fbpx

Zveřejněno: 16. 4. 2017

Vybavte svůj domov vertikální zahradou – nepřehlédnutelnou interiérovou dekorací, která vyčistí váš životní prostor a posílí vaše nervy.

Vertikální zahrada, která vnese do vašeho interiéru poctivý kus přírody, se nejčastěji instaluje na stěny, kde nahrazuje obrazy, plakáty a další nástěnné umění či dekorace. Můžete ji však umístit i do prostoru, a tak velmi originálně oddělit jednotlivé místnosti v open space prostoru nebo funkční zóny v pokoji. Jelikož je zeleň velmi nadčasová a neutrální, můžete vertikální zahradu velmi snadno kombinovat s různými interiérovými styly i barevným laděním. Vertikální zahrady jsou obvykle umisťovány do kuchyní a obývacích pokojů, nádherně vypadají i v ložnicích a především v koupelnách, které tak rázem promění v přírodní lázně. Zelená stěna také skvěle oživí vzhled venkovních prostorů – slušet bude zejména stěnám balkonu a terasy.

vertikalni zahrada shutterstock 595655690

Vertikální zahrady vnáší do prostoru vysoce relaxační atmosféru a jsou nepřehlédnutelnou interiérovou dekorací.

Chytré řešení

Přestože zelená stěna vypadá opravdu velkolepě, vytvořit ji není zas tak těžké. A to zejména tehdy, využijete-li k tomu speciálních konstrukcí, které se jednoduše instalují na stěnu nebo do prostoru. Tyto systémy připomínají kovové nebo dřevěné mřížky, na nichž jsou zavěšeny plastové květináčky, které je třeba osázet. Jelikož jsou k dostání v nejrůznějších designech, tvarech i velikostech, snadno si vyberete tu pravou konstrukci pro svůj domov. Stejně snadná jako instalace vertikální zahrady je i samotná její zálivka, ta se provádí pouze v nejvyšším patře květináčů, přičemž voda postupně stéká do pater nižších. Moderní konstrukce jsou dokonce vybaveny samozavlažovacím systémem, díky kterému si budete moci zelené okrasy užívat naprosto bez práce.

vertikalni zahrada shutterstock 146876147

Dřevěné palety mají své kouzlo.

Dřevěné palety nikdy nezklamou

Zelenou stěnu si můžete vyrobit sami z oblíbených dřevěných palet, které stačí zasypat hlínou a osázet rostlinami. V takovém případě je však zalévání o něco složitější, proto volte hlavně rostliny méně náročné na zálivku, jakými jsou například sukulenty. Kombinace dřevěných palet, zejména těch rustikálních, a svěží zeleně vytvoří zajímavou kontrastní kombinaci, která bude vynikat v rustikálních, industriálních či skandinávských interiérech. 

Nejen pro krásnější bydlení

Vertikální zahrada neslouží jen pro okrasu, i když z ní jen stěží odtrhnete oči. Nahuštěná zeleň působí vysoce relaxačně, a tak doslova oblaží vaši psychiku. Díky ní můžete navíc vyřešit mnohé nedostatky interiéru. Podobný prvek totiž funguje jako výborný zvukový i tepelný izolant, který čistí a zvlhčuje vzduch, čímž výrazně zvyšuje komfort a kvalitu bydlení.

Čtěte také: 

Jak udělat zahradu z malého balkonu? 

Třicetidenní flowee výzva: Založte guerilla zahrádku! 

Proč mají mít dobrá věznice i nemocnice zahradu? 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...