fbpx

Magnetický rybolov? Docela legrace, dokud z vody nevytáhnete třeba granát 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tento koníček je asi akční zábava, ale lehce nebezpečná. Lovení ryb co do oblíbenosti pomalu válcuje výlov kovu z vody pomocí magnetů. Může se ale stát, že vytáhnete něco, co nečekáte

Zveřejněno: 26. 6. 2022

Lidé se baví různě. Lezou po horách, skáčou z mostů připoutaní k pruživým pryžovým gumám nebo se jen dívají na televizi. Podle BBC je ale v Anglii aktuálně v kurzu poněkud kontroverzní koníček zvaný magnetický rybolov.

Rybaření, při němž nechytáte ryby, ale s pomocí magnetu přivázaného na šňůře lovíte z vody kovové předměty, nabývá na popularitě a tisíce lidí nahrávají videa svých nálezů a prezentují je na YouTube.

Zde najdete až 500 tisíc výsledků s touto tematikou. Vášniví „rybáři“ tak tráví hodiny u kanálů a řek a doufají, že jednou vyloví něco skutečně cenného a historického. Což se mnohým již několikrát podařilo. Kvůli jednomu takovému objevu musela být dokonce na šest hodin uzavřena silnice a bylo nutné přivolat policii a skupinu likvidátorů bomb. Jednalo se totiž skutečně o starý granát.

Pozor na to, co vylovíte

Šikulou, kterému se podařilo vylovit granát, byl 47letý Nigel Lamford, který v této věci rozhodně není nováčkem. Svéráznému hobby se věnuje již nějaký čas a za tu dobu se mu podařilo vylovit 100 kulek a 13 kulometů.

Granát, který způsobil malou dopravní zácpu a paniku, je tak jen dalším kusem do jeho výstřední sbírky. Nigel takové úlovky miluje. Tvrdí, že když najdete něco, jako je granát, je to neskutečný adrenalin, pro který stojí za to trochu riskovat.

Kde hledat a najít

Incident, jako byl tento, není podle BBC v dnešní době ničím mimořádným. Například v Lancashiru bylo nalezeno již několik granátů. V řece Itchen u Woodmill v Southamptonu nalezli dokonce rybáři tělo mrtvého muže

Na rozdíl od tradičního rybaření, se zřídkakdy vrátíte domů s prázdnou.

A ještě jedna smutná příhoda. Otec se synem, kteří v Huddersfieldském průplavu pro zachycení kovu používali na laně velmi silný magnet, za své počínání zaplatili životem. Jejich těla byla nalezena ve vodě a pitva ukázala, že se utopili. Toxikologické testy také potvrdily, že oba nedávno užívali konopí. To mohlo mít podle koronera dopad na jejich rovnováhu, koordinaci a reakční dobu. Nelze ale blíže určit, kdy naposledy konopí požili a zda se tak skutečně odrazilo na jejich smrti...

Nikdy nevíte, na co narazíte

A čím si tento podivný koníček získává tolik přívrženců, kteří mu beznadějně propadají? Nadšenci poukazují na dva faktory, které zvyšují jeho přitažlivost. Prvním je skutečnost, že na rozdíl od tradičního rybaření se zřídkakdy vrátíte domů s prázdnou. Zadruhé se jedná o tajemství neznámého – nikdy nevíte, co z vody vytáhnete. A oba tyto důvody jsou natolik silné, že zcela převažují nad červeným vykřičníkem či vztyčeným ukazovákem upozorňujícím na nebezpečí.

Pro mnoho kovových rybářů je vzrušení z úlovku příliš lákavé na to, aby bylo ignorováno. Northamptonshirská policie k tomu uvedla, že ačkoliv (bohužel) neexistují zákony proti magnetickému rybolovu, měli by rybáři při manipulaci s předměty, jako jsou například nevybuchlé bomby z druhé světové války, dbát zvýšené opatrnosti...

Související…

Dnes je světový den rybářství. Víte, co v českých vodách chytíte? A proč ryby volají S. O. S.?
Andrea Cerqueirová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...