom.

A protože je plastikové modelářství primárně tvůrčí činností, budete potřebovat i poměrně velké množství příslušenství k modelům. Jedná se o různé barvy, lepidla a pomůcky pro přesnou práci. I takové věci samozřejmě najdete na specializovaném obchodě zaměřeném na modelářství. A pokud to myslíte s modelářstvím vážně, připravte si i speciální skříňku pro všechno vybavení a pomůcky, ať je máte na jednom místě a při ruce, až se pustíte do lepení. Díky uspořádanosti věcí navíc budete mít i přehled, co zrovna potřebujete dokoupit. Snadno si tak doplníte potřebné zásoby, nebo si můžete vytvořit seznam přání například před narozeninami.

Sběratelské modely

U sběratelských modelů jde hlavně o hledání a postupné utváření sbírky. Vybíráte auta, autobusy, vojenskou techniku, lodě, letadla či cokoliv jiného podle značky a modelu. Někdo chce posbírat všechny, jiný dává přednost konkrétní značce, od které si chce zkompletovat sbírku. Na sběratelské modely si připravte vitrínu nebo polici, kde je můžete mít vystavené. Dobré je také ladit kolekce podle stejného měřítka. I přesto, že se jedná především o kategorii pro dospělé, najdete zde i modely pro nejmenší sběratele. S těmi si mohou dostatečně hrát a užívat si tu správnou zábavu.

U sběratelských modelů mnohdy záleží i na tom, v jakém stavu je obal. Pokud tedy chcete uchovat hodnotu svých modelů, ponechte od nich originální balení. Časem totiž může jejich hodnota růst a vaše sbírka se tak může stát jakousi speciální investicí a koníčkem v jednom.

Ideální dárek pro zapáleného modeláře

Pokud o někom víte, že má rád modely a se zálibou se věnuje tvoření či sbírání krásných věcí souvisejících právě s modelářstvím, jedná se zároveň o vynikající tip na dárek. Aby se vám výběr konkrétního modelu povedl na jedničku, je dobré vědět, o jakou oblast se dotyčný zajímavá. Jestli to jsou lodě, letadla, tanky, auta či cokoliv jiného. Když si k tomu navíc zjistíte, co všechno už má, snížíte riziko, že mu koupíte stejnou věc. Žádané mohou být nejrůznější limitované edice či speciální vydání. Kromě samotného modelu můžete jako dárek zvolit také praktické příslušenství a pomůcky, které se rozhodně neztratí. Vybrat model jako dárek není nic složitého, ale pokud si nebudete vědět rady, můžete si nechat poradit od zkušených prodejců, kteří vám doporučí, co by se tak dotyčnému mohlo líbit.

Vybírejte na specializovaném internetovém obchodě

A kde si pořídit nové modely, které ještě chybí ve vaší sbírce, nebo je chcete darovat? Ideální je najít si specializovaný obchod, kde najdete dostatečně široký výběr. Snadno si tak zvolíte ten správný kousek, který se bude nejlépe hodit do vaší nové sbírky. Na Pecka model najdete opravdu velké množství modelů. Nakupovat můžete buď rovnou na internetovém obchodě z pohodlí domova, nebo se vydejte do některé z kamenných poboček. Ty jsou celkem čtyři a všechny se nachází v Praze. Na místě vám může prodavač poradit, co by bylo nejlepší, a osobně se podíváte na jednotlivé kousky.

Související…

Jan Žižka: Komorní melodrama si nejlépe vychutnáte s jointem, velkofilm nečekejte
Zdeněk Strnad

foto: Deposit photos, zdroj: Pecka model

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...