fbpx

Vakcíny bez zábran: Bez objednání funguje už i pražské Metropolitní očkovací centrum 1 fotografie
Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Očkovací autobus se osvědčil, na model bez registrace nyní najíždí i pražské očkovací centrum na Vyšehradě

Zveřejněno: 5. 8. 2021

Před necelým půlrokem byly vakcíny na českém trhu nedostatkové zboží, něco, za co byli lidé ochotní dát téměř cokoliv. Vrcholila druhá (nebo třetí?) vlna pandemie, měli jsme před sebou perspektivu několika dalších měsíců v totálním lockdownu, zhroucení ekonomiky a dalšího ztraceného léta bez možnosti cestovat. Vznikaly pořadníky na to, kdo se bude očkovat dřív, a stránky novin a magazínů plnily historky o nejrůznějších více či méně VIP osobnostech, které se snažily za každou cenu předběhnout řadu a nechat se očkovat přednostně. I když to nebylo vždy mravné, dalo se z určité stránky pochopit, že lidé chtějí žít zase normálně. Zároveň jim bylo jasné, že očkování je jediným způsobem, jak z celého toho šíleného covidového víru ven. Vlastně to „bafuňářské předbíhání“ nebyla vůbec špatná reklama na vakcinaci.

Uběhlo pár měsíců a vakcín je na českém trhu tolik, že je můžeme rozdávat. Miliony dávek putují z českých skladů do Vietnamu či na Tchaj-wan, kde je situace daleko méně příznivá než u nás. My už se totiž zase trochu tváříme, že pandemie neexistuje, nařízení o rouškách jsou ve spoustě případů formální obtěžování, kterému se lidé smějí, a místo zpráv o těch, kteří předbíhají ve frontě na očkování, se spíše dočteme o tom, která z celebrit dává více na odiv, že se tedy rozhodně očkovat nenechá, že je to její právo a svoboda, že se mají ostatní probudit a nebýt kovidofašistické ovce. A že se daná celebrita nenechá nikým omezovat a nejlépe bude ještě kandidovat ve volbách, protože má nějaký blok.

Letní ukolébavka

Jenže vyhráno ještě nemáme. Na začátku srpna je v Česku necelá polovina dospělých lidí s ukončeným očkováním, přitom minimálně se hovoří o třech čtvrtinách naočkovaných jako o množství, které nás může ochránit. Sice ne před další vlnou pandemie, ale alespoň před jejími ničivými dopady. Nechali jsme se klasicky ukolébat nízkým počtem nakažených přes léto a zapomínáme na to, že pandemické křivky vypadají stále stejně: přes léto počet nakažených klesne jen proto, aby zase nemoc na podzim nabrala sílu. A to, že na podzim počet nakažených zase poroste, je jisté.

Způsobů, jak se naočkovat, je dnes prakticky nepřeberné množství a nemusíte se už ani nikam objednávat.

My si můžeme vybrat. Můžeme naslouchat antivaxerům a rozčilovat se nad tím, že nás chtějí všechny očipovat. Můžeme absolvovat katedru imunologie na vysoké škole života (dá se to zvládnout za pár hodin googlení) a naprosto neomylně pak kritizovat všechny vakcíny, které už dávno schválila jak Evropská léková komise, tak Světová zdravotnická organizace (ale ty vlastně zase všechny platí Soros, takže jsme zase u iluminátů).

Nebo můžeme také nadávat na zpackanou vládní kampaň na propagaci očkování. Můžeme říkat, že si na tom vláda staví svou předvolební kampaň, můžeme se pozastavovat nad neprůhlednými obchody z počátků pandemie, které nebyly dodnes vyšetřeny. Můžeme se rozčilovat nad nekoncepčností zdravotnické politiky a nad tím, že se u nás mění ministři zdravotnictví jako na běžícím pásu, pandemická opatření dělají chaoticky tak, že Pat a Mat jsou proti tomu systémoví analytici par excellence. V těchto případech budeme mít dokonce i do jisté míry pravdu.

Imunita na počkání

Takovému uvažování ale schází "big picture". A bude to mít stejný dopad – na podzim to tady zase všechno zavřou. Přitom způsobů, jak se naočkovat, je dnes prakticky nepřeberné množství a nemusíte se už ani nikam objednávat. Pražské Metropolitní očkovací centrum je jen jedno z míst, kam stačí prostě přijít, a dostanete vakcínu takřka na počkání. Praha si to už vyzkoušela na projektu očkovacího autobusu, který má tedy ještě tu výhodu, že naočkovat se na dvojsedadle za řidičem je prostě cool, ať chcete nebo ne.

„Reagujeme jako město flexibilně na měnící se zájem o očkování. Vyhodnotili jsme červencovou situaci a po očkovacím autobuse, kde se od víkendu mohou zájemci starší dvanácti let bez předchozího objednání nechat naočkovat, otevíráme od začátku srpna další možnost i v Metropolitním očkovacím centru na Vyšehradě. Chceme maximálně vyjít vstříc všem, kdo se ještě nerozhodli nebo neměli možnost se na očkování dostavit, abychom zvýšili proočkovanost v hlavním městě a pomohli tak chránit zdraví Pražanů i návštěvníků hlavního města,“ říká radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová.

Můžete přijít kdykoliv, ale nejlepší je to prý mezi 10. a 11. a mezi 15. a 16. hodinou, očkuje se Pfizerem. „V pražské zoo náš očkovací autobus zaznamenal své první úspěchy a splnil všechna naše očekávání. O víkendu v něm bylo naočkováno téměř 200 osob včetně dětí. Hlavním posláním očkovacího autobusu je především šíření osvěty a s tím nám nově pomáhají dobrovolníci z Českého červeného kříže. Nyní se přidá k místům bez nutnosti registrace ještě Metropolitní očkovací centrum na Vyšehradě, naplníme zajisté další potřeby lidí, kteří doteď s očkováním váhali,“ dodává pražský primátor Zdeněk Hřib.

Co dodat? Asi ani antivaxeři nechtějí další lockdown (nebo jo?). Dvě včeličky, covidpass a můžete cestovat po Evropě beze strachu. Dnes je to jednodušší než kdy jindy. A nemusíte se nikde předbíhat.

Související…

Lidé v chudých zemích by se očkovali rádi. Nemají čím. Bohaté země vakcíny vyhazují
Kateřina Hájková

foto: Magistrát hl. m. Prahy, zdroj: Metropolitní očkovací centrum

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...