fbpx

Dny otevřených ambulancí pro pacienty s lupénkou budou letos opět online. Konzultujte možnosti léčby přímo z domova.

Zveřejněno: 6. 6. 2021

Lupénka není pouze kosmetickou záležitostí, ale je onemocněním, které zasahuje celý organismus. A přiznejme si, je to velmi nepříjemné onemocnění, i když pacienty většinou neohrožuje na životě. V současnosti už ovšem existuje spousta způsobů, jak lupénku léčit a zkvalitnit pacientům život. Pokud pacienti přijdou včas.

Již pátým rokem se proto pořádají Dny otevřených ambulancí, které letos budou dokonce dostupné z bezpečí domova – pokud nás corona něco naučila, tak je to vybavovat spoustu věcí online. Pacienti se mohou v druhé polovině června prostřednictvím videohovorů spojit s předními českými dermatology ze specializovaných center – Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (23. 6.), Nemocnice Jihlava (23. 6.), Karlovarská krajská nemocnice (23. 6.) a L DermaMedEst v Praze (24. 6.).

„Dny otevřených ambulancí jsou v dnešní době novou příležitostí, jak se v této obtížné době dostat k odborné péči. Online konzultace mohou využít pacienti, kteří už se s lupénkou potýkají delší dobu a běžná, lokální terapie u nich nefunguje. K dispozici jsme samozřejmě i pacientům, kteří mají podezření na lupénku, ale diagnózu jim lékař zatím nepotvrdil. To mohou být i malé děti nebo dospívající,“ říká MUDr. Lucie Jarešová z dermatologické ambulance L DermaMedEst.

Pacienti by neměli své obtíže opomíjet a návštěvu lékaře odkládat ani v době pandemie. Neobvyklý režim a stres mohou lupénku zhoršit nebo vyvolat.

Dermatologická ambulance L DermaMedEst v Praze otevře své virtuální dveře 24. 6. 2021, online konzultace nabídne v časech od 12.30 do 15 hod. Konkrétní čas si mohou pacienti zarezervovat online, stačí si vybrat den a jeden z nabízených časů. Následně obdrží e-mail s potvrzením rezervace a odkazem na videohovor – přes něj se v konkrétní čas připojí k online konzultaci s lékařem. Ta může proběhnout přes laptop, tablet nebo chytrý telefon s webkamerou a mikrofonem.

plakat doa 2021 vsechna centra

„Pacienti by neměli své obtíže opomíjet a návštěvu lékaře odkládat ani v době pandemie. Neobvyklý režim a stres mohou lupénku zhoršit nebo vyvolat. Nejčastěji se projevuje na kůži, ve vlasech a nehtech, každý čtvrtý lupénkář ale trpí i záněty šlach a kloubů – tzv. psoriatickou artritidou. Nadměrné vypětí a nestandardní situace jsou o to víc důvodem, proč své tělo sledovat a konzultovat obtíže, které se u pacientů objeví,“ říká MUDr. Lucie Jarešová.

Lupénka není jenom o kůži

Lupénka neboli psoriáza je systémové onemocnění, které je způsobeno zánětlivou reakcí imunitního systému. Viditelně se projevuje především na kůži, ve vlasech, na dlaních a ploskách nohou. Může se ale projevit i hlouběji v těle, kde ji na první pohled neuvidíme. I proto se můžeme setkat s pojmem psoriatická nemoc, který zahrnuje lupénku a jí přidružená onemocnění. Zánětlivá artritida, která se objevuje až u 40 % pacientů s psoriázou, se vyznačuje bolestí kloubů, kterou si s lupénkou spojí málokdo, a přitom může v některých případech kožním projevům dokonce předcházet. Také proto je důležité, aby pacienti se svým lékařem sdíleli své obtíže a ptali se, zda se psoriatická artritida či jiná přidružená onemocnění nemohou týkat i jich.

Související…

Pacientů s lupénkou přibývá, lidé se jich bojí, říká profesor Tirant
Klára Kutilová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...