fbpx

Nový rok se přiblížil a úměrně s tím se začala množit i přání, co by se během něj dalo zlepšit. S netradičním vzkazem přichází nováček v poslaneckých lavicích Jiří Havránek (ODS). Ten se v novoročním videu rozhodl být konkrétní a pragmatický. Ve stejném duchu by se podle něj měla proměnit i realita českých stavebních řízení

Zveřejněno: 31. 12. 2021

Koalice SPOLU během předvolební kampaně kritizovala nový stavební zákon, který schválila ještě minulá sněmovna. Nelíbil se jí především příslib nového superúřadu, zaměstnávajícího tisíce úředníků. Už teď proto na schválení čeká novela, která jeho vznik odkládá. Do konce roku by měl být zrušen úplně, a to za současného přijetí pravidel pro urychlení výstavby.

Na to poslanec reaguje i ve svém novoročním péefku. „Chtěli jsme udělat vánoční video, které nebude klasickým péefkem, které řekne, co chci ve sněmovně dělat,“ vysvětluje smysl videa Jiří Havránek, který se chce po Novém roce ucházet o pozici předsedy sněmovního podvýboru pro bytovou politiku. „Chtěli jsme jednoduchým způsobem ukázat, co je největší problém výstavby u nás – strašně dlouhá doba stavebního řízení,“ dodává.

Průměrná doba stavebního řízení v ČR je v současnosti 246 dní. Havránek podotýká, že za stejnou dobu se dá doletět ze Země na Mars. „Což je jistě složitější úkon než několik razítek,“ glosuje.

Téma bydlení podle něj trápí hlavně mladé lidi, což je problém, jehož řešení se chce věnovat právě v podvýboru pro bytovou výstavbu. „Na půdě tohoto podvýboru by dle mého měla aktivně probíhat diskuze se všemi, kteří mají k bydlení co říci a kteří nám mohou pomoci s výstavbou v České republice,“ zdůraznil teprve devětadvacetiletý poslanec.

Související…

Starosta Berlína: Potřebujeme víc bytů, ale vyvlastňování není správná cesta
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Jiřího Havránka, zdroj: Jiří Havránek, ODS

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...