fbpx

S pražskou zastupitelkou a předsedkyní sociálního výboru Evou Horákovou o tom, jak probíhala pomoc pro seniory, jak ji zvládly pečovatelské domovy a co potřebují pražští senioři teď

Zveřejněno: 8. 5. 2020

Hned na počátku karantény zavedl pražský magistrát speciální telefonní linku pro seniory na čísle 800 160 166 a brzy se ukázalo, že se jedná o jeden z nejdůležitějších prvků celého koordinačního procesu. „Telefonní linka byla v minulosti nejčastější věcí v domácnosti. A senioři jsou zvyklí na věci z minulosti,“ říká Eva Horáková, pražská zastupitelka za Piráty a předsedkyně výboru pro sociální politiku. „I proto si linku osvojili a číslo zapamatovali. Bylo to propagované v české televizi i dalších médiích, rozesílali jsme letáčky. Ta linka byla také na začátku docela přetížená.“

S čím se senioři a potřební na linku obracejí?

Na začátku volali hlavně lidé, kteří potřebují pomoct třeba v oblasti potravinové nebo donášky léků. A teď už funguje také jako psychologická krizová linka, protože ten čas je dlouhý. Ukazuje se, že základní potřeby si dokážeme zajistit, ale přichází čas na potřeby sekundární a to je třeba komunikace. Senioři volají na tuto linku, aby si popovídali s dobrovolníky, kteří tam sedí, protože pro ně je to prostě v dané době to nejdůležitější.

Odkud všechny hovory vyřizujete? Máte speciální call centrum?

Linka jako taková má svoje sídlo u nás na magistrátu na Mariánském náměstí. Musím říct, že ze začátku jela nonstop a chtěla bych tímto poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Seděli tam i koordinátoři Života 90 a Českého červeného kříže. Bez těchto dvou organizací bychom tu celkovou pomoc asi velmi těžko zvládali.

Nejen seniorům, ale i lidem, co mají sníženou imunitu nebo jsou ve fázi náročné léčby, bych doporučila, aby roušky nosili ještě dlouho, aby si myli ruce, používali dezinfekci...

Jaká je situace v pražských domovech pro seniory, co se koronavirové krize týče?

Na začátku dubna byla infekce ještě v jednom domově seniorů – je to domov v Hájích. První případ se stal veřejně známým, bylo to i první úmrtí v Česku. Jednalo se o pětadevadesátiletého seniora.

A on se nakazil v tomto domově? 

To je dezinformace, kterou často šíří Ministerstvo zdravotnictví. Že prý tam nákazu zavlekli přímí pečovatelé. Není to samozřejmě pravda. Pán byl předtím několik týdnů hospitalizovaný v jiném zdravotnickém zařízení, kde bohužel k nákaze došlo.

Ta kauza mě velice mrzí, našich pečovatelů se to samozřejmě dotklo. Navíc pán byl u nás asi 30 hodin, když se u něj objevily první příznaky. Sestřička jednala tak, jak měla, zařízení se izolovalo a pacient byl odvezen do nemocnice Na Františku. 

Je to jediný pozitivní senior? 

Ne. Měli jsme i pozitivního seniora bez příznaků. Ten zůstal v domově seniorů v karanténě. 

Nouzový režim už platí velice dlouho. Co byste seniorům doporučila?

Je potřeba se obklopovat pozitivními zprávami, poslouchat věci, které máme rádi, dobrou hudbu, zavzpomínat si, otevřít fotoalbum, podívat se na fotky a vnímat pozitivní věci. Máme jaro, kvetou nám květiny...

Nejen seniorům, ale i lidem, co mají sníženou imunitu nebo jsou ve fázi náročné léčby, bych doporučila, aby roušky nosili ještě dlouho, aby si myli ruce, používali dezinfekci. Když se budeme takhle chránit, tak to zvládneme. My na kraji uděláme všechno pro to, aby se naši senioři měli co nejlépe.

Související…

Starostka Prahy 4 Irena Michalcová: Senioři mi pořád ještě píšou i dopisy
Zdeněk Strnad

zdroj: Eva Horáková, Piráti.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...