fbpx

Týden s koronavirem v Praze. Město nachystalo odběrová místa a chce roušky 1 fotografie
Odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce

Co všechno přinesla pandemie do hlavního města, kam se nesmí bez roušky (vlastně už nikam) a proč ty roušky nejsou

Zveřejněno: 20. 3. 2020

Jedná se pořád a všude. A pořád a všude se shánějí zdravotnické pomůcky. Pražský krizový štáb se na čtvrtečním jednání mimo jiné zabýval připravovanými stacionárními odběrovými místy. Jejich zprovoznění ovšem závisí na zajištění ochranných prostředků a mimo jiné i na metodice fungování těchto míst, což město očekává od státu. Nedostatek ochranných prostředků v Praze trvá, konstatuje dále krizový štáb. Město od státu dostalo zlomek potřebného počtu, snaží se proto ochranné prostředky zajišťovat samo. Štáb chtěl také ve čtvrtek zveřejnit nějakou dobrou zprávu, tak připomněl, že v pondělí má být zahájen provoz první dětské skupiny, v níž budou profesionálové pečovat o děti ve věku od 3 do 10 let.

Ale pojďme postupně od začátku týdne. Od pondělí 16. března až do odvolání (což může být poměrně dlouho) jsou uzavřena pražská pracoviště registru řidičů a registr vozidel. Magistrát hlavního města Prahy upravil i provoz dalších pracovišť. Úřední hodiny ve Škodově paláci jsou pouze ve středu od 13.00 do 16.00 hodin. Nová radnice a Nová úřední budova jsou pro veřejnost úplně uzavřeny. Dobrá zpráva ale přišla v pondělí pro živnostníky, kteří si od hlavního města pronajímají prostory. S ohledem na vyhlášený výjimečný stav nebude Praha jako pronajímatel účtovat nájemcům úroky z prodlení za případné opožděné finanční plnění plateb nájemného za období od března 2020. Kdy to období skončí, to zatím nikdo neví.

Zahalená tvář v MHD i v obchodech

Krizový štáb hl. m. Prahy zasedal poprvé tento týden už v pondělí. Potvrdil nařízení primátora o zákazu pohybu cestujících v MHD na území hlavního města bez ochranných prostředků dýchacích cest, které je platné od 17. března. Štáb také doporučil, aby lidé v Praze nosili roušky i ve všech obchodech.

Kvůli mimořádným opatřením začal klesat počet cestujících. A naopak začal růst počet zaměstnanců pražského dopravního podniku.

Projednal také zřízení mobilních odběrových pracovišť v Ústřední vojenské nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, Fakultní nemocnici v Motole, Thomayerově nemocnici, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Nemocnici Na Františku.

Do MHD jen s rouškou

V úterý začalo platit ono výše zmíněné nařízení, na jehož základě mají cestující za povinnost používat ochranu dýchacích cest, tedy mít zakrytý nos a ústa po celou dobu svého pohybu v přepravním prostoru pražské MHD. Dopravní podnik zavedl i další preventivní opatření: Autobusy pražské MHD začaly nově automaticky zastavovat ve všech zastávkách na znamení, v autobusech a tramvajích byla vypnuta klimatizace a cirkulace vzduchu, provoz na 38 autobusových linkách končí ve 22.30 hodin a je přerušen provoz linky Airport Express.

Prázdninové jízdní řády

Změny v pražské MHD pokračovaly i ve středu. Kvůli mimořádným opatřením totiž začal klesat počet cestujících. A naopak začal růst počet zaměstnanců pražského dopravního podniku i dalších dopravců, kterým byla nařízena povinná karanténa. Proto Dopravní podnik, magistrát a organizace ROPID ve středu na nezbytně dlouhou dobu zavedly prázdninový jízdní řád, který začal platit kromě autobusů i v provozu metra a tramvají.

Je tu speciální tým ve skafandrech

Pro těžké případy nemoci Covid-19 už nebudou jezdit klasičtí záchranáři. Vedení Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy podle Pražského deníku ve středu rozhodlo, že v rámci ochrany a šetření sil zaměstnanců (na dispečinku i v terénu) zřídí tým speciálních činností. Dvoučlenná posádka poskytuje péči pacientům s podezřením či potvrzeným onemocněním koronavirem.

Radnice pražských městských částí dostanou od magistrátu peníze na uhrazení nákladů spojených s bojem proti epidemii nového koronaviru.

Záchranáři pracují v celotělových protichemických oblecích, které doplňuje gumová holínková obuv. Bezpečné a pohodlné dýchání těmto záchranářům zajišťuje celoobličejová maska a filtroventilační jednotka. V Praze jsou už od úterý v provozu také čtyři odběrová vozidla pro testování na přítomnost koronaviru.

Praha dá radnicím 300 korun na obyvatele

A ještě snad jedna dobrá zpráva ze čtvrtečního zasedání městského zastupitelstva. Radnice pražských městských částí dostanou od magistrátu peníze na uhrazení nákladů spojených s bojem proti epidemii nového koronaviru.

Praha chce také ještě do konce týdne zajistit chirurgické roušky a respirátory. Peníze město vezme z rezervy pro krizová opatření, do níž radní převedli 396,5 milionu korun, magistrát je bude mezi jednotlivé části rozdělovat podle počtu obyvatel. Roušky každopádně ještě v pátek nebyly.

Související…

Anketa s hospodskými: Jak přežijou malé hospody karanténu?
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: POraha.eu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...