fbpx

První čistě 3D dům vytiskli v Evropě Rusové, ten největší v Dubaji vytiskli taky Rusové, v Americe je tiskne neziskovka se společností Icon

Zveřejněno: 12. 1. 2020

Podle Járy Cimrmana patří budoucnost aluminiu. Ovšem dle ruského inženýra Nikity Chen-iun-taje budoucnost patří 3D tiskárnám. Alespoň ta ve stavebnictví. Systém tiskáren pracuje rychle, levně a nezatěžuje okolní životní prostředí tak jako klasické postupy stavby.

Město Su-Čou v čínské provincii Ťiang-su, sídlo starobylé kultury Wu, se v souladu s plány čínské komunistické strany má proměnit ze špinavé těžební metropole zpět na rekultivované sídlo plné parků. Součástí proměny je i rekultivace vodních cest, kdysi znečištěných.

3D tisk dovede zrychlit dobu výstavby až o polovinu a navíc sníží náklady na práci až o osmdesát procent.

V rámci modernizace města bylo nutné vytvořit i ochrannou zeď, která by před erozí břehů, popřípadě rozlitím řeky Jang-c’-ťiang ochránila centrum, které se pyšní pověstnými zahradami s poetickými názvy jako Zahrada pokorného služebníka státu, Zahrada Mistra rybářských sítí či Zahrada šlechtění mysli. Tradiční způsob výstavby by moc nepomohl místním ekosystémům. 3D tisk, projekt od společnosti Winsun, je nejen levnější, ale zeď může navíc opisovat přirozený obrys říčního toku.

Fantazii se meze nekladou 

3D tisk tedy ve stavebnictví nemusí stavět jen jednoduché zdi, dá se využít i při stavbě obytných domů. Za první obyvatelný dům z 3D tisku v Evropě je považováno dílo výrobce AMT-Spetsavia v ruské Jaroslavli. Základní stavba byla tiskem dokončena v prosinci 2015, další práce, jako byly stavby střechy, oken, vodovodních a elektrických rozvodů, trvaly do října 2017. V tom je asi zatím hlavní problém 3D tisku staveb – „vytištění“ hlavní stavby trvá třeba jen několik dnů, ovšem vše ostatní jako instalace a okna pak několik měsíců. A to je problém i podle šéfa společnosti ApisCor Nikity Chen-iun-taje, který o 3D tisku budov mluvil už v roce 2017 na kongresu Codex v Londýně. Jeho firma se také chlubí největší 3D budovou na světě, kterou „vytiskla“ v Dubaji.

Nelze ovšem popřít, že 3D tisk dovede zrychlit dobu výstavby až o polovinu a navíc sníží náklady na práci až o osmdesát procent. Dalším kladem je velká úspora materiálu. Většinou se jedná o cementovou směs, jejíž součástí bývají skelná vlákna či recyklovaná stavební suť. Výhodou je také to, že fantazii architektů se nekladou meze. Záleží jen na tom, jak se digitální tisk naprogramuje. Když budete chtít, můžete mít dům třeba ve tvaru šnečí ulity, tvrdí Jason Ballard, spoluzakladatel společnosti Icon. A bude to prý stejně jednoduché jako vytištění krychle.

Domek za osmdesát tisíc

Je 3D tisk budov jen experimentem? Zdá se, že je to spíše průkopnické řešení. Nezisková organizace New Story odhalila první vzorové domy v mexickém Tabascu. Ty byly vytištěny ve 3D přibližně za jeden den a budou sloužit místním rodinám, které v současné době žijí v extrémní chudobě. Zatím se tamní sídliště 3D tištěných domů skládá z celkem padesáti staveb. Tištěné domy mají dvě ložnice, obývací pokoj, kuchyň i koupelnu a byly zkonstruovány podle standardních bezpečnostních požadavků, a to včetně robustních základů, aby bylo zajištěno, že vydrží i pro následující generace.

dum tisk 3

Domek o dispozici 2+1 přijde v přepočtu na pouhých osmdesát tisíc korun a jeho hrubá stavba je postavena za den


New Story od svého založení před pěti lety sice nechala postavit už přes 2 700 klasických domů napříč Haiti, Salvadorem, Bolívií a Mexikem, teď se ale spoléhá na spolupráci s Ballardovou společností Icon. A asi se to vyplatí. Domek o dispozici 2+1 přijde v přepočtu na pouhých osmdesát tisíc korun a jeho hrubá stavba je postavena za den.

Bude Dubaj z tiskárny?

Největší budovou světa kompletně vytisknutou na 3D od Nikity Chen-iun-taje Dubaj ve svých tiskárenských ambicích nekončí. Tento emirát, který je známý podporou revolučních technologií, plánuje, že do roku 2030 bude tisknout třetinu všech nově stavěných budov. Chen-iun-tajova stavba nese jméno „Office of the Future“ a byla vyrobena za pouhých sedmnáct dní. Budova nyní slouží jako správní kancelář ředitelství Dubai Future Foundation, tedy organizaci, která se věnuje špičkovým technologiím.

Na stavebních 3D tiskárnách má také vzniknout dráha pro projekt Hyperloop Elona Muska.

3D tisk ovšem není jen budoucností stavebnictví na naší modré planetě. Na stavebních 3D tiskárnách má také vzniknout dráha pro projekt Hyperloop Elona Muska a ve spojení s tímto jménem je jasné, že 3D tisk bude ideálním prostředkem pro kolonizaci vesmíru, konkrétně s vybudováním kolonie na Marsu. Měsíce se to vzhledem k jeho nízké gravitaci asi týkat nebude.

Související…

Rozhovor s mužem, který mění vztah odběratelů k elektrické energii
Jan Müller

foto: Icon, zdroj: 3D Printing Industry

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...