fbpx

Výstava "Praha zítra? Pražské priority": 25 projektů pro metropoli budoucnosti Dalších 19 fotografií v galerii
Dvorecký most, jedna z pražských priorit

Výstava ukazuje, jak bude vypadat Praha za 20 let. Ty "opravdové priority" si mohou návštěvníci určit i sami

Zveřejněno: 23. 9. 2020

Představte si, že máte stroj času, který vás dokáže přenést o 20 let dopředu. To je tak akorát dost na to, abyste ještě byli schopni odhadnout směr vývoje, a zároveň je to dost daleko na to, abyste mohli popustit uzdu fantazii. Od středy 22. září můžete takový stroj navštívit v Centru plánování a městské architektury (CAMP). Výstava nazvaná Praha zítra? Pražské priority představuje 25 nových stavebních projektů, které budou za dvě desítky let českou metropoli zdobit. A nejsou to vždy úplně nové věci, jedná se také o adaptaci starých budov na 21. století, což se týká například Kongresového centra, které dostane zcela nový kabát. 

„Pražské priority jsou modelovým výběrem pětadvaceti zajímavých projektů, které promění výraz Prahy, jak jej známe dnes. Ukazují nám vnitřní rezervy města a jeho potenciály. Nabízí základní vizi rozvoje hlavního města Prahy směrem k sebevědomé metropoli, která zvyšuje kvalitu života svých obyvatel, stejně jako ulic, náměstí, veřejného prostoru a dopravních spojení,“ popisuje výstavu Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Výstava je rozdělena do pěti sekcí – nové čtvrti, nová dopravní propojení, nové příležitosti, náměstí a ulice/parky.

Jedno mají ale všechny projekty společné. Jsou to plány hlavního města, nestojí za nimi soukromí developeři. I proto dostali v rámci výstavy možnost představit svou osobní vizi pražští zastupitelé a členové rady.

Projekty známé i neznámé

Kromě velkých stavebních projektů, jako je metro D, Pražský okruh, revitalizace Karlova náměstí nebo stavba Vltavské filharmonie, ukazuje výstava také méně známé proměny budoucí Prahy. Jednou z nich je třeba Drážní promenáda v Praze 10. Rekonstrukcí opuštěné trati spojující Vršovice a Strašnice vznikne příjemný městský park, který bude připomínat newyorskou High Line. Hradební korzo nacházející se na rozhraní Starého a Nového Města přinese lepší propojení a podmínky pro chodce, cyklisty či městskou dopravu na jedné z nejstarších pražských promenád. 

Návštěvníci výstavy v CAMPu mohou sami hlasovat, co považují za největší pražskou prioritu.

Novou podobu získá dostavba Kongresového centra Praha, která vzešla z otevřené architektonické soutěže s mezinárodní účastí. Nová spojení reprezentuje Dvorecký most, který překlene Vltavu v úseku mezi Zlíchovským a Podolským nábřežím, a propojí tak Smíchov a Pankrác. Most je navíc tvarován jako socha. Architekti ve spolupráci s umělcem Krištofem Kinterou předpokládají realizaci výtvarného díla ve formě multifunkční kubistické krajiny a botanické zahrady pouličního osvětlení.

Rozvojové oblasti reprezentuje kromě velkých brownfieldů, jako jsou Bubny–Zátory nebo Smíchov City, například méně známá nová čtvrť Bohdalec–Slatiny ohraničená železničními tratěmi a tělesem Městského okruhu, která by se v budoucnu měla proměnit v příjemné místo k životu.

O největší prioritě ze všech 25 priorit pak na výstavě hlasují sami návštěvníci. Ti nejaktivnější mohou navíc navrhnout svůj vlastní prioritní projekt. 

Související…

O krok blíž novému Smíchovu. Vzniknou tu parky, nové byty a možná i ulice Karla Gotta
Milada Kadeřábková

foto: CAMP, zdroj: CAMP

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...