fbpx

Student přišel na to, jak efektivně likvidovat listy. Na Ukrajině z nich vyrábí obalový papír. O projekt už mají zájem i další země

Zveřejněno: 21. 11. 2021

Každý podzim se ulice i parky evropských měst plní padajícími listy, které je třeba odklidit. Přestože některé země už zavádí způsoby, jak to udělat šetrně a s ohledem na životní prostředí, jinde se listy stále spalují, a zamořují tak vzduch. To se dělo například na Ukrajině. Už brzy však nastane změna, neboť místní student přišel s návrhem, jak listy bezpečně likvidovat a ještě na tom vydělat.

Valentyn Frechka, bývalý student Kyjevské univerzity, získává z mletých listů celulózu a poté z ní vyrábí papír. S nápadem přišel v roce 2017, když s dědou sbíral houby.

Na produkci 20 tisíců listů (asi 40 standardních balení) papíru je potřeba 1 681 kilogramů listí, což je množství asi z deseti stromů.

„Zkoumal jsem spadané listí. Uvědomil jsem si, že má podobnou strukturu jako sláma a tráva. Ale klíčová je celulóza. Naskládal jsem listy do tašky a začal v laboratoři experimentovat,“ popsal vznik projektu v rozhovoru pro magazín Opinion.

Nový typ papíru

Spadané listí, které je většinou považováno za odpad, obsahuje 60 až 80 % celulózy. Na výrobu papíru je tedy ideální. A čím víc se ho sesbírá, tím lépe. Na produkci 20 tisíců listů (asi 40 standardních balení) papíru je potřeba 1 681 kilogramů listí, což je množství asi z deseti stromů. Ta nejlepší (a pochopitelně také přiměřeně drahá) zařízení na extrakci celulózy jsou schopna zpracovat asi 30 tun listí denně.

papir listi

Papír z listí se dá spíš využít jako obalový materiál nebo jako papír toaletní (zdroj: Valentyn Frechka)


Vyrobený papír ale není jako klasické bílé listy, které běžně vkládáme do tiskáren. A ani se na tisknutí moc nehodí, protože působí spíš jako papír recyklovaný. Přestože tedy na něj lze psát i kreslit, ideálně se dá použít zejména jako balicí materiál či na výrobu krabic na vejce, ubrousků nebo toaletního papíru. Hodí se také na výrobu eko pytlů a květináčů, které mohou být do země „vysazeny“ společně s rostlinou.

První úspěchy

Díky tomuto projektu už získal mladý vědec několik ocenění, a to i od ukrajinského ministerstva školství. Přesto zůstává skromný a zdůrazňuje, že pouze dopomohl k výzkumu o tom, jak získávat papír z nedřevěných zdrojů celulózy. Nyní se jeho myšlenka proměnila z vědeckého projektu na projekt obchodní a překročila hranice Ukrajiny. Valentyn už svůj nápad prezentoval v Tunisu, Keně a v USA. V současnosti má o jeho produkt zájem Dánsko a Finsko.

papir listi vyroba

Výkonná zařízení na extrakci celulózy jsou schopna zpracovat asi 30 tun listí denně (zdroj: Valentyn Frechka)


Na Ukrajině mezitím technologie nazvaná re-leaf prošla po několika vylepšeních úspěšně finálními testy a již brzy tam vznikne první továrna. Tento typ papíru se nakonec bude prodávat ve velkých rolích a kromě původní celulózy bude obsahovat 25 % lepenky.

Přestože nápad mladého vědce působí jako velká inovace, Valentyn nebyl prvním, kdo s plánem na výrobu papíru z listí přišel. Nápad byl představen a podporován vědcem Edmontem Perrierem z Francouzské akademie věd už kolem roku 1918. Na produkci samotného papíru však tehdy nedošlo, a tak si myšlenka na zpracování spadaného listí musela počkat více než sto let.

Související…

Poplatek za skládkování by se měl výrazně zvýšit, říká šéf Pražských služeb
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock a Valentyn Frechka/facebook.com, zdroj: Ecocreator.org

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...