fbpx

Lidé se převážně ptají na to, zda mají nárok na kompenzace či zda se mohou nechat testovat, aniž by měli příznaky nemoci

Zveřejněno: 25. 3. 2020

Mezinárodní tým právníků spustil v pondělí 16. března ve spolupráci s organizací Frank Bold Advokáti bezplatnou právní poradnu pro občany, podnikatele, obce i státní správu. Cílem je pomoci zmírnit sekundární dopady pandemie koronaviru v České republice. Virus nemá jen zdravotní dopady, ale i ty ekonomické a sociální, na které lidé nejsou připraveni. Poradna funguje na principu zodpovídání a shromažďování otázek a odpovědí. A hned za první týden vyřídila více než 300 dotazů.

Lidé se ptají na to, jak například postupovat v rámci vztahu zaměstnanec a zaměstnavatel, jaké aspekty v oblasti zdravotního a smluvního práva současná situace přináší či vyjasňuje i právní aspekty postupu státu a jeho opatřeních. Do týmu více než 40 advokátů a dobrovolníků se zapojili nejen lidé z organizace Frank Bold, ale i bývalí zaměstnanci, studenti či koncipienti.

Chceme tak sestavit jasný přehled toho, co lidé v běžném životě dělat mohou a nemohou, kam až může stát zajít a jaké legální kroky bude nutné podniknout.

„Jako právníci chceme přispět k rychlé orientaci lidí, podniků i úřadů v nových podmínkách a udržení země v chodu při dodržení ochrany zdraví nás všech, protože nás celá situace uvádí do rizik a nejistoty“, říká Pavel Franc, ředitel Frank Bold Advokáti. „Naše online poradna by měla pomoci eliminovat či vyjasnit nejčastější právní aspekty situace tak, aby se lidé mohli soustředit pouze na zdravotní stránku a ochranu sebe a svého okolí.“

Koronavirus na denní bázi

Frank Bold podle Pavla France dlouhodobě poskytuje bezplatné poradenství zejména v oblastech životního prostředí, práv občanů či korupce. „Loni jsme v poradně zaznamenali 800 tisíc návštěv, jsme tak akceschopní i k tomu, abychom okamžitě vyčlenili tým právníků, kteří se tématu budou věnovat na denní bázi.“ Poradna funguje na principu nejčastějších otázek a odpovědí, které právní tým zodpovídá jasně, srozumitelně a nekomplikovaně, aby vedly od problému k řešení. Během krátké doby tým připraví i kontaktní formulář, přes který bude možné zasílat specifické dotazy.

„Současné vyhlášení nouzového stavu země má citelné dopady na společnost a ekonomiku. Chceme tak sestavit jasný přehled toho, co lidé v běžném životě dělat mohou a nemohou, kam až může stát zajít a jaké legální kroky bude nutné podniknout,“ doplňuje Michael Kuk, vedoucí poradny. Lidé se podle něj typicky ptají, jestli mají nárok na kompenzaci, pokud museli zavřít hospodu či hotel, zda musí v této době zaměstnavatel zaměstnanci umožnit home office nebo zda se mohou nechat testovat, pokud nemají příznaky nemoci Covid-19.

Nejčastější otázky a odpovědi

Mohu mít v souvislosti s nutností uzavřít provozovnu nárok na plnění od své pojišťovny?

Záleží na tom, jaké pojištění máte sjednáno. Typicky mohou být škody v obdobných situacích kryty pojištěním přerušení provozu. Vždy však bude záležet na konkrétních pojistných podmínkách, výlukách a případných pojistných doložkách. Pokud jste si pojištění sjednali prostřednictvím pojišťovacího makléře, doporučujeme, abyste se s ním spojili a prověřili, zda vaše pojištění vzniklou situaci kryje.

Jak je to s daněmi? Budou se odkládat, nebo promíjet?

Vláda v souvislosti s aktuální situací schválila tzv. “liberalizační” balíček v oblasti daní, jiné odkládání či promíjení daní vláda v tuto chvíli nechystá.

Na co si dát pozor při uzavírání smluv v době koronaviru?

Díky opatřením vyhlášeným vládami v řadě zemí nelze při aktuálním uzavírání smluv považovat koronavirus za nepředvídatelnou skutečnost. Pokud v těchto dnech uzavíráte smlouvu, pandemie koronaviru již není nepředvídatelnou událostí. Doporučujeme proto upravit dnes již předvídatelné okolnosti, které mohou ohrozit dodávku zboží či služeb.

Aktuálně je vhodné smluvně upravit specifika spojená s nepředvídatelností vývoje pandemie a dohodnout se s obchodními partnery na rizicích, která již dnes předvídat lze, jakými je např. nemožnost zaručit včasnou dodávku zboží.

Související…

Jaký svět teď začít budovat? Co říká historik a spisovatel Juval Noach Harari
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Frank Bold bezplatná poradna

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...