fbpx

Zveřejněno: 20. 8. 2017

Pokud máte rádi moře a pláže, ale vadí vám davy turistů, ruch anebo absence soukromí, můžete jet na dovolenou na svůj vlastní ostrov. Má to však jedno nepohodlné úskalí. Potravu si budete muset ulovit, protože se o vás nikdo nepostará. Na druhou stranu, s takovou dovolenou byste se rázem ocitli v situacích, které můžete vidět v mnoha filmech a získáte nové zkušenosti.

Možnost novodobé robinsonády nově zprostředkovává AirbnbNěkoho možná skutečnost, že se bude muset postarat sám o sebe, odradí, protože je zvyklý na komfort hotelů či přímořských letovisek. Jsou však lidé, kteří naopak chtějí získat nové zkušenosti a mohou v tom spatřit dobrodružství. 

Kdo by si nakonec (stejně jako třeba duo Kamélie na začátku 80. let) nechtěl alespoň na chvíli vyzkoušet osamělý život na ostrově jako Robinson Crusoe. Airbnb tuto možnost nabízí na Karibských ostrovech. Majitelé, kteří tyto ostrovy vlastní, si ale samozřejmě moc dobře uvědomují, jak jedinečný zážitek "Robinsony" čeká, takže se ceny pronájmu pohybují opravdu vysoko.

shutterstock 157672886

Svůj oběd si na soukromém ostrově musí každý chytit sám. Nejbližší soused je tam vpravo...

Bio Bird Island

Chtěli byste například strávit noc na nádherném ostrově Bird Island? Je to opravdu ráj, jenže za něj zaplatíte na jednu noc a den tolik, kolik byste zaplatili za týden v luxusním hotelu. Majitel ostrova Fred požaduje denně 521 euro. Za tuhle cenu návštěvníka čeká dům na stromě, plavací domeček a další “atrakce”.

Ostrov je určen také pro ty, kterým vadí, jak se v hotelech zcela zbytečně plýtvá potravinami a energií. Energii na Bird Islandu vyrábějí solární panely a poryv větru. Seznámíte se tedy  i s trendem, o nějž se snaží i větší města a státy. 

Tady plýtvat nebudete

Velké restaurace a hotelové jídelny mají i další negativa. Mezi ně patří vyhazování zbytků jídla, které zákazníci nedojí. Na Bird Island se tohle stát nemůže. Veškeré jídlo si totiž každý musí obstarat sám, takže si ho dostatečně váží. Samozřejmě je také možnost si dovést svoje vlastní jídlo, i když už i naši turisté konzervovou turistiku dost omezují. Jenže i o vlastní jídlo se musíte postarat.

Navíc dovezené potraviny nemůžou být tak zdravé jako ty místní. Jediným možným způsobem, jak si zde sehnat stravu, je totiž rybolov.

foto: Shutterstock, zdroj: Airbnb

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...