fbpx

Všudy přítomná wi-fi, chytré nakládání s vodou i moderní navigace pro turisty. To vše dělá z katalánské metropole i smart metropoli

Zveřejněno: 7. 3. 2019

Pro mnoho Čechů představuje tato katalánská metropole spíš dovolenkovou destinaci, architektonický skvost, případně ráj fotbalových fanoušků. Asi jen málokdo si ji představí jako centrum technologického pokroku. Přitom je vedle Londýna a Singapuru Barcelona považována za jedno z nejchytřejších měst světa. Alespoň tedy, co se týče smart technologií.

Zaměstnává a šetří

Technologické novinky je ve veřejném prostoru těžké prosazovat hlavně proto, že je prostě těžké představit si jejich potenciální benefity. Barceloně se ale začal přechod na smart vyplácet už před nějakou dobou. Podle studie z roku 2014 vzniklo ve městě přibližně 47 tisíc nových pracovních míst. A to především díky implementaci takzvaného „Internet of Things“ neboli wi-fi propojení všech možných věcí ve veřejném prostoru.

barcelona 272458334

Takže v kolik mi to jede? V Barceloně se už nemusejí spoléhat na papírová jízdní řád. Chytrá technologie ví, kdy daný spoj opravdu přijede


 

Barcelona také ušetřila až 42,5 milionu eur po zavedení „smart vody“ a vydělává navíc 36,5 milionu eur ročně díky chytrému parkování. To je chytré například v tom smyslu, že si řidiči mohou pomocí mobilní aplikace vyhledat volné parkovací místo v okolí, rovnou jej zarezervovat a také zaplatit. Něco podobného už se mimochodem děje ve zkušebním provozu i v Praze.

Wi-fi a senzory

V roce 2013 popsal bývalý zástupce starosty Barcelony a zakladatel společnosti City Transformation Agency Antoni Vives svou vizi na deset let dopředu takto: „Chci město plné kultury, kreativity, vědomostí, ale hlavně spravedlnosti a dobrého živobytí, místo, kde lidé žijí blízko svého pracoviště, město energeticky soběstačné, město bez emisí a propojené se světem.“ A vypadá to, že se mu vize naplní. Přinejmenším co se týče kvality života místních obyvatel a zážitků turistů.

Na různých místech Barcelony se nachází QR kódy, které po oskenování mobilem zobrazí informace o dané lokalitě.

Každodenní chod usnadňuje až 750 wi-fi spotů, u kterých se lze bezplatně připojit k internetu. Ty jsou umístěny i v parcích a na plážích. Na ulicích nechybí senzory, které monitorují kvalitu ovzduší a míru hluku. Úředníci mají k informacím přístup, a mohou tak na jejich základě plánovat případná opatření. Lampy veřejného osvětlení zase dokážou reagovat na lidský pohyb. Rozsvítí se proto pouze v okamžiku, když se v okolí někdo pohybuje. Na pláži Llevant je osvětlení dokonce napojeno na solární energii.

Související…

Co už umí ty nejchytřejší domy: Reagují na teplotu těla i na vibrace
Ivan Verner

A jednodušší pohyb po městě mají i turisté. Na různých místech Barcelony se nachází QR kódy, které po oskenování mobilem zobrazí informace o dané lokalitě. Turista se tak třeba doví víc o místních památkách, zjistí si, kam jezdí linky z dané autobusové zastávky, ale může se kochat třeba i názvy přírodních úkazů, které se v jeho blízkosti nacházejí. 

foto: Shutterstock, zdroj: Catalonia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...