fbpx

Díky nové platformě se mohou občané i úředníci podívat, jak Praha i další česká města nakládají s financemi

Zveřejněno: 4. 11. 2019

Do aplikace CityVizor, která dává občanům možnost nahlédnout pod pokličku hospodaření měst, se nově zapojuje i Praha. Každý, kdo má zájem, si tak může jednoduše zjistit, za co hlavní město utrácí, jakým dodavatelům proplácí faktury nebo jaké má příjmy. To vše aktualizované na denní bázi. Aplikace je také provázána s registrem smluv a úředními deskami, a koncentruje tak i další informace o správě metropole.

„Slíbili jsme lidem, že pod naším vedením bude Praha hospodařit poctivě. Tohle je důkaz, že to myslíme vážně. Nikdo už nemusí město složitě žádat o informace k hospodaření. Jsou volně na webu a v podobě srozumitelné široké veřejnosti. Velikostí rozpočtu Prahy, který se pohybuje v desítkách miliard, jde o přelomový okamžik v životě aplikace CityVizor,“ vyjádřil se náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek. Podle něj zatím žádné jiné krajské město na této platformě své finance lidem nezpřístupnilo. A Praha doufá, že se stane příkladem, který spustí lavinu.

Na své si přijdou i politici a úředníci, pomocí dat budou moci analyzovat, srovnávat a následně se i rozhodovat.

„Pro transparentnost nestačí mít otevřená data. Je také nutné, aby se v nich lidé vyznali. CityVizor právě tohle umožňuje každému, kdo přijde na náš web,“ dodal radní pro bydlení a transparentnost hlavního města Prahy Adam Zábranský.

Snadný přístup k aktuálním datům

CityVizor dosud používalo devět městských úřadů včetně Mariánských Lázní či Nového Města na Moravě. Jako první pražská městská část spustila aplikaci Praha 7, nyní ji používá i Praha 1, 3, 5 a 12, přičemž pražský magistrát postupně podpoří zapojení všech městských částí.

Aplikace v současné době zpracovává primárně data z účetního systému obcí a měst. Pro konkrétní řešení v Praze je využíván účetní systém Ginis od společnosti Gordic. Díky spolupráci s touto firmou bylo vyvinuto propojení, které data do CityVizoru posílá automaticky a prakticky okamžitě. Zároveň magistrát pracuje na postupném zlepšování celého systému účetnictví, zejména v oblasti anonymizace dat, aby mohl co nejdříve zobrazovat například i předměty plnění jednotlivých faktur.

Pro občany, úředníky i politiky

V současnosti tedy uživatel po vstupu na CityVizor může jednoduše zvolit obec či městskou část, jejíž hospodaření ho zajímá. Poté už se může probírat jednotlivými položkami včetně přehledu výdajů a příjmů za jednotlivé sektory, výpisu jednotlivých faktur za všechny měsíce a registru smluv, které město v určeném časovém období uzavřelo. Pod záložkou Úřední deska se pak skrývají nejnovější veřejné úřední dokumenty.

Provoz pro pražské i mimopražské radnice zajišťuje spolek Otevřená města a nově se do rozvoje aplikace zapojuje i komunita Česko.Digital.

Kromě běžných občanů však aplikaci využijí také samotní členové úřadů a vlády. „Na své si přijdou i politici a úředníci, pomocí dat budou moci analyzovat, srovnávat a následně se i rozhodovat nejen dle dat své "rodné obce", ale i dle dat okolních městských částí a poučit se případně z jejich úspěchů, ale i chyb,“ zdůraznil vedoucí Odboru informatiky městské části Praha 1 Martin Šebek.

Budoucnost

Aplikaci pro hlavní město Prahu provozuje městská společnost Operátor ICT, která bude nyní ve spolupráci s magistrátem usilovat o její další rozvoj. „Do budoucna je naší ambicí ve spolupráci s dalšími partnery rozšířit zdroje a přidat kapacity pro další rozvoj aplikace, a to s cílem zajištění její dlouhodobé udržitelnosti a otevřenosti. Naše společnost poskytne vlastní vývojářské kapacity, také se bude podílet na nastavení procesů při správě a schvalování požadavků na rozvoj od různých subjektů,“ slíbil vedoucí projektu Datová platforma v Operátoru ICT Benedikt Kotmel.

Platformu CityVizor vyvinulo Ministerstvo financí a zveřejnilo ji jako opensource, je tedy volně k využití. Provoz pro pražské i mimopražské radnice zajišťuje spolek Otevřená města a nově se do rozvoje aplikace zapojuje i komunita Česko.Digital. Ta pomáhá s definicí dalšího rozvoje a strategií rozšíření na co největší počet obcí. To bude kromě ostatních pražských částí zahrnovat v nejbližší době například i Brno, Domažlice nebo Týn nad Vltavou.

Související…

Zakladatel neziskovky Prázdné domy: Praha konečně své prázdné objekty řeší
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...