fbpx

Může se zdát, že jde o drobnosti, ale když každý z nás přidá do svých třídicích návyků jeden navíc, ve výsledku to bude mít pro planetu obrovsky pozitivní důsledek

Zveřejněno: 17. 11. 2020

Většina z nás se považuje za zkušené „třídiče“ odpadu, přesto se najde celá řada věcí, které při třídění děláme nevědomky špatně, nebo pokud si nejsme jisti, raději odpadek vyhodíme do směsného odpadu. Což je škoda, protože co je pro jednoho odpadem, pro druhého může představovat důležitou surovinu! Třeba takový papír lze zrecyklovat dokonce sedmkrát. Co dalšího nás může při třídění odpadků překvapit?

Kartony od vajíček a ruličky od toaleťáku do modré

Ani obaly od vajíček a ruličky od toaletního papíru už nepředstavují poslední fázi života papíru, protože je od jara letošního roku můžete třídit do kontejneru na papír.

Z prázdných kelímků od jogurtů běžně stačí pouze odstranit víčko (a to také správně vytřídit) a důkladně je vyškrábat nebo lehounce opláchnout.

Díky stále modernějším technologiím zpracovatelům papíru v přiměřeném množství recyklaci nebrání a poslouží pro další účely. Papírny je ještě dovedou přetvořit do těch méně kvalitních druhů papíru.

Kelímky od jogurtů nevymývat

Vymýváte kelímky od jogurtů před tříděním? Děláte tak určitě v dobré víře, ale bohužel dále zatěžujete životní prostředí spotřebou vody. Z prázdných kelímků od jogurtů běžně stačí pouze odstranit víčko (a to také správně vytřídit) a důkladně je vyškrábat nebo lehounce opláchnout, aby v nich nezbývala mastnota. Nebo je svěřit k dojedení domácímu mazlíčkovi! Ten kelímek dokonale a šetrně zbaví všech zbytků.

recykl1

Může se zdát, že jde o drobnosti, ale když každý z nás přidá do svých třídicích návyků jeden navíc, ve výsledku to bude mít pro planetu obrovsky pozitivní důsledek. Další tipy, jak ještě více prospět přírodě, najdete na http://www.rossmanninspiruje.cz/clanky/udrzitelnost-jako-zivotni-styl. A pokud váháte, jak správně třídit materiály, stáhněte si aplikaci „Kam s ním“, která vám poradí.

Související…

Češi sice hodně třídí, ale firmy nerecyklují. Pomoct má dražší skládkování
Milada Kadeřábková

foto: Rossmann inspiruje, zdroj: Rossmann inspiruje

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...