fbpx

Pražští zastupitelé podpořili návrh na zákaz lampionů štěstí v metropoli. Schválit by jej měli ve vyhlášce ještě letos na podzim

Zveřejněno: 27. 1. 2020

Lidé v Praze nebudou moci vypouštět lampiony štěstí. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Zákaz bude součástí připravované novely vyhlášky omezující zábavní pyrotechniku.

„Já jsem navrhoval zákaz vypouštění tzv. lampionů štěstí celoročně na celém území Prahy. Jsem rád, že zastupitelstvo tento věcný záměr schválilo. Je to reakce i na tragickou událost, která se stala v německé zoo, kde kvůli lampionu štěstí vzplál pavilon s lidoopy a vyhořel. Tento problém se netýká jenom Německa, i na území ČR jsme zaznamenali požáry, které způsobily lampiony štěstí. A na území hlavního města Prahy si myslím, že lidé dokáží vyjadřovat štěstí i jinak než skrze lampiony,“ řekl pražský zastupitel Radomír Nepil.

Na to, že jsou lampiony štěstí nebezpečné, dlouhodobě upozorňují pražští hasiči. A proti je také zoologická zahrada.

„To, co tady pan Nepil dnes na zastupitelstvu navrhl, tak skutečně touto cestou jdeme. Chceme implementovat i zákaz používání těchto lampionů štěstí,“ potvrzuje náměstek primátora  Petr Hlubuček. 

Bobek je proti, zvířátka taktéž

Na to, že jsou lampiony štěstí nebezpečné, dlouhodobě upozorňují pražští hasiči. A proti je také zoologická zahrada. „Ten můj apel se týká obecně té takzvané zábavní pyrotechniky, což jsou jednak lampiony štěstí, ale jsou to také různé dělobuchy, rachejtle a podobně. Samozřejmě že dokud toho všeho není moc, zejména tedy těch výbuchů a různých efektů, tak to ještě nevadí. Ale mně se zdá, že už to překročilo rozumnou mez,“ řekl Miroslav Bobek, ředitel pražské Zoologické zahrady.

Už ani petardu

Aktuálně platná městská vyhláška zakazuje amatérské odpalování zábavní pyrotechniky s výjimkou Silvestra a Nového roku. Pražští politici nyní ale zvažují úplný zákaz petard a neprofesionálních ohňostrojů. „Už po Silvestru jsme jako nová koalice oznámili, že chceme nějakým způsobem novelizovat vyhlášku nebo zpřísnit regulaci používání zábavní pyrotechniky na území Prahy, protože dle mého názoru situace, která byla letos na Silvestra, je skutečně už neúnosná. Centrum města se nám proměnilo v takové bojiště, kde bylo opravdu o život vyjít na ulici,“ řekl Petr Hlubuček.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka by měla novela vyhlášky vzniknout nejpozději do léta tak, aby ji zastupitelé mohli schválit ještě letos na podzim.

Související…

Připravte dětem kreativní party. Budou vás milovat
Táňa Pikartová

foto: Profimedia, zdroj: PrahaTV

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...