fbpx

Středa Vojtěcha Mikoláše: Pražané se chtějí potkávat na pohodu. Inspirují nás superbloky? 1 fotografie
Klid v ulicích Barcelony. Dá se dostat i do Prahy? (zdroj: Shutterstock)

„Mám dvě děti. Jedno v kočárku, jedno ve školním věku. Ráda s nimi chodím ven a hledám místo, kde bych si pokecala s ostatními maminkami a v klidu vypila kávu. Nebo si třeba jen sedla na lavičku v příjemném prostředí, kde by starší mohl někde běhat a hrát si s dalšími dětmi,“ líčila mi tento týden maminka na jednom z pražských sídlišť. Teď si představte, že taková místa existovat mohou a že k nim má Praha velice dobré předpoklady. Že ne? Dámy a pánové, seznamte se se „superbloky“

Zveřejněno: 1. 6. 2022

Vrátit město a ulice lidem. Leitmotiv strategie, kterou v roce 2016 představila Barcelona. Cílem katalánského hlavního města bylo omezení dopravy na několika vhodně vytipovaných silnicích, výrazné snížení zátěže městského provozu na okolí a proměna vedlejších ulic v komunitní prostory pro kulturu, sport, volný čas a vzájemné potkávání. Kombinace vskutku ideální nese sexy název „superbloky“.

V první fázi prakticky nejde o žádnou výstavbu. Základem je, že provoz osobních automobilů, skútrů, nákladních automobilů a autobusů je omezen pouze na silnice v obvodu superbloku a do ulic mezi nimi je povolen pouze v případě, že se jedná o obyvatele nebo lidi zajišťující místní podnikání. A to výrazně sníženou rychlostí 10 km/h. Zásadní změnou je tedy řízení dopravy. Ale pozor! Díky blokovému nastavení nedochází k omezení obslužnosti ani parkovacích míst, jen jsou určena výhradně a pouze rezidentům.

Jako malé město

V druhém kroku dochází k využití uvolněného prostoru pro novou občanskou vybavenost. Tato veřejná prostranství se tak mohou stát jednoduše místem pro novou parkovou zeleň, výstavbu dětského hřiště nebo například náměstí s kavárnou a posezením pro všechny sousedy v rámci bloku.

Vytvářet příjemnější prostředí pro Pražany musí být naší prioritou ve všech směrech.

Tolik stručně k Barceloně. Prostě každý superblok je jako malé město s vlastním charakterem. Myslím, že částečně můžeme plán překlopit i do Prahy. Jak? Samozřejmě že ne stylem 1 ku 1. Naše matka měst je koncipována o něco jinak než přímořské letovisko. Pro mě jako člověka, který má za cíl vytvářet lepší ulice, jsou klíčové zejména tři body. Klidnější adresa, revitalizace veřejného prostoru a aktivní vytváření mikrokomunit pro lepší a atraktivnější místo pro život. Kde to aplikovat jde?

Vysuté bloky

Právě na sídlištích. V Praze jich máme skoro šedesát. Dost často tvoří vysuté bloky ohraničující prostor vně nich. Ten často chátrá a velkého využití se mu nedostává. Tady přichází dle mého názoru prostor pro zahušťování veřejného prostoru s pozitivním přínosem pro jeho obyvatele. Jak na to? Politickým rozhodnutím. Vytvářet příjemnější prostředí pro Pražany musí být naší prioritou ve všech směrech. Já sám si hezčí sídliště, a tedy i ulice, beru na triko a budu rád, když mi napíšete, co si o superblocích nebo lepších vnitřcích sídlišť myslíte.

Koneckonců, vytváření lepších ulic je jedním z mých hlavních cílů. Pokud k příjemnějším místům pro život přispěje i inspirace z prosluněného jihu, sem s tím.

A jak může takový „superblok“ vypadat?

Autor je členem oblastní rady ODS Praha 12

Související…

Proč se Barcelona řadí mezi tři nejchytřejší města na světě
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...