fbpx

Vydržíme asi měsíc, pak to bude opravdu hodně těžký, říkají lidé z craftových pivovarů a hospod. A milovníky piva prosí, ať přijdou aspoň na jedno přes okénko

Zveřejněno: 29. 3. 2020

Malé řemeslné pivovary a restaurace, které po celé naší zemi rostly za poslední roky, zažívaly skvělé časy. Až do vyhlášení výjimečného stavu a jejich uzavření. Karanténa v důsledku pandemie koronaviru na ně dopadá daleko hůř než na zavedené velkokapacitní hospody, proto jsme se hospodských zeptali, jak jejich podniky vlastně žijí či přežívají.

S nařízenými opatřeními většinou souhlasí, obávají se ale toho, že karanténa bude trvat dlouho. A těší se na to, až rozdají zase pivní tácky před své zákazníky. Nejlépe už v situaci, kdy zákazníci nebudou mít roušky, se kterými se pivo nepije zrovna nejlíp.

  1. Vláda zakázala lidem chodit do hospod. Jak se s tím vyrovnáváte? Jak trávíte čas?
  2. Nouzový stav má trvat měsíc. Co to pro vás bude jako pro hospodu či pivovar znamenat? A co kdyby se to protáhlo?
  3. Jsou z vašeho pohledu opatření dostatečná, nebo spíš nadbytečná?
  4. Co byste na místě zodpovědných činitelů udělali jinak a které rozhodnutí naopak plně podporujete?
  5. Co byste vzkázal milovníkům piva a vašim štamgastům?

dusan makovec makovsky

Dušan Makovec Makovský, hospoda Dno Pytle

  1. Mám co dělat. Od dvanácti je otevřený prodej lahví, petek, piva a nějaký polívky do kelímku a misek. Po večerech rozvoz craftových piv po Praze. Nic jinýho dělat nelze.
  2. Finanční dopad na hospodu to má velkej. Hlavně na zaměstnance. Díky žíznivýmu oknu a rozvozu se pokryjí alespoň základní náklady, jako je nájem, elektřina a podobně, takže nějakou dobu se přežít dá. Nerad bych, až to odezní, měl na krku hromadu dluhů, takže alespoň základní náklady je nutné pokrýt.
  3. Opatření jsou dostatečný, ale provedení na facku. Pevně doufám, že odkládání řešení před časem v parlamentu a absolutní nedostatek empatie a katastrofální stav zásobování nemocnic spojený s hromadou lží, fabulací a mlžením bude důvod pro konec současné vlády. Takže řešení jsou správná, ale nekoncepčnost provedení je katastrofa.
  4. Současnou karanténu bych vyhlásil hned na začátku. Postupné utahování jen ještě víc uškodilo všem. Před každým městským úřadem měl stát zřízenec a rozdávat od počátku lidem roušky, které stát měl zařídit promptně. Mělo být víc mobilních testovacích stanic a měla by být nepoměrně větší péče o seniory a rizikové skupiny v domácnostech. Je krásně vidět, jak moc na huntě je za současné vlády stav ekonomiky, když nejsou rezervy na okamžitou reakci.
  5. Držte hospodám, pivovarům a vlastně úplně všem bez ohledu na cokoliv palce. Jo a až to skončí, líbejme zdravotníkům ruce a važme si jich. Jestli má tohle tisíciletí nějaký hrdiny, jsou to lidi ve zdravotnictví.

ladislav vrtis raven small

Ladislav Vrtiš, pivovar Raven

  1. V pivovaru jsme otevřeli žíznivé okénko a zavedli rozvoz jídla i piva do domácností po Plzni a Praze. Snažíme se při tom dodržovat odstupy mezi lidmi a používat veškeré dostupné ochranné pomůcky. Zatím se nám to daří a děkujeme našim zákazníkům, že k celé věci přistupují rozumně.
  2. Vše nasvědčuje tomu, že se nebavíme o měsíci, ale o řadě měsíců. Otevření restaurací bohužel očekáváme nejdřív v červenci. Pivovary i hospody přestaly vydělávat a majitelé je začínají dotovat. Nyní záleží na tom, kdo má kolik zaměstnanců, jak se k nim zachová a kolik má úspor. Řada podniků vyhazuje lidi na hodinu. My se rozhodli, že podržíme všechny zaměstnance včetně těch ve zkušební době a společně si utáhneme opasky na životní minimum. Doufáme, že to bude stačit. V podstatě u nás dnes pracuje pět lidí a živí dalších patnáct. Každopádně v porovnání s tím, čím si prochází a ještě projde personál nemocnic, si opravdu nemáme na co stěžovat. Až bude po viru, tito lidé budou mít na oslavě čestná místa u stolu.
  3. Opatření jsou správná. Bohužel přišla pozdě. Chybí plošné nařízení nošení roušek či jejich náhražek. Chybí zpětná karanténa občanů, kteří se vraceli z Itálie. Chybí koncepční zásobování seniorů a omezení jejich vycházení. Je z toho bohužel cítit pachuť PR kampaně, kdy vláda například neumí otevřeně říct, že selhala při obstarávání roušek, a lidé si je proto mají urychleně ušít doma.
  4. Podporujeme všechna doposud učiněná opatření. Každopádně vláda těžce selhala, když v lednu zamítla jednání o připravenosti na virus, ačkoliv odborné veřejnosti bylo jasné, že do Česka pravděpodobně dorazí. Nyní vláda selhává v tom, že vyzývá občany k nošení roušek nebo čehokoliv, ale není je schopna dodat. Zejména však není ze strany vlády dostatečný tlak na seniory, aby zůstali doma. V tom musí vládu suplovat města a jde přitom momentálně asi o to nejdůležitější opatření.
  5. Budeme moc rádi, pokud nepřestanete kupovat pivo z malých pivovarů i v době této krize. Piva máme plné sklady a vy tak máte náš osud doslova ve svých půllitrech. Při návštěvě žíznivých okének se prosím chovejte odpovědně, noste roušky, dodržujte rozestupy a hlavně se nehromaďte před svými oblíbenými podniky.

Jakub Rendl, pivovar a hospoda Crazy Clown

klauni.740x555

  1. My jsme na to byli docela připraveni, hned jsme měli hotový e-shop, přes který si lidé mohou objednat jak pivo, tak burgery a my je zdarma rozvážíme. A pak je tu samozřejmě možnost prodeje přes dveře. Ale do hospody nikoho nepouštíme.
  2. Bude to pro nás znamenat hlavně hodně práce, abychom se uživili jen hospodou. Stejně jako ostatní pivovary, máme na skladě spoustu piva a to se prostě neprodává. A navíc máme bohužel práci i se sousedkou, která se rozhodla, že situaci využije a posílá na nás všemožné úřady a policii a dělá vše pro to, aby nás zavřela. Je psychicky velmi náročné. Ale víte co? My to zvládnem. Nějak se s tím musíme vyrovnat. I kdyby to mělo trvat 3 měsíce nebo déle.
  3. I když máme hospodu a pivovar a znamená to pro nás hodně problémů, nemám problém s opatřeními. Možná bych ještě přitvrdil (ale rozvozy bych samozřejmě zachoval ;) ), protože spoustu lidí to bere ještě dost ležérně. Nejvíc mě mrzí to, že se všechny ty opatření dělají hlavně kvůli starším ročníkům a těch je na ulici bez nějaké ochrany nejvíc.
  4. Tohle je velmi ošemetná otázka. Nejsem odborník na epidemie a na to, co by měl dělat stát ve stavu nouze a proto tohle přenechám odborníkům. Jedna věc mi ale chybí – plán. Rád bych věděl, jaké budou další kroky a kdy nebo v jakém případě k nim vláda přikročí.
  5. Chraňte se, chovejte se zodpovědně a všichni to ve zdraví přežijeme. Děkujeme za přervávající podporu. 

jiri bejcek stehlicek x

Jiří Stehlíček, hospoda První Pivní Tramway

  1. Jde o to, jak dlouho to bude trvat. Teď jsem na chalupě. Prodávání do petek mi nepřijde jako smysluplné, smysl by mělo, pokud to bude trvat jen nějakých dní... I naražená piva to deset dní vydrží. Samozřejmě že všechny žíly mám teď na vodě a hlavy jak sudů, tak i narážecí jsem pořádně omyl... Po deseti dnech má přijít sanitace a můžeme čepovat.
  2. Sakra, měsíc je už asi za hranou rozčepovaných sudů, to už mají namále i ty, které mám v chlaďáku celou tu dobu. To bych tedy začal prodávat asi za nákupku plus pár drobných, do petek... Přece to nenechám zkazit! Protažení na víc jak měsíc je opravdu hodně špatně.
  3. To nedokážu posoudit. Od začátku špatně je to, že je tento stát řízen pomateným diletantem a vláda jako taková zcela selhala při přípravě na tuto pandemii. Teď se tedy snaží dělat, co se dá, ale všechno už přichází pozdě...
  4. Jinak to mělo být již od začátku! Měli zkušenosti z Číny, jak šíleně rychle se to šíří, přitom všechno odkládali a ubezpečovali lidi, zdravotníky, prodavače a všechny v první linii, že je všeho dost a že není potřeba se před virem chránit rouškou a podobné nesmysly.
  5. Vydržať! A pomoct hospodám tím, že si budete sice "přes okénko či stůl" chodit pro pivko aspoň do těch petek. Tím pomůžete nám, hospodskejm, aspoň trochu minimalizovat ztráty, které pro mnohé malé z nás, budou asi i tak likvidační...

jiri chroustovsky pivovar chroust x

Jiří Chroustovský, pivovar Chroust

  1. Klasické prodejní kanály nám teď doslova vyschly. Včera jsme tedy zavedli Chroust Rozvoz, kdy dovezeme naše pivo lidem z Prahy až do domu. Musím říct, že zájem nás opravdu mile překvapil. Je pořád hodně lidí, kteří i v takovéto situaci rádi a nejen od nás pivo koupí, a tím nás všechny podpoří.
  2. Bude to pro nás zcela jistě znamenat finanční ztrátu. Oproti některým jiným máme teď paradoxně výhodu tím, jak malá firma jsme. Nemáme tolik zaměstnanců, nájmů a splátek, takže situaci bychom naštěstí ustáli, i kdyby měla trvat déle než měsíc.
  3. S opatřeními obecně souhlasíme. Myslíme si, že je třeba pandemii co nejvíce zpomalit, aby nebyl přetížen náš zdravotní systém. Kapacity lůžek a zdravotníků bohužel nejsou neomezené.
  4. Velice nešťastná nám přijde neschopnost včasného zajištění zdravotnických a ochranných pomůcek. Co se týče opatření v gastronomii, tak apelujeme, aby byla zachována hladová okýnka a možnost rozvozu jídla nebo piva. Hodně podniků to teď zachraňuje před krachem. Mohou alespoň částečně pokrýt náklady a zaplatit své zaměstnance.
  5. Rád bych jim především poděkoval za obrovskou podporu, kterou nám na sociálních sítích i jinak projevují. Pivovarské a hospodské odvětví teď dostává opravdu velkou ránu a právě díky milovníkům piva se nebojíme o budoucnost.

tomas kremen once upon a beer

Tomáš Křemen, hospoda Once Upon A Beer

  1. Nutnost těch opatření samozřejmě chápeme. Máme otevřené výdejní okénko s čepovaným pivem do kelímku a širokou nabídkou lahvového piva, které je k dispozici non-stop. Vedle toho pečlivě uklízíme a dezinfikujeme a doděláváme věci, na které v běžném provozu nezbývá čas.
  2. Propad tržeb je sice drastický, ale první měsíc zvládneme z rezerv. Kdyby se situace prodlužovala, budeme si muset na udržení provozu půjčit.
  3. To nejsme schopni kvalifikovaně posoudit a nezbývá než doufat, že aspoň do nějaké míry jsou kroky vlády řízené radami odborníků. Určitě je v pořádku, že jsou uzavřené školy a omezeny další formy společenského kontaktu, byť v našem řemesle zblízka vidíme, jak moc lidem chybí život v komunitě, a pociťujeme to sami na sobě. Z první linie na nás dopadají chaos a nekoncepčnost vládních kroků, což omezuje možnost pružně reagovat jak nám, tak celé společnosti.
  4. Co naprosto zásadně chybí, jsou informace. Jasné instrukce k provozu jsme dostali až po několika dnech nejistoty, při návštěvě státní policie. Státní správa má spoustu kontaktů na odborníky z vědecké i podnikatelské sféry, tak proč je nevyužívá k předávání konzistentních rad a uklidnění veřejnosti? Naprosto zřejmé je pochybení současné vlády v oblasti testování na přítomnost viru a zásobení rouškami a jejich distribuce. Ještě že se jejich dostupnost díky úžasné vlně svépomocné výroby tolik rozšířila. Je opravdu nevyhnutelné, aby společnost řídili lidé, kteří se i krizi těchto rozměrů viditelně snaží v první řadě kapitalizovat?
  5. Děkujeme všem za dosavadní podporu! Věřme, že se brzy život vrátí do normálních kolejí a budeme se zase moct normálně sejít na baru. Doufejme, že nás nastávající globální ekonomická krize všechny nesemele. Na všechny hosty se vážně těšíme!

pavel domnicev galerie piva

Pavel Domničev, hospoda Galerie Piva

  1. Točené pivo jsme zastavili, ale máme i lahve, které aktuálně prodáváme přes "okno". To nás drží nad vodou. Na FB stránky jsme navíc dali seznam téměř 250 druhů piv, z nichž si u nás aktuálně zákazníci mohou vybrat, objednat přes messenger a vyzvednout ve smluvený čas. Zároveň se snažíme v co nejkratší době připravit e-shop a zajistit doručování alespoň pro zákazníky z Vršovic a okolí. Nicméně sám za sebe raději ochutnávám nová piva společně se zákazníky a přáteli. Z tohoto hlediska se situací bohužel nic neuděláme a musíme počkat, jak se dál vyvine.
  2. Samozřejmě to bude finanční ztráta. V tomto úsporném režimu můžeme fungovat nějaké dva měsíce, kdy bude na nájem. Nejpozději v červnu se snad situace uklidní a my začneme znovu od začátku.
  3. To se teprve ukáže v nejbližších dnech a týdnech.
  4. Všechna rozhodnutí v této situaci jsou velmi složitá. Přál bych si ale, aby opatření a nařízení vlády fungovala koncepčněji než doposud. Změny ze dne na den nic neřeší, ba naopak, působí zmatečně. To jsme si ostatně sami vyzkoušeli při kontaktování příslušných orgánů ohledně možnosti mít otevřené výdejní okno. Odpovědi se lišily i během jednoho dne...
  5. Hlavně aby to všichni ve zdraví přečkali! Až to bude za námi, všechno si vynahradíme...

martin curda jurik zelenacova sopa x

Martin Čurda Juřík, hospoda Zelenáčova Šopa (Zlín)

  1. Vzhledem k tomu, že provozuji hospodu s ženou, tak je to pro nás oba stav bez práce. V tuto chvíli se stará doma o děti a jako bývalá krejčová šije roušky pro rodinu a známé. Já uklízím hospodu, rád bych i něco opravil, žel obchody pro kutily jsou zavřené. Takže čekáme a přemýšlíme, co dál.
  2. Už teď začínáme žít na dluh. Zaměstnancům a brigádníkům jsem vyplatil únorové mzdy, ještě mají u mě rezervu z kousku března a pak konec. Zaplatím z úspor DPH, daň z příjmu, odvody raději v čas, protože mi nikdo negarantuje, že se po nás živnostnících nezačnou vozit, jakmile se situace zlepší. Přístup k drobným podnikatelům v posledních letech je toho důkazem.
  3. Opatření jsou hlavně zmatečná, tiskovky, tiskovky, premiér mele páté přes deváté. Musím říct, že když byly na Zlínsku před lety povodně, tak to na místní a krajské úrovni fungovalo. Prostě to byli lidi na svém místě. Opravdu tu dnes není žádný krizový štáb, a pokud už vznikl, tak hodně zaspal. Abych nekřivdil všem, zachraňují to kraje. Jednají a dávají jednoznačná rozhodnutí. Ale vláda, ta opravdu ne, je to cirkus. Stačí jedno téma: „roušky“.
  4. Nejsem na jejich místě, nemám tu dobře placenou odpovědnost. Nejsem ani odborník na řízení či zdravotnictví. V každém případě bych informoval lidi srozumitelněji, bez nějakých neustálých variant, podivných změn co 12 hodin a spousty keců kolem v podobě PR, „co všechno jsme udělali“.
  5. Hosté moji drazí, mám vás rád, asi stejně jako já budete řešit spíš svou existenci než to, co si dát za dobré pivko. Nebude to lehké, musíme se postarat každý sám o sebe, nečekejme, že nám stát něco dá. Já proto zatím dělám to, že si dám roušku a každé odpoledne od tří otevřu pivní okýnko, kde mám pro vás nachystáno nějakých deset různých piv z minipivovarů v láhvi nebo petce. Tak pokud vám zbudou kačky, přijďte podpořit svého hospodského a kupte si něco malého domů. Alespoň tak si můžete zpříjemnit tu karanténu.

Související…

V pražské MHD zavládly koronaprázdniny. Zmizelo přes 70 procent cestujících
Zdeněk Strnad

foto: Autor a archiv hospodských

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...