fbpx

Aktuální bezpečnostní témata, která jsme v desetibodové deklaraci společně s Prahou 1 a 5 otevřeli, si zaslouží zřetele a hlavně rychlou reakci od vedení Prahy, říká starostka Prahy 2 Jana Černochová

Zveřejněno: 6. 10. 2021

Představitelé centrálních městských částí v deklaraci, kterou společně v polovině září podepsali, požadují od vedení hlavního města mimo jiné zlepšení komunikace v oblasti protidrogové politiky, rozšíření služeb pro drogově závislé a lidi bez domova i mimo centrální městské části, revizi obecně závazných vyhlášek a také účinné postihy pro osoby dlouhodobě vykazující závadové chování formou návratu institutu vykázání. Zmíněná deklarace byla primátorovi hlavního města Prahy doručena na přelomu září a října. Městská část Praha 2 nyní apeluje na ostatní městské části, aby se k ní připojily.

„Doufám, že pan primátor i vedení Prahy brzy na deklaraci zareagují a zasedneme ke společnému stolu. Zároveň věřím, že se připojí i další městské části, které mají zcela jistě podobné zkušenosti. Aktuální bezpečnostní témata, která jsme v desetibodové deklaraci společně s Prahou 1 a 5 otevřeli, si zaslouží zřetele a hlavně rychlou reakci od vedení Prahy. Lokální opatření jsou totiž z dlouhodobého hlediska neúčinná,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Rizikoví lidé v rizikových lokalitách

Praha 2 řadí bezpečnost a veřejný pořádek dlouhodobě mezi své priority. Problémy spojené s lidmi s rizikovým chováním však řeší v některých lokalitách opakovaně a přijatá opatření mají krátkodobý efekt. Jedná se například o Karlovo náměstí, Zítkovy sady nebo oblast I. P. Pavlova.

Policisté a strážníci narážejí na nedostatečnou legislativu. Narážejí na bezzubé vyhlášky a neúčinné postihy.

„Se zástupci jednotlivých bezpečnostních složek pravidelně aktuální situaci vyhodnocujeme. Na bezpečnostních poradách společně řešíme konkrétní lokální problémy a bezpečnostní rizika. Můžeme tak koordinovaně a rychle reagovat. Bohužel se však často točíme takzvaně v kruhu,“ přibližuje praxi radní pro bezpečnost Prahy 2 Michal Zuna.

„Osoby se závadovým chováním se nám do určitých lokalit opakovaně vracejí a systémové řešení chybí. Policisté a strážníci tak narážejí na nedostatečnou legislativu. Narážejí na bezzubé vyhlášky a neúčinné postihy. Městská policie se navíc potýká s nedostatkem strážníků nesystémovým zrušením tabulkových míst,“ dodává Zuna.

Začátkem letošního roku chybělo jen v Praze 2 devatenáct strážníků městské policie a během roku se situace pravděpodobně nezlepší. Magistrát hlavního města Prahy totiž snížil městské policii rozpočet pro letošní rok a ta 14 neobsazených míst úplně zrušila.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Legální reklamu ponechat, nelegální vyhodit
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Praha 2

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...