fbpx

Dobrovolníků máme tolik, že je už musíme odmítat, říká starostka Prahy 4. A občanům vzkazuje, že se těší na návrat do normálu

Zveřejněno: 29. 4. 2020

Před úřadem městské části Praha 4 se v ten den ráno před zahájením pracovní doby táhla dlouhá fronta. V největší městské části jsou malé provozovny, které s uvolňováním koronavirových opatření pomalu otevírají. Musí ale samozřejmě dodržovat přísné hygienické podmínky. A protože místní radnice rozdává dezinfekci zdarma a nechce, aby se tvořily velké fronty, podnikatelé si pro dezinfekční prostředky chodí brzy ráno.

A když to nestihnou? Nevadí. „Zprovoznili jsme všechna služební auta a řidiči objíždějí tyto provozovny s materiálem a nabízejí jim pomoc,“ říká Irena Michalcová, starostka Prahy 4 za hnutí ANO. „Pokud u sebe nemají to, co potřebují, tak jim to na druhý den dovezou. To trvá už druhý nebo třetí týden,“ konstatuje starostka.

Kdy si tedy mohou lidé pro dezinfekci přijít?

Třikrát týdně, od půl deváté do devíti hodin, objednaným rozléváme dezinfekce a rozdáváme roušky. Jsou to lékaři, sestry, firmy, kteří se předem telefonicky nebo písemně objednají.

Když budeme tolerantní a dodržovat věci tak, jak máme, dostaneme se z toho společně a budeme se zase moct věnovat úplně běžnému chodu nejen úřadu, ale i obce.

A od 9 do 12 hodin rozdáváme občanům, pouze jim říkáme, ať nosí svoje vlastní láhve, naléváme totiž z kanystrů přes trychtýře. Zájem je enormní. Akci tedy děláme třikrát týdně tři hodiny, nastavili jsme to tak, aby se doba nekřížila s úředními hodinami.

Pomáhá Praha 4 podnikatelům ještě nějak jinak?

Samozřejmě, a nejen jim. Odpustili jsme nájmy nejen podnikatelům, ale i v obecních bytech.

Situace se každopádně zlepšuje, jak jste na tom se zásobováním ochrannými prostředky teď?

Na začátku to byla velmi náročná doba. Prostředky chyběly, ale teď už se situace opravdu velice zlepšila. Co se týče roušek, tak je to především díky šití dobrovolníků. Šijí přitom nejen naši občané, ale také zaměstnanci, kteří jsou doma na home officech, třeba i učitelé ze škol, sociální pracovníci... Každý si pořád stěžuje na státní zásobování, ale v posledních dnech už dobře funguje i to. Momentálně se nepotýkáme s žádnými nedostatky.

Všichni si, a to nejen na pražských obecních úřadech, vychvalují dobrovolníky. Jaké s nimi máte zkušenosti na "čtyřce"?

Dobrovolníků bylo už od začátku strašně moc. Hasiči, skauti… Všichni se nám nabízeli už v době, kdy jsme neměli co rozvážet. Nabízeli se nám na rozvoz obědů, chtěli pomoci důchodcům… Tohle funguje u nás na Praze 4 naprosto nadstandardně. Dobrovolníků máme tolik, že je musíme odmítat.

Magistrát zřídil telefonní linku pro seniory, městské části si zřizují své vlastní. Praha 4 také. Proč? 

Máme tři stávající linky, na které jsou občané zvyklí se obracet. Občas volají i do kanceláře starostky, denně vyřídím tak deset hovorů. Když vezmou telefon asistentky, tak to předají správně dál. 

Komunikují s vámi senioři i jinak než telefonem? Třeba mailem či jinou elektronickou formou?

Oni jsou pořád jiná generace. Když se potřebují na něco zeptat, tak dokonce i v dnešní době píšou dopisy! Ale není to samozřejmě pravidlo, zrovna dnes se mě jedna seniorka ptala mailem, kde má sehnat informace, tak jsem jí poslala instrukce. Ona se pak omluvila s tím, že si je mohla najít na internetu sama...

Co byste nejen seniorům, ale všem obyvatelům Prahy 4 vzkázala? 

Chtěla bych všem občanům říci, že ať mají jakýkoliv problém, nemají se bát obrátit na kteroukoliv linku. Pokud se nemůžou dovolat, ať klidně vytočí číslo na starostku, já jsem tady pořád. A určitě jim zařídím zpětnou vazbu tak, aby byli spokojení. Já občanům děkuju za to, že téměř žádné stížnosti nejsou, všechno probíhá v klidu, v pořádku. 

Když budeme tolerantní a dodržovat věci tak, jak máme, dostaneme se z toho společně a budeme se zase moct věnovat úplně běžnému chodu nejen úřadu, ale i obce, což se v současné době samozřejmě ještě neděje. A těším se taky na shledání s občany na různých akcích!

Související…

Starosta Prahy 3: Vidím světlo, ale ještě zdaleka nejsme na konci tunelu
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, Mafra, Michal Růžička, zdroj: Praha 4

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...