fbpx

Londýn otevírá centrum pro testování psychedelických drog. Pomáhají proti úzkosti 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Britský startup Clerkenwell Health otevírá první evropskou kliniku, která bude při léčbě pacientů využívat halucinogenní psychedelika. Doufá, že přispěje k tomu, aby se Velká Británie stala ve výzkumu psychedelik světovým lídrem

Zveřejněno: 26. 5. 2022

Firma Clerkenwell Health hodlá ve svém zařízení v centru Londýna zahájit provoz v srpnu. Zpočátku se zaměří na použití psilocybinu, látky, kterou obsahují například i v Česku známé lysohlávky. Látka by měla sloužit pro léčení úzkosti, jež je spojená s diagnózou nevyléčitelné nemoci. Odborníci o nejnovějším výzkumu a budoucnosti psychedelického průmyslu v Evropě diskutovali na nedávném sympoziu Agenda for Psych.

„Psychedelická asistovaná terapie by mohla být pro léčbu duševního zdraví průlomovou a Velká Británie má dobrou pozici k tomu, aby se po Brexitu stala globálním lídrem v klinických studiích,“ prohlásil generální ředitel společnosti Clerkenwell Health Tom McDonald. „Naším cílem je vytvořit ve Spojeném království srdce komerčního ekosystému psychedelického výzkumu a úzce spolupracovat s odborníky na duševní zdraví a vývojáři léků z celého světa na řešení některých z nejsložitějších stavů duševního zdraví.“

Británie v čele výzkumu

Vědci psychedelické sloučeniny stále více zkoumají jako prostředek pro potenciální léčbu poruch duševního zdraví, jako jsou například posttraumatická stresová porucha a různé závislosti. Status psychedelik jako kontrolovaných látek ovšem dělá z klinických testů byrokraticky náročné a nákladné projekty.

Výzkum pomůže s přijetím diagnózy pacientům s nevyléčitelnou nemocí nebo také při léčbě neurologických a psychiatrických poruch a závislostí.

Provedení studií v zemích, jako je Velká Británie, kde již byly podobné studie schváleny a regulační orgány jsou lépe obeznámeny s bezpečnostními souvislostmi a potenciálními přínosy těchto léků, je jedním ze způsobů, jak se v této oblasti posunout kupředu.

Podobně jako LSD

Zařízení Clerkenwell Health bude sídlit poblíž londýnské Harley Street a zpočátku bude zaměstnávat 13 lidí. První testy plánované ve spolupráci s biotechnologickou společností Psyence se sídlem v Torontu se zaměří na použití psilocybinu pro lepší přijetí diagnózy pacienty s nevyléčitelnou nemocí. Tato látka by měla obecně zlepšit emocionální nebo behaviorální reakce na stresující událost v životě pacienta. Clerkenwell Health také spolupracuje se společnostmi Mindset Pharma a Mydecine, které se zaměřují na léčbu neurologických a psychiatrických poruch a psychedelickou asistovanou psychoterapii při léčbě deprese a závislosti na nikotinu.

m shutterstock 2113419515

Lysohlávka kopinatá (Psilocybe semilanceata) je psychedelická houba z rodu lysohlávek. Obsahuje psychoaktivní látky psilocybin a baeocystin. (zdroj: Shutterstock)


Ředitelka pro klinickou léčbu ve společnosti Mydecine Jessica Rigglemanová uvedla, že Velká Británie je atraktivním místem pro provádění zkoušek psychedelických léků kvůli nedávno zavedenému postupu, takzvanému Innovative Licensing and Access Pathway, jehož cílem je zkrátit dobu uvedení nových produktů na trh.

Psychedelikum LSD, tedy diethylamid kyseliny lysergové, bylo jako lék na úzkost pro lidi s život ohrožující nemocí testováno už v roce 2014. Po dvou měsících byly ohledně úzkosti pacientů zjištěny pozitivní trendy. Snížení úzkosti bylo trvalé po dobu 12 měsíců. Psilocybin byl testován o dva roky později a ukázalo se, že ulevuje od úzkostí pacientům s rakovinou. Dvě menší studie psychoterapie s použitím psilocybinu dále prokázaly pozitivní přínos při léčbě závislosti na alkoholu a nikotinu.

Související…

Ketaminem proti depresi: Pražská klinika může při terapiích používat psychedelika
Eva Césarová

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...