fbpx

Do České republiky vstoupila digitální automyčka. Jde o aplikaci pro chytré telefony, která usnadní údržbu vašeho vozu z pohodlí vašeho vozu. Jmenuje se Superoperátor

Zveřejněno: 18. 5. 2019

Možná si ještě pamatujete doby, kdy mytí automobilu byl svým způsobem obřad. Za hlubokého socialismu rozhodně nebyla automyčka na každém rohu, a tak spousta řidičů dávala lázeň svému plechovému miláčkovi za pomoci hadice, kbelíku se saponátem a houby nebo hadru. Finální fází pak bylo voskování, aby lak na vozidle vydržel co nejdéle bez úhony. Mytí auta postaru byl celkem opruz. Pamatuji si ale, že mí starší sourozenci se o tuto nepříliš lákavou činnost někdy i prali. To když jim za to otec slíbil třeba dvacetikorunu.

Ty tam jsou doby dávno minulé. Dnes už většina z nás opečovává svůj automobil v myčce. Nejen že je to rychlejší a méně namáhavé, ale také milosrdnější k životnímu prostředí. Sice máte stále možnost si vůz umýt ručně za pomoci vysokotlaké hadice, ale já dávám přednost takové mycí stanici, která udělá všechno za mě. Tedy skoro všechno. Pořád ještě musím vystoupit z vozidla, předplatit si mycí program, přijet k myčce, opět vstoupit, zadat kód a pak teprve vůz zaparkovat v útrobách něčeho, co zvenku připomíná garáž.

Je tu Superoperátor

Tomu už bude brzy konec. Přesněji řečeno ve více než stovce automyček na území České republiky už tomu konec skutečně je. Do Česka totiž zamířil Superoperátor. Finská aplikace, která pomáhá řidičům pečovat o jejich vůz.

„Nabízí službu mytí a je to aplikace, která zjednodušuje používání automyčky. Dnes už nemusíte s aplikací vystoupit z auta, jedete rovnou k myčce, nemusíte nikde kupovat lístečky, rovnou vše ovládáte z vašeho mobilu, rovnou si vyberete program a spustíte,“ uvedla pro televizi Praha TV Helena Lindová, manažerka Superoperátor pro Českou republiku. Že není třeba vystupovat z vozu, podle ní ocení hlavně řidiči s malými dětmi nebo hendikepovaní.

Například u Benziny ušetříte na každém programu deset korun. Kromě toho aplikace nabízí další slevové akce.

Aplikaci si lze stáhnout jak do telefonu s androidem, tak s jablíčkem. V Česku už je v ní zahrnuto 103 automyček, a to především provozovaných distributory pohonných hmot Benzina a Mol. Další mají v dohledné době přibývat. Aplikace je pro uživatele dostupná zdarma. Řidič do ní zanese registrační značku svého vozu, údaje o platební kartě a může auto umývat dle libosti. Mycí programy jsou stejné jako na pokladně dané benzínové stanice. Pokud je objednáte a zaplatíte přes aplikaci, tak jsou lacinější. Například u Benziny ušetříte na každém programu deset korun. Kromě toho aplikace nabízí další slevové akce.

Nejde i parkovací místo

Obavy, že budete myčku dlouho hledat, jsou prý liché. „Aplikace vám ukáže, kde jsou myčky ve vašem okolí. Díky online kamerám se podíváte, zda je tam fronta, takže když je tam fronta, tak tam nejedete a vyberete si jinou ve vašem okolí,“ upřesnila dále Helena Lindová. Aplikace za vás zařídí i online reporty nebo fakturace. Odpadá tak nutnost shromažďovat účtenky, pokud do myčky zajíždíte s firemním vozem. V brzké době se prý chystá rozšíření Superoperátoru i na zajištění dalších služeb. „Je to například vnitřní mytí nebo servis vozidla,“ uzavřela Lindová. A časem má přibýt také parkování.

Kromě Finska a České republiky je možné Superoperátora používat také ve Švédsku, Spojených státech nebo Austrálii.

Český Superoperátor je dcerou finské technologické společnosti Superoperator, která byla založena už před osmi lety. Stojí za ní dvojice zakladatelů Erkki Aminoff a Jukka Hallman. Jejich prvotním cílem bylo modernizovat služby spojené s péčí o automobil. Superoperator nejprve vybudoval svou vlastní síť automyček ve Finsku, a to pod značkou Juhlapesu. V jejím rámci Aminoff s Hallmanem nový způsob objednávání a ovládání myček pomocí mobilní aplikace testovali. Kromě Finska a České republiky je možné Superoperátora používat také ve Švédsku, Spojených státech nebo Austrálii.

V USA mají pojízdnou Washé

Podobných aplikací ve světě funguje více. Pro fajnšmekry je ale služba mytí vozů po vzoru společnosti Uber, a to pod názvem Washé. Zatímco přes Uber si přivoláte taxíka, Washé je něco jako pojízdná automyčka. Podobně jako u Uberu, si i zde stáhnete mobilní aplikaci a můžete si myčku objednat prakticky až do domu. Aplikace je rovněž dostupná zdarma, a to jak pro android, tak pro iOS.

Související…

Sdílené byty i auta. Stane se soukromé vlastnictví po pandemii přežitkem?
Ivan Verner

Washé nabízí balíčky, které stojí od třiceti do sto dvaceti dolarů. V každém z nich je obsaženo také vyčištění interiéru. Balíčky se liší podle rozsahu služby (mytí a čištění) a podle toho, zda chcete karoserii například také navoskovat, šamponem umýt vnitřek vozu a podobně. Washé je ale bohužel zatím dostupná jen ve Spojených státech. Vedle Washé tam najdete další mobilní automyčky, které si lze objednat přes aplikaci v chytrém telefonu. Za všechny lze uvést například Mobilewash nebo Qweex. Snad se podobné služby brzy dočkáme také v Evropě.

zdroj: Praha TV

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...