fbpx

Pryč jsou časy, kdy byl balkon doménou sušáku na prádlo, popelníku a tří zvadlých muškátů. Dnes se balkony, lodžie, terasy a předzahrádky stávají plnohodnotnými prostory pro trávení volného času, k odpočinku, ke hře či přijímání návštěv

Zveřejněno: 8. 6. 2022

V rámci stavebních úprav se nejčastěji realizují pokládky dlažeb, zasklívání otevřených balkonů, přidávání posuvných skleněných stěn mezi pokojem a lodžií či instalace stínění. A právě v oblasti stínění dochází díky novým materiálům a technologickým postupům přímo k revoluci. Chcete vědět víc?

Funkční markýzy nejen proti slunci, ale i dešti

Čtete správně, nejen oblečení a obuv mohou být funkční. Co znamená funkčnost u markýz? „V tomto případě spočívá funkčnost v technologii výroby tkaniny,“ říká Jan Koritenský, zakladatel značky T-shade.

markyzy 2

„Naše markýzy Markilux mají tkaninu vyrobenou ze 100% polyesteru, který – na rozdíl od většinou používaného akrylu – zajišťuje tvarovou stálost při opětovném vlhnutí a vysoušení tkaniny. Švy nejsou šité s otvory jehly, kudy protéká voda, nýbrž svařované ultrazvukem, tudíž hermeticky uzavřené.“

Prší? Hurá!

Markýzy Markilux se deště nezaleknou, naopak je pro ně žádoucí. „Nanotechnologie při výrobě tkaniny totiž zajišťuje velice snadné vymývání nečistot, pylu a prachu právě vlivem stékající vody. A kam ta voda teče? Markýzy mají velmi praktický odtokový žlab, který odvádí vodu mimo zařízený prostor terasy. U kazetových markýz jsou ve spodní části kazety odtokové otvory pro případ, že se markýza zabalí mokrá a v kazetě se vyždíme,“ dodává Jan Koritenský. Minimální sklon pro zajištění správného odtoku vody je 14 stupňů. Při nedodržení sklonu hrozí vytváření vodních vaků a trvalé poškození markýzy.

Na lepší se rychle zvyká

Markýzy odolné proti dešti vás pozvou k venkovnímu posezení, i když za okny peče sluníčko nebo když prší. Oblíbené kazetové markýzy jsou velmi žádaným prvkem pro zastínění terasy. Při složeném stavu jsou na domě velmi nenápadné a žádným způsobem nenaruší vzhled domu.

markyzy 3

Na druhou stranu zvládnou zastínit neuvěřitelnou plochu 28 metrů čtverečních (šířka 7 metrů, výsun 4 metry u modelu Markilux 6000). Navíc jsou i certifikované proti větru do 38km/h, ale poradí si i se silnějším větrem.

Investice do markýzy je investice do hodnoty nemovitosti

Možnost dostat se suchou a čistou nohou na vzduch bez ohledu na to, jestli je tropický nebo deštivý den, je neocenitelnou výhodou. Balkony, terasy a lodžie ošetřené kvalitní markýzou navíc zvyšují tržní hodnotu nemovitosti až o stovky tisíc korun. Podle zkušeností realitních kanceláří jsou tyto byty dokonce preferovanější než dražší byty, které nic z toho nemají. Na fotografie útulných a opečovávaných balkonů a teras totiž kupci zabírají podobně jako na vůni čerstvě upečeného chleba.

Pečlivé zastřešení je i příležitostí pořídit si luxusní výhled z vlastního (balkonového) okna. Ne každý bytový dům má výhodu vzrostlé zeleně v okolí nebo exkluzivní lokaci v kopci nad starým městem. Hezky zařízený balkon dělá svým majitelům radost i v době, kdy nejsou teploty příznivé pro vysedávání venku. Stačí i pouhý pohled z křesla na balkonovou pohodu – a hned je lepší nálada. Podívejte se na markýzy Markilux od firmy T-bold, která jako jediná v ČR má markýzy proti dešti skladem.

Související…

Když i muži mají své dny: Kvůli testosteronu trpí menopauzou stejně jako ženy
Hana Průšová

foto: T-shade, zdroj: T-shade

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...