fbpx

Nezisková organizace CDP zveřejnila seznam měst, která dělají i přes současnou problematickou situaci výrazné pokroky v boji se změnou klimatu

Zveřejněno: 30. 11. 2020

Newcastle ve Velké Británii, Louisville v USA, Firenze v Itálii nebo Peñalolén v Chile. To jsou jen některé příklady z 88 měst, která získala nejvyšší „hodnocení A“ od světové neziskové organizace CDP, která se zabývá životním prostředím. To jednoduše řečeno znamená, že tato města pracují na tom, aby se z nich stala zdravá a prosperující místa k životu i práci při současném snižování emisí a rychlém budování odolnosti proti dopadům klimatické krize.

Mezi další „nejzelenější“ metropole na seznamu patří Bristol (Velká Británie), Miami (USA), Kapské Město (Jižní Afrika), Buenos Aires (Argentina) a Auckland (Nový Zéland). Nejblíže k nám (co se týče geografické vzdálenosti) to má asi oceněný Berlín.

mapitchka

Seznam je založený na údajích o životním prostředí, které během roku 2020 zveřejnilo 591 světových měst prostřednictvím jednotného systému CDP-ICLEI. Města byla na základě úplnosti a kvality svých údajů a úrovně přijatých opatření posléze hodnocena od „A“ do „D“. K získání nejvyššího hodnocení A musela metropole splnit celou řadu požadavků, například vypracovat inventář emisí, stanovit cíl jejich celkového snížení a zveřejnit „akční plán v oblasti klimatu“.

Pandemie jako brzda pokroku

Oproti loňskému roku poklesl celkový počet měst, která data u CDP zveřejnila, z původních 850 téměř o třetinu. Snížil se i počet těch s nejvyšším hodnocením. Česká republika se ani v jednom případě nezapojila. „CDP je přesvědčeno, že příčinou menšího počtu měst, která se dostala na seznam, je fakt, že právě města jsou pandemií nejvíce zasažena a nyní musí investovat značné prostředky do veřejného zdraví. Nicméně pokrok metropolí, které se letos na tento seznam dostaly, představující dohromady populaci téměř 125 milionů lidí, ukazuje, že se jejich environmentální činnost a ambice v oblasti životního prostředí ani navzdory současné zdravotní krizi nesnížily,“ řekl mluvčí CDP.

Nejvyšší počet měst na seznamu tvoří metropole z USA, a to navzdory faktu, že Spojené státy 4. listopadu 2019 od Pařížské dohody odstoupily.

„Náš program CDP Scoring zároveň letos v metodice bodování navýšil laťku, aby se lépe přizpůsobil klimatické nouzi, které čelíme. To znamená, že abychom upozornili na nejambicióznější opatření v oblasti klimatu, zpřísnili jsme kritéria pro získání nejvyššího skóre. Ačkoli je tedy metodika 2020 pokračováním metodiky z roku 2019, mohou provedené úpravy výsledné hodnocení jednotlivých měst ovlivnit.“

Dosavadní pokrok

I přes nutnost řešit problematiku nemoci covid-19 jsou však některé výsledky minimálně povzbudivé. Na letošním seznamu A se například nově objevila celá třetina měst. Přitom dvě pětiny z nich ještě v roce 2015, kdy byla dojednána Pařížská dohoda, údaje o svém životním prostředí prostřednictvím CDP vůbec nezveřejňovaly. CDP rovněž zjistilo, že v roce 2015 polovina z nich neplánovala snižovat emise skleníkových plynů. Nyní tento cíl mají všechny tyto metropole, přičemž dvě pětiny z nich míří do roku 2050 či dříve k dosažení nulových emisí.

Abychom dopady klimatické krize omezili, musíme do roku 2030 snížit globální emise na polovinu a do roku 2050 dosáhnout čisté nuly.

Města rovněž pokročila v plnění cílů v oblasti obnovitelné energie, přičemž 26 z nich bude pracovat na tom, aby do 30 let zavedla stoprocentně obnovitelnou energii. Zajímavé také je, že nejvyšší počet měst na seznamu (25, tedy 28 %) tvoří metropole z USA, a to navzdory faktu, že Spojené státy 4. listopadu 2019 od Pařížské dohody odstoupily.

CDP uvádí, že města rovněž pokročila v budování odolnosti vůči změně klimatu. V roce 2015 mělo adaptační plán pouze 30 % metropolí z nynějšího seznamu. „Těchto 88 měst z A seznamu chválíme za jejich transparentnost i opatření vytvořená k budování odolnosti proti změně klimatu a snižování emisí,“ uvedla Kyra Applebyová, globální ředitelka měst, států a regionů v CDP.

„Nicméně věda hovoří jasně. Abychom dopady klimatické krize omezili, musíme do roku 2030 snížit globální emise na polovinu a do roku 2050 dosáhnout čisté nuly. Svět je stále uprostřed krize veřejného zdraví, ale činnost v oblasti životního prostředí nesmí zpomalit. Města uvedená na seznamu A prokazují odolnost a ambice. Blahopřejeme jim k jejich vedoucímu postavení v boji proti změně klimatu,“ dodává Kyra Applebyová.

Související…

Toyota začne stavět japonské „město budoucnosti“. Cílem jsou nulové emise
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Cities-today.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...