fbpx

Pro rok 2020 vytvořil HUGSI žebříček 155 měst celkem z 60 zemí, ve kterém hodnotil nejen podíl zelených ploch, ale rovněž typ vegetace, jejího zdraví nebo rozložení

Zveřejněno: 26. 2. 2021

Index HUGSI, který mapuje městskou vegetaci a zeleň měst napříč kontinenty, zmonitoroval také českou metropoli. Ze 155 měst z 60 zemí světa dopadlo hlavní město Česka na výbornou. Obsadilo 13. příčku, v evropském srovnání vyšla Praha ještě lépe, zde se dostala do žebříčku top 10 měst, a patří tak mezi metropole s největším podílem parků, lesů a travnatých ploch.

HUGSI neboli Husqvarna Urban Green Space Index není pouhým žebříčkem nejzelenějších měst světa. Jde také o zdroj cenných dat, jež mohou poskytnout relevantní informace v rozvoji a správě městského zeleného prostoru, a přispět tak k udržitelnosti zeleně ve městech, stejně jako zvýšit povědomí širší veřejnosti o otázkách životního prostředí.

Mezi nejvýznamnější parametry patří procento městské zeleně, průměrné zdraví vegetace, podíl zelené plochy na obyvatele.

Pro rok 2020 vytvořil HUGSI žebříček 155 měst celkem z 60 zemí, ve kterém hodnotil nejen podíl zelených ploch, ale rovněž typ vegetace, jejího zdraví nebo rozložení. Díky nejnovější digitální technologii ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou pracuje HUGSI s aktuálními snímky i daty, které mohou pomoci městům v plánování, rozvoji a správě městského zeleného prostoru, a tím přispívá k udržitelnosti zeleně ve městech, v podpoře kooperace mezi jednotlivými metropolemi i v predikci budoucího vývoje.

Jaká data a z jakých zdrojů sleduje?

HUGSI kombinuje aktuální data z veřejně dostupných map se satelitními snímky z družic. Satelitní fotografie získává z vesmírného programu Evropské unie Copernicus podporovaného Evropskou komisí a Evropskou kosmickou agenturou. Pomocí nástrojů strojového učení a počítačového vidění jsou tyto informace zpracovávány do celé řady metrik, které hodnotí zelený prostor ve městech.

Mezi nejvýznamnější parametry patří procento městské zeleně, průměrné zdraví vegetace, podíl zelené plochy na obyvatele, rozložení městského prostoru a procento zelené plochy, kterou pokrývají lesy nebo travnaté oblasti. Na základě těchto měřítek pak každé město získá své skóre od 0 maximálně do 100 bodů, jež je porovnáváno s výsledky ostatních metropolí. V rámci indexu zeleně pro rok 2020 byla posuzována data z roku 2019.

Pomáhají i sami obyvatelé

Při spuštění projektu HUGSI na začátku roku 2020 bylo vybráno 96 metropolí, které se zapojily do iniciativy na ochranu klimatu C40 Cities Climate Leadership Group. Následně během roku přibyla další města včetně Prahy, která vyplnila chybějící lokality po Evropě, Indii či Severní Americe. Dnes index hodnotí městskou zeleň celkem ve 155 městech po celém světě. V budoucnu jich bude dále přibývat.

Na každém místě v docházkové vzdálenosti je zde park, zeleň či dětské hřiště. Dobré umístění Prahy v indexu mě proto nijak nepřekvapuje.

„Když se lidé v 80. letech stěhovali do paneláků, sídliště byla neupravenými plochami, posetá zbytky betonu. Prostor se časem kultivoval do poměrně pěkné zeleně, protože lidé jsou tu zvyklí starat se o místa, kde žijí. Na každém místě v docházkové vzdálenosti je zde park, zeleň či dětské hřiště. Dobré umístění Prahy v indexu mě proto nijak nepřekvapuje,“ komentuje výsledek náměstek primátora Petr Hlubuček, který má na magistrátu na starosti agendu životního prostředí.

„Praha z minulosti ‚zdědila‘ některé významné plochy zeleně, ale kromě nadstandardní péče o stávající celoměstsky významné zelené plochy také dlouhodobě systematicky pracuje na rozvoji a zakládání nových ploch, a to jak na původně zemědělské půdě, tak i na neudržovaných plochách,“ doplnil náměstka Petra Hlubučka v komentáři tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

V Evropě vede Litva

Žebříček přinesl pozoruhodné a v jistých ohledech i překvapivé výsledky. Zatímco Evropa je na tom oproti celosvětovému průměru lépe o 45 %, nejhůř dopadla města v Latinské Americe nebo v jižní či západní Asii, kde index klesl pod 29 %.

tabulka husq1

Absolutním vítězem se stalo město Charlotte amerického státu Severní Karolína. Zvítězilo s 81,12 bodu. Na Evropském kontinentu vyhrálo hlavní město Litvy Vilnius. Praha nezůstala o moc pozadu. V celosvětovém měřítku získala 73,04 bodu a umístila se na 13. místě. Nejhůře si v pořadí vedlo hlavní město Peru Lima, které nezískalo ani jeden bod.

Za indexem městské zeleně HUGSI a celým projektem stojí švédská společnost Husqvarna ve spolupráci s firmou Overcome. Husqvarna, jinak známá jako výrobce zahradní a lesní techniky, má zájem o trvale udržitelný rozvoj. Ambicí firmy, již na trhu působí od roku 1689, je proto chránit a zkvalitňovat městská prostředí, a přitom vytvářet tvůrčí vztah člověka k světu, k přírodě, společnosti i k sobě samému.

Související…

Chcete žít jako dřív? Nechte se naočkovat, vzkazuje v kampani Praha
Zdeněk Strnad

foto: Sutterstock a HUGSI, zdroj: HUGSI

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...