fbpx

Se senátorem za Pirátskou stranu jsme mluvili nejen o nesmyslném rušení superhrubé mzdy, ale i o nesmyslném zavírání a otvírání obchodů, o žalobách, o korupci, o jeho zkušenosti z ministerstva financí a také o tom, že se nad námi směrem od Hradu přes Strakovu akademii lehce smráká

Zveřejněno: 10. 12. 2020

Senátoři mají ve čtvrtek 10. prosince velký den. Musí napravit nesmysl, který jim přišel ze sněmovny a který si říká "zrušení superhrubé mzdy". Chudší zaměstnanci sice díky tomu dostanou o pár stovek víc, ti bohatší o pár tisíc, ale státní kasa zchudne. Pokud by senátoři nechali zákon tak, jak jej navrhla sněmovna, zchudla by o nějakých 130 miliard, což v době krize není zrovna nejlepší nápad. A zchudly by i obce a kraje. Zajímavé je, že pomoc od Senátu nyní chtějí ti, kteří tvrdí, že je tato instituce k ničemu. No a zdaleka nejen o tomhle bizarním hospodaření státu, jeho vlády a jejího předsedy jsme mluvili se senátorem za piráty Lukášem Wagenknechtem.

V americkém seriálu Mike Tyson Mysteries řeší slavný boxer se svým týmem zločiny a záhady. Boxer, který v ringu platí za bestii a brutálního bijce, nejlepší těžkou váhu boxerské historie, v soukromí platí za učiněného beránka a Mirka Dušína. Senátor Lukáš Wagenknecht pak známého bojovníka v lecčem připomíná. Asi nejvíce tím, že když si něco umane, tak nepřestane, dokud to nedostane. I kdyby měl po cestě natáhnout bačkory. Nebo i tehdy, kdy to pro něj má negativní dopady. Což už se vlastně jednou stalo poté, co jej známý bojovník proti korupci Andrej Babiš přijal jako protikorupčního experta a auditora na Ministerstvo financí... a pak ho zase rychle vyhodil, když zjistil, že Lukáš Wagenknecht chce opravdu něco řešit.

Když si nastavíme pravidla hry, měli bychom je dodržovat.

"Celý život narážím obrazně řečeno hlavou do zdi," říká senátor Wagenknecht. "To mám po babičce. Ta byla schopna zmlátit kabelkou komunistickou funkcionářku, když se pohádaly. Já to mám obdobně. Moje životní krédo zní: Když si nastavíme pravidla hry, měli bychom je dodržovat. Kdysi jsem hrál fotbal, a když při něm pravidla nedodržujete, tak už to vlastně není fotbal."

 

Lukáš Wagenknecht se v minulosti věnoval auditům ve společnosti Deloitte, což byl také jeden z důvodů, proč si ho Andrej Babiš vybral do svého týmu. To ovšem bylo v době, kdy se mu ještě dařilo přesvědčovat veřejnost, že chce bojovat proti korupci. Jejich (pracovní) partnerství netrvalo dlouho. Po necelých dvou letech Lukáš Wagenknecht z ministerstva odešel. "Teď o mně říká, že jsem udavač, že jsem ukradl 800 milionů," usmívá se dnešní senátor za Pirátskou stranu.

"Já přijal místo náměstka na financích, protože jsem chtěl měnit české zákony k lepšímu. No a ono se to po půl roce začalo nějak ,nedařit‘ a pak už to jelo." Zlom přišel v okamžiku, kdy ho tehdejší šéfka pražského ANO a bývalá rozvědčice Radmila Kleslová začala úkolovat. "Já jsem jí řekl, že to dělat nemůže, a poslal jsem ji k šípku. Babišovi jsem tvrdil, že nemůže porušovat zákony, že to opravdu není jako v soukromé firmě – tam je povoleno vše, co není zákonem výslovně zakázáno. Politici a ministři ale obzvlášť mohou dělat pouze to, co je v zákoně." Den poté dostal Lukáš Wagenknecht nabídku na "lepší pozici", kterou ovšem nepřijal a z ministerstva odešel. 

Nějak se nám tu smráká

Česká republika se často pyšní tím, že je to moderní země. Pokud by se ale vyspělost měřila podle indexů korupce, propadneme se rázem někam za Burundi. "Korupce tu bude vždycky, té se nikdy úplně nezbavíme," konstatuje Lukáš Wagenknecht, který se ani po odchodu z Ministerstva financí nepřestal o politiku zajímat. Naopak, dneska je to podle něj obzvlášť potřeba.

"Začíná se nám tady smrákat. Máme tady Hrad, vládu, staré struktury... Po tom, co tady bylo minulých 40 let, je to opravdu strašný." A protože není zvyklý sedět a jen nadávat, začal uvažovat o senátních volbách. "Logika uvažování byla jasná. Senát má hlavně kontrolovat sněmovnu a já si řekl, že pokud by vláda ovládla i Senát, tak jsme v koncích." K rozhodnutí jít do voleb pak už byl jen krůček. A ze všech nabídek podpory v kampani se mu nejvíc líbila ta od Pirátů. Prošel pověstným pirátským "grilováním", což je něco jako ostrá úvodní diskuze, a v těchto "primárkách" se jednoznačně stal senátorským kandidátem. V nich získal nejvíce hlasů, dostal se tehdy jako nejmladší kandidát do Senátu a začal zlobit.

Kromě mnoha stížností k Evropské komisi a dalším (nejen evropským, ale i českým) institucím se aktuálně stal jedním z iniciátorů senátní žaloby k Ústavnímu soudu kvůli vládním opatřením, díky kterým se spousta malých obchodů dostala do kritických existenčních potíží. "Já už jsem to říkal na jaře, udělejte jasná pravidla pohybu na prodejně, pro všechny spravedlivě stejná. Jenže se stal pravý opak. Zatímco velké obchodní řetězce měly otevřeno, malé obchody musely zavřít krám. Nedávno jsme měli v Senátu vicepremiéra Havlíčka a říkali jsme mu: Vždyť to je přece diskriminační, pane vicepremiére, když tohle děláte. Vy vlastně v tuhle chvíli nahráváte velkým řetězcům!"

Ministr Havlíček o tom ale údajně nechtěl ani slyšet, a když Lukáš Wagenknecht viděl, že se nic neděje a řetězce mohou dál prodávat boty i prádelní koše, což není zrovna nezbytná potravina, vyrazil směrem, který dobře zná. Hlavou proti zdi. "V nouzovém stavu jste mimo jakýkoliv standardní režim a daná opatření může napadnout pouze skupina senátorů. Tak jsme napsali žalobu a podpořilo ji celkem 63 z 66 přítomných senátorů." 

A čeho vlastně chtějí senátoři žalobou dosáhnout? "Za prvé chceme rušit diskriminaci malých podnikatelů, to je to hlavní. A pokud se vláda v budoucnu rozhodne dělat takové harakiri, chceme, aby nemohla zneužívat nouzový stav a aby musela všechny své kroky odůvodnit. A za třetí chceme pro podnikatele, které postihla vládní opatření, adekvátní náhrady," říká Lukáš Wagenknecht. "Je to cílená likvidace malých živnostníků, kteří nedostávají žádné kompenzace, a čím víc se blíží Vánoce, tím víc budou ti lidé padat do větší a větší nouze."

Mimochodem, rozhovor vznikal ve chvíli, kdy platil v celém Česku stupeň systému PES číslo 4 a malé obchody musely mít zavřeno úplně. Teď by měl sice platit PES číslo 4 také, ale i malé obchody otevřít mohou. Zatím to odnášejí jen hospody zkrácenou otevírací dobou. To mají za to, že do nich začali po otevření chodit lidi. 

A o jakých tématech se po tomto Flowcastu s Lukášem Wagenknechtem už nemusí mluvit?

  • O tom, proč ho vlastně Babiš vyhodil a jak to bylo s rozdělováním desítek miliard v dotačním programu ROP Severozápad
  • O tom, jak to bylo se soutěží na EET za 10 milionů
  • O tom, proč nakonec vstoupil do Pirátské strany
  • O tom, jak to vypadá s aktuální senátní žalobou na vládní opatření
  • O tom, co je nejvyšším stupněm korupce v Česku
  • A také o tom, jak bude Lukáš Wagenknecht, který je kromě boje proti korupci také vášnivým lyžařem, dodržovat rozestupy na běžkách...

 

Související…

Flowcast s Ivanem Bartošem: O harmonii se STAN a hraní na harmoniku
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Lukáše Wagenknechta, zdroj: Lukáš Wagenknecht

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...