fbpx

Výročí 17. listopadu se letos musí obejít bez větších veřejných akcí. Tradiční pietní akce se uskuteční za přísných hygienických podmínek, kulturní akce pak převážně on-line. Organizátoři včetně hlavního města vyzývají veřejnost k odpovědnosti a k tomu, aby lidé oslavili tento den z domova

Zveřejněno: 17. 11. 2020

Akce k připomenutí výročí 17. listopadu navštívilo v loňském roce jen v Praze přes 200 tisíc lidí. Po letech, kdy veřejnost každoročně do centra metropole lákají, nyní vyzývají organizátoři ke klidným oslavám z domova. O bohatý program a důstojnou pietu ale lidé prý nepřijdou. Program bude přenášen on-line. Svíčku na Národní třídě budou lidé moci zapálit zprostředkovaně přes dobrovolníky. Ti jako každoročně zajistí také výzdobu Národní třídy vlajkami a trikolorami.

„Pro tradiční návštěvníky Národní třídy jsme se pokusili přenést do on-line prostředí co největší část oslav tak, jak jsou na ně už v posledních letech zvyklí. Koncerty, divadla či literární blok v Obýváku Václava Havla. On-line formát nám navíc umožní oproti klasickému programu na ulici připravit například delší divadelní představení nebo celý blok tematických debat,“ shrnuje program sedmého ročníku akce Korzo Národní předseda pořádajícího spolku Díky, že můžem Lukáš Černý. Program akce bude dostupný právě na webu www.dikyzemuzem.cz

Ačkoliv nyní nelze pořádat velká shromáždění, ani letos bychom tento významný den neměli přejít mlčením.

„Letošní 17. listopad je pro nás organizačně velká výzva, ale myslím, že je za stávající situace o to důležitější oslavy alespoň nějakou formou uskutečnit, dodat lidem trochu optimismu a v době omezení celé řady svobod připomenout jejich původ a důležitost,“ dodává Černý.

Virtuálně i reálně

Další akce se uskuteční taktéž převážně formou on-line přenosu z Albertova či Václavského náměstí. Univerzita Karlova chystá slavnostní večer přenášený z Karolina. V Národním divadle bude i letos předávání cen Paměti národa, které bude přenášet Česká televize. Ta uvede také premiéru dokumentu mapujícího loňské oslavy.

Celé oslavy mají i letos podporu hlavního města Prahy. „V posledních letech se již v Praze staly dobrým zvykem a milou tradicí plné ulice a náměstí v rámci oslav 17. listopadu. Na Národní třídu, Albertov či Václavské náměstí chodí každoročně desetitisíce lidí a Praha tyto akce dlouhodobě podporuje. Ačkoliv nyní nelze pořádat velká shromáždění, ani letos bychom tento významný den neměli přejít mlčením. Oceňuji, že organizátoři oslav našli originální způsob, jak si je připomenout i v této nelehké době,“ zdůrazňuje primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Naděje i v epidemii

Virtuální vzpomínky nebudou ale jen na internetu, přesně v 17 hodin 11 minut zazní na většině rozhlasových stanic Modlitba pro Martu. V Praze ikonickou píseň k lidem přenesou také ampliony městského rozhlasu. Po celé republice se ve stejný čas rozsvítí do bílé, červené a modré na tři desítky významných objektů a budov. Do státních barev se tak vyladí Pražský hrad, Petřínská rozhledna, Tančící dům, Mahenovo divadlo v Brně nebo třeba Moravské divadlo v Olomouci.

„V minulých dnech jsme zaznamenali stabilizaci epidemické situace. Denní počty pozitivně diagnostikovaných pacientů přestaly narůstat, naopak po několika týdnech klesají, což dává určitou naději na možné zvládnutí epidemie. Je prokazatelné, že zavedená opatření mají svůj význam. Rozhodně ale nemáme vyhráno, proto bych velmi rád všechny lidi požádal, aby i nadále dodržovali zavedená opatření a zejména ve dnech volna včetně 17. listopadu i nadále spíše omezili sociální kontakty. Je to jedna z velmi efektivních cest, jak zpomalit šíření epidemie, jak ji porazit,“ uvádí ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Kultura nyní potřebuje maximální podporu, aby překlenula těžké kovidové období.

„Pro nás, kteří jsme zažili dobu nesvobody, zavřených hranic a perzekucí, je sedmnáctý listopad něco jako zázrak. I letos ho oslavujeme, i když trochu jinak než obvykle. Muzeum paměti XX. století, které založilo hlavní město Praha, v tomto týdnu připomíná listopadové dny filmovým festivalem Nezlomní a obětovaní a také dvěma výstavami, jejichž komentovanou prohlídku lze stejně jako festival zhlédnout on-line na www.muzeum20stoleti.cz. Výstava „Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku“ byla poprvé vystavena loni v Evropském parlamentu, druhá s názvem Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě se váže zejména k blížícímu se 100. výročí narození papeže Jana Pavla II., prvního papeže pocházejícího ze střední Evropy a významného symbolu boje za svobodu v tomto regionu,“ říká pražská radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová.

Tradice na online

„Svátek 17. listopadu vnímám velmi osobně. Minulý rok byl svým kulatým výročím a skvělým programem mimořádný a já na ten den s láskou vzpomínám. Proto jsem moc ráda, že i přes stávající opatření letos nevyjdou přípravy naprázdno a my představíme bohatý kulturní a vzdělávací program on-line, aby si ho mohl každý užít z pohodlí svého domova,“ komentuje program letošních oslav radní hl. města Prahy pro kulturu Hana Třeštíková.

Díky, že můžem je spolek tvořený dvěma desítkami studentů a mladých lidí. Sedmým rokem organizují největší listopadové oslavy svobody. Spolku se podařilo utvořit tradici občanských a kulturních oslav sametové revoluce přímo na Národní třídě. Společně s ostatními chtějí říct „Díky, že můžem“ všem těm, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme svobodě.  Usilují o kultivaci angažované občanské společnosti ctící humanistické a demokratické ideály. Takové, která bere svobodu jako zodpovědnost, nikoliv však samozřejmost. Mezi jejich další aktivity se mimo jiné řadí vzdělávací projekt Samet na školách.

Související…

Pražští primátoři: Jak vzpomínají na 17. listopad a na svou práci pro město
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...