fbpx

Hormony po porodu necloumají jen s matkami. Mozková kůra se mění i otcům 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Stát se poprvé v životě rodičem je větší změna, než jsme si leckdy ochotni připustit. I pro otce

Zveřejněno: 14. 9. 2022

Vlivu mateřství na ženský mozek už se věnovala nejedna odborná studie. Narážky na tento jev jsou často používány velmi sarkastickým a dehonestujícím způsobem. Dlužno říct, že bychom si asi všichni vzpomněli na konkrétní příklady, kdy se tak děje zcela oprávněně. Co se však výše zmíněných studií týká, zabývají se fyziologickými změnami ženského mozku, které souvisí zejména s účinky trvalého stresu. Jako by muži byli vůči stejnému „postižení“ imunní. Nejsou.

Nová studie totiž odhalila neurologické změny i u mužů, kteří se poprvé stali otci. Tyto změny jsou sice malé, ale i tak bylo u zkoumaných dobrovolníků zjištěno v průměru jedno až dvouprocentní zmenšení objemu kůry mozkové. Toto zmenšení se týkalo především oblasti mozku, která souvisí s rodičovským přijetím a vřelostí. Studie je založena na údajích ze zobrazování mozku 40 heterosexuálních „prvootců“ magnetickou rezonancí (MRI), z nichž polovina žila ve Španělsku a polovina ve Spojených státech.

Dvanáct měsíců po porodu trpí novopečení otcové poporodní depresí téměř stejně často jako ženy.

Nastávající otcové ve Španělsku podstoupili skenování mozku před těhotenstvím svých partnerek a poté znovu několik měsíců po porodu, jejich američtí kolegové pak ve druhé polovině těhotenství svých partnerek a následně zhruba osm měsíců po porodu. Výzkum zahrnoval také kontrolní skupinu sedmnácti bezdětných mužů, kteří žijí ve Španělsku. Obě laboratoře (španělská i americká) shromáždily všechny údaje a porovnaly objem, tloušťku a strukturální vlastnosti mužského mozku u všech tří skupin.

Více pochopení, ale deprese

Ve srovnání s podobnými studiemi na novopečených matkách se u mužů, kteří se poprvé stali otci, ve výše zmíněné studii neprojevily změny v subkortikálních strukturách mozku. To dává smysl, protože tato část mozku je spojena s těhotenskými hormony.

Přestože jsou otcové ochuzeni o veškeré fyzické slasti a strasti těhotenství, neznamená to, že jejich mozek není rodičovstvím ovlivněn. Autoři studie zjistili změny v jejich šedé kůře mozkové, která je zodpovědná za sociální porozumění. Tento jev je označován jako neuroplasticita, což znamená, že si mozek i v dospělosti tvoří nové nebo přeorganizovává stávající funkční spoje a občas také vytváří zcela nové neurony. Nedávné studie mimoto ukázaly, že novopečení otcové mohou být poporodní depresí ovlivněni stejně jako matky. Dvanáct měsíců po porodu dokonce téměř stejně často jako ženy.

Související…

Sahají vám těhotné na břicho? Ne. Tak proč máte pocit, že vy jim můžete?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Science Alert

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...