fbpx

Věděli jste, že existuje jedna zásadní činnost, které se věnují téměř tři čtvrtiny našeho národa? A že díky ní dokážeme snížit zátěž životního prostředí a navíc znovu využít to, co se na první pohled zdát nepoužitelné? Ano, tušíte správně, řeč je o třídění odpadů

Zveřejněno: 3. 8. 2022

I když jsme v třídění odpadu dobří, občas se můžeme dostat do situace, kdy se slovy klasika ptáme, kam s ním? Připravili jsme proto několik příkladů, na nichž si můžete ověřit, jak hluboké znalosti v třídění odpadů skutečně máte.

Žlutý, modrý, zelený…nebo ještě jiný?

Odpadů produkujeme každý den velké množství. Hodně z nich putuje do modrého, zeleného, žlutého, oranžového či šedého kontejneru. Některé odpady se však pro recyklaci a další využití již nehodí, proto je holt musíme vyhodit do směsného odpadu. Jiné, objemné či nebezpečné odpady je pak potřeba odevzdat ve sběrných dvorech, kterých je naštěstí po celé ČR dostatek. Pojďme se nyní podívat na pár příkladů, u kterých při třídění můžou někteří znejistět. A než se podíváte dále na praktická doporučení, zkuste si sami odpovědět.

Jak správně naložit s těmito prázdnými obaly:

  • sklenička od marmelády
  • plato od vajíček
  • krabička od smetany
  • prázdný obal od přípravku na nádobí
  • obal od deodorantu ve spreji

Trefili jste se?

Je to snadné, nebo jste se trošku zapotili?

  • Sklenička od marmelády může i s etiketou a víčkem putovat do kontejneru na sklo..Navíc ji nemusíte ani vymývat, stačí ji pořádně vyprázdnit. Případně zbytkový obsah vytřít třeba papírovým ubrouskem či utěrkou.
  • Plato od vajíček vás určitě nezmátlo a správně jste ho přiřadili modrému kontejneru na papír, do kterého ho samozřejmě vhodíte sešlápnuté nebo zmáčknuté, aby nezabíralo zbytečně moc místa.
  • Krabička od smetany už může být trochu oříškem. Nicméně ti, kteří se o třídění odpadů zajímají, vědí, že se jedná o obal, totožný s ostatními nápojovými kartony. Je tedy složen z mixu materiálů, kde převládá papír. Patří tak do oranžově označeného kontejneru na nápojové kartony. Vždy samozřejmě bez zbytku obsahu, sešlápnutý a klidně i s víčkem.
  • Prázdný obal od přípravku na nádobí může zmást. Je-li však vyroben z plastu, patří pak opět vyprázdněný do žlutého kontejneru. Plastové obaly od nebezpečných látek však musí putovat na sběrný dvůr.
  • A poslední, pro hodně lidí nejproblematičtější odpad, obal od deodorantu ve spreji. Ti nejkovanější ho vytřídí do kontejneru na kovy. Ovšem pozor! Zde platí obzvláště, že musí být zcela prázdný! To znamená, nesmí ani syčet.

Nakonec to nebylo zase až tak složité, že? Tak pokračujte v třídění odpadu, protože to má smysl!

Související…

Bionafta je ekologičtější a lépe se spaluje. Proč tedy nesvědčí dieslovým motorům?
Jan Handl

foto: Deposit photos, zdroj: Samosebou

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...