fbpx

Hromadná doprava v hlavním městě jede od čtvrtka podle prázdninových řádů, cestujících i řidičů je málo

Zveřejněno: 19. 3. 2020

Opatření proti pandemii koronaviru výrazně snížila počet cestujících v pražské MHD. Od pondělí 2. března do pondělí 16. března (první den zákazu volného pohybu osob) poklesl počet cestujících téměř o 71 %. Zatímco v pondělí 2. března cestovalo metrem přes 1,1 milionu cestujících, v úterý 17. března to bylo pouhých 310 tisíc osob. Podobně klesá i počet cestujících v tramvajích a autobusech. A klesá také počet zaměstnanců Dopravního podniku i dalších dopravců, kteří mohou prostředky MHD řídit. Stále většímu počtu řidičů a dalšího personálu městské dopravy je nařízena povinná karanténa. Dopravní podnik se proto na nezbytně dlouhou dobu rozhodl zavést prázdninový jízdní řád.

V metru platí omezení dopravy a nastavení prázdninového režimu již od čtvrtka 19. března. V praxi to znamená prodloužení intervalů o 1 až 2 minuty. Tramvaje najedou na snížený provoz od pondělí 23. března, což znamená prodloužení intervalu ve špičkách o 2 minuty, u páteřních linek 9, 17 a 22 o 1 minutu.

Méně nočních tramvají i denních autobusů

Nejvyšší pokles cestujících zaznamenaly noční spoje. Od pátku 20. března bude dočasně provoz o víkendových nocích stejný, jako je ve všední dny, intervaly nočních linek budou tedy i o víkendu delší.

Od soboty 21. března bude prodloužen interval u letištních linek, tedy autobusů číslo 100 a 119.

Provoz autobusů zůstává stejný jako dosud, to znamená, že v pracovních dnech jsou mírně prodlouženy intervaly na nejvytíženějších linkách, u vybraných městských linek je provoz ukončen již ve 22.30, zároveň nejsou v provozu školní linky ani školní spoje na příměstských linkách. Od soboty 21. března bude dále prodloužen interval u letištních linek, tedy autobusů číslo 100 a 119. A to opět vzhledem k omezenému provozu Letiště Václava Havla Praha.

Hlavně ohleduplně

Podle již platného nařízení z úterý 17. března mohou cestující vstupovat do přepravního prostoru v pražské MHD pouze se zakrytým nosem a ústy. Vzhledem k nedostatku roušek není nutné mít přímo tyto zdravotnické pomůcky, stačí šátek či šála. I nadále jsou v platnosti všechna dosavadní preventivní opatření pro minimalizaci rizika nákazy v MHD, tedy pro řidiče povinnost otevírat v zastávkách všechny dveře vozů, vyhrazení prostoru předních dveří autobusů pouze pro řidiče, nadále jsou vypnuté systémy uzavřené cirkulace vnitřního vzduchu ve vozidlech a probíhá také zvýšená frekvence dezinfekcí dopravních prostředků.

„Buďte ohleduplní k sobě navzájem i k řidičům,“ prosí Dopravní podnik cestující a zároveň upozorňuje, že řidiči mají právo cestující bez zakrytého nosu a úst vyloučit z přepravy. Všechna další aktuální opatření v dopravě najdou Pražané na stránkách Dopravního podniku.

Související…

Cestující mohou do pražské MHD pouze se zakrytými ústy a nosem
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...