fbpx

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, proto je jedním z cílů kampaně zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zavolají sanitku

Zveřejněno: 14. 5. 2021

Světový den boje proti mozkové mrtvici letos připadne na sobotu 15. května. Praha a celá řada dalších měst se připojila k iniciativě upozorňující na problematiku cévní mozkové příhody, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Tančící dům bude proto v sobotu večer osvícen růžově. Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 7 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek Štěpánka Loužecká a dodává: „Vážíme si pomoci měst, která podporují naši osvětovou kampaň. Přispívají tak k větší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci postiženým.

Zásadní je čas

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, a proto je jedním z cílů kampaně zaštítěné Cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP a Českou společností intervenční radiologie ČLS JEP zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zavolají sanitku. Víc než u kterékoliv jiné nemoci platí, že čím dřív léčba započne, tím vyšší je šance na úplné zotavení pacienta.

Pro většinu pacientů platí, že šance na vyléčení je v prvních 4,5 hodinách.

„Postihne-li pacienta mozková příhoda, máme k zahájení léčby velmi málo času. Pro většinu pacientů platí, že šance na vyléčení je v prvních 4,5 hodinách. I když můžeme některým pacientům nabídnout zprůchodnění mozkové tepny až do 24 hodin, tak platí, že čas je mozek a dříve je lépe. Po uplynutí této kritické hranice už jim nedokážeme pomoci a zbývá jen čekat, jak rozsáhlé poškození mozku bude,“ vysvětluje primář Neurologické kliniky UK 2. LF a FN Motol doc. MUDr. Aleš Tomek, Ph.D. „Každý podnět, který pomůže poučit širokou veřejnost, jak rozpoznat známky mozkové mrtvice a jak reagovat, když mrtvice udeří, je velice důležitý.“

Růžová i v dalších městech

Kromě pražského Tančícího domu se růžově rozsvítí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, olomoucká radnice, sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce, radnice ve Zlíně, rozhledna Diana a Goethova vyhlídka, morový sloup na náměstí v Jihlavě a balkon Mahenova divadla v Brně.

Děkujeme společnosti PSN za pomoc při realizaci akce a financování osvětlení Tančícího domu.

Související…

Vegetariány ohrožuje mrtvice víc. Steakem to prý ale narychlo nezachrání
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Nadační fond Čas je mozek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...