fbpx

Existují metropole, které jsou se zaváděním nových technologií tak daleko, že jsou připravené i na změny. Města, kde se smart řešení teprve zavádějí, budou spíš pracovat na jejich rozšiřování

Zveřejněno: 27. 4. 2019


Létající auta nebo roboti, kteří by měli uklízet ulice? To je zatím i pro ta nejmodernější města hudba vzdálené budoucnosti. Každopádně už dnes existují neuvěřitelné předpovědi odborníků o tom, na jaké technické vymoženosti se mohou obyvatelé velkoměst těšit. Můžeme klidně mluvit už o letošním roce. Inteligentní města budou mít například odměňovací systémy pro obyvatele, kteří třídí odpad a chovají se udržitelně. Nebudou chybět ani vychytané dopravní aplikace či „chytrá“ zdravotní péče.

Propojení lidí, věcí i míst

Podle specialistů se chytrá města v roce 2019 nebudou vyznačovat jen spojením věcí, ale také spojením míst. Společnost Sidewalk Labs například zcela od základů buduje malou inovativní čtvrť v Torontu. Ta bude vybavena chytrými senzory, které budou zaznamenávat téměř vše – od toku odpadních vod a sdíleného používání automobilů přes pěší trasy až po obsazení budov. Cílem je vytvořit oblast propojenou 24 hodin denně 7 dní v týdnu tak, aby svým obyvatelům poskytla čisté, bezpečné a pohodlné místo k životu. Jakmile bude projekt dokončen, může se navíc stát inspirací pro ostatní.

Chytrá řešení budou obyvatele motivovat ke včasnému placení účtů, hlášení výmolů, recyklaci odpadu či upřednostňování veřejné dopravy.

Také další města se budou snažit jednotlivé prvky chytré infrastruktury propojovat tak, aby obyvatelé mohli všechny novinky využívat naplno. Týkat se to bude například zábavních míst, jako jsou stadiony, kde si fanoušci budou moct objednat i zaplatit za donášku jídla přímo na své sedadlo, a to jediným kliknutím na tlačítko chytrého telefonu. Podle prognóz budou také v roce 2019 města používat videosenzory, které by měly pomoci zlepšit provoz v ulicích, a ušetřit tak obyvatelům čas i peníze.

Motivace a bezpečnost

Chytrá města také zatraktivní zapojení obyvatel do udržitelného chování. Pomáhat jim budou „smart strategie“, jako jsou například hry. Technologický gigant AT&T předpokládá, že chytrá řešení budou obyvatele motivovat ke včasnému placení účtů, hlášení výmolů, recyklaci odpadu, či upřednostňování veřejné dopravy pomocí systémů benefitů. Lidé si pak za získané body budou moci opatřit slevy na služby nebo volné vstupy na události ve městě.

mesto 301794965

S vyšším počtem chytrých zařízení se také více firem zaměří na sdílení kvalitních dat. Společnosti umožní svým partnerům, obchodníkům, výrobcům a dalším stranám sdílet informace důvěryhodným a vysoce bezpečným způsobem. Technologičtí giganti jako Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise a další už vyvíjí specifickou infrastrukturu pro zabezpečení koncových bodů, tedy mobilů, počítačů a dalších chytrých přístrojů, aby zabránily co největší škále bezpečnostních hrozeb.

Nástup 5G sítě

Zavedení systémů 5G v roce 2019 bude pro inteligentní města znamenat velké změny. Jednoduše řečeno, udělá je ještě chytřejšími. Síť má totiž pomoci zavést nové technologie do hlavního proudu tak, aby mohly být plošně využívány.

Podle analýz trhu se počet připojených zařízení ve výrobním průmyslu od roku 2017 do roku 2020 zdvojnásobí.

AT&T nicméně předpokládá, že nejdříve se 5G projeví v oblasti zdravotní péče, výroby a bezpečnosti. Podle předpokladů bude IoT technologie do konce roku 2019 využívat 87 % zdravotních institucí, což bude znamenat další fázi transformace oboru a zlepšení vztahu lékař-pacient. Díky osobnějšímu přístupu ke zdravotní péči, elektronickým zdravotním záznamům, chytrým tabletkám, chytré domácí péči i systému řízení citlivých dat se možnosti záchrany života a úroveň péče o pacienty v nemocnicích maximálně zlepší.

Přístroje IoT vstoupí také do výrobních procesů a budou je měnit od samotného vývoje až po řízení dodavatelů. To pomůže eliminovat zpoždění, zefektivní výrobu i správu inventáře. Podle analýz trhu se počet připojených zařízení ve výrobním průmyslu od roku 2017 do roku 2020 zdvojnásobí. Co se týká zdravého prostředí, města se zaměří na dosažení udržitelnosti zejména optimalizací spotřeby vody i energií a na omezení emisí uhlíku.

Chytře i v současnosti

Už dnes města přicházejí s originálními nápady, jak chytře ulehčit život svým obyvatelům a zároveň zajistit udržitelnější přístup. Jako příklad lze uvést Singapur, který má, stejně jako mnoho dalších metropolí, problémy s vodou. Jeho tři odsolovací zařízení mohou vyprodukovat za den tolik vody, že to pokryje 30 % celkových potřeb. Ze dvou třetin povrchu města se také shromažďuje dešťová voda, aby mohla být dále upravena pro potřeby pití či splachování toalety. Pozadu nezůstává ani supermoderní letiště Changi, které sbírá vodu z přistávacích drah, a poté ji používá na zalévání rostlin.

V Pittsburgu mají zase systém chytrých semaforů, které se během dne dokážou adaptovat na změny v dopravě. Analýzy systému s názvem Surtac zatím ukázaly, že pomohl zredukovat celkový čas čekání v daných oblastech až o 40 %, což pomohlo snížit emise z vozidel o 21 %.

Související…

Mladí zelení o Praze: Ať má naše data radši Ropid než korporace
Zdeněk Strnad

San Francisco jde příkladem s parkovacím systémem SFpark. Ten používá bezdrátové senzory, které přizpůsobují ceny za parkování během dne počtu volných míst. Řidiči mohou navíc díky aplikaci jednoduše najít nejbližší parkovací místo. Systém prý pomohl ve vybraných oblastech zredukovat najezděné kilometry a emise o 50 %. Svá chytrá řešení už má i mnoho dalších měst včetně Londýna, New Yorku, Osla či Amsterodamu

Ať už se prognózy na rok 2019 vyplní či nikoli, už teď je podle odborníků jasné, že letos města se zavedením nejnovějších poznatků do praxe spěchat nebudou. Místo toho budou raději investovat víc času, peněz a energie na to, aby zkvalitnila život svým občanům tím, že vylepší či rozšíří stávající systémy.

foto: Shutterstock, zdroj: Commscope

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...