fbpx

Zveřejněno: 2. 5. 2017

Vymyslete super zábavu a kupte neméně kreativní pomůcky. Pozvěte kamarády dětí, rozvěšte lampióny, nalaďte dobrou náladu, napečte a navařte dobroty a zapojte se do her. Čekají vás společné zážitky, na které hned tak nezapomenete.

Před časem byly hodně populární oslavy svátků a narozenin v nejrůznějších dětských koutcích s připraveným programem. Takové party byly z dnešního pohledu dost nudné a mnohdy se navíc podávalo nekvalitní jídlo. Dnes si děti na svoje narozeniny zvou nejčastěji kamarády domů, společně si hrají nebo něco tvoří.

detska party shutterstock 475123141

Děti zapojte do procesu plánování. Zeptejte se na jejich přání a pak vše společně připravte.

Je dobré do příprav děti zapojit

A to opravdu na všech úrovních: téma, program, pozvánky, výzdoba, výslužka.

„Není dobré dávat dětem narozeninovou oslavu celou nachystanou na klíč. Já radši peníze a energii věnuju společné přípravě než důsledné volbě tematického dortu. U nás doma je tradice, že dort si dítě vybere v oblíbené cukrárně a já pak čas strávený pečením radši věnuju společným přípravám. Vymýšlí se téma party, společné hry nebo právě tvoření. A chybět nemůže ani pořádná výzdoba – ta někdy zabere i několik dnů. A věřte, že děti ji vyrábějí s nadšením! Beru to zkrátka jako skvělou příležitost strávit se svými dětmi čas, zapojit je do příprav a taky je nenápadně něčemu přiučit,“ dělí se o své zkušenosti Martina Linková, žena, která učí lidi hrát si, sama žije kreativitou, fantazií a harmonií. A umí to předat druhým.

Pro všechny amazing race

Někdy přípravy zaberou spoustu času. Vymyslet vhodný program podle věku a zálib dětí se určitě vyplatí. Pro oslavu narozenin nebo svátku můžete například připravit něco na způsob amerického seriálu amazing race, který jste jistě s nadšením sledovali v televizi. Vymyslete trasu cesty i úkoly, do kterých můžete zapojit i rodiče dětí. Dvojice mohou mít za úkol třeba někam dojet místním autobusem, najít dům a tam vyzvednout balíček coby indicii pro další cestu nebo hledat v pískovišti nářadí, které budou potřebovat k dalšímu úkolu. I tato hra může končit obligátní větou, například: Jirko a Evičko, dorazili jste první, druzí, třetí..., děti budou nadmíru spokojené a dospělí určitě také.

detska party shutterstock 495856594

Děti a zdravé jídlo - to nejde dohromady. Nebo ano? Stačí jen trocha fantazie.

Dětská party se dá dnes pojmout kreativně i s občerstvením

Děti by měly zaujmout zdravé suroviny. Je jisté, že když uvidí na stole hromady sladkostí, zdravé potraviny zůstanou netknuté. „Proto doporučuji například připravit vykrajovátkem tác se sezónním ovocem. Pro děti to bude zábava, těžko odolají hvězdičce zalité kvalitní čokoládou. Další sladká varianta je například lívanec ze špaldové či pohankové mouky s banánem a jogurtem, který lze dochutit medem. Stůl můžete taky obohatit toasty se sýrem, které můžou mít podobu rybičky, a do mističky se dají nakrájet zeleninové hranolky z mrkve, papriky a okurky. K těm přiložte luštěninové, rybičkové a jiné tvarohové pomazánky. Do misky můžete vložit také oříšky nebo semínka. Další potravina, se kterou se dá vyhrát, je vajíčko. Na závěr děti můžou dostat domácí zmrzlinu,“ říká Kristýna Báčová, DiS., koučka hubnutí.

„Další variantou mohou být kuřecí nugety naložené v kvalitním jogurtu, obalené v kukuřičných lupíncích, také zkaramelizovaná mrkev, děti milují i tortily a domácí kebab,“ radí moderátor a příležitostný kuchař Ivan Vodochodský, který už několik dětských party připravil, a dodává: „Jen svým ratolestem nepodávejte to, co sami nejíte!“

Vaši potomci i jejich kamarádi na své party ocení také ovocné talíře, ze slaného pak masové kuličky samozřejmě z kvalitního mletého masa bez soli, ochucené třeba rozmarýnem, nebo grilované kuřecí špízy obalené v bylinkové marinádě. K pití můžete s jistotou nabídnout různé varianty smoothie nebo freshe.

 

Čtěte také:

Cpete do dětí hranolky? A víte, že obezita souvisí s psychickým strádáním?

Proč je dobré vyměnit dětem traktor a Barbie za mandalu?

Mami, už dost! Jak opičí láskou neudusit puberťáka!

Odemkněte potenciál svých dětí: 3. díl

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...