fbpx

Analytický tým časopisu The Economist porovnával náklady na život ve 133 městech světa. Praze patří dvaaosmdesáté místo, leč vévodí žebříčku v rámci východní Evropy. Nejdráže je v Paříži, Hong Kongu a Singapuru

Zveřejněno: 28. 4. 2019

Náklady na živobytí. Téma, které posledních několik měsíců rezonuje ve veřejném prostoru České republiky, a zdá se, že ponejvíce v Praze. O české metropoli v této souvislosti slyšíme hlavně tehdy, když je řeč o drahém bydlení. Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, nabídkové ceny bytů se zde od roku 2010 zvýšily v průměru o tři čtvrtiny.

Z globálního hlediska však Praha patří k městům, kde jsou náklady na život poměrně nízké. Vyplývá to z žebříčku Worldwide Cost of Living Index 2019, který vypracoval analytický tým časopisu The Economist. Zkrácenou verzi dostupnou bez nutnosti se registrovat najdete zde.

Paříž, Hong Kong, Singapur

Praha v tomto žebříčku zaujímá pozici 82. nejdražšího města světa ze 133 porovnávaných. To znamená, že se česká metropole umístila na konci druhé třetiny celkového pořadí. To je sestaveno podle hodnoty indexu, který se vztahuje k nákladům na život v americkém New Yorku počítaným ke konci loňského září. Odtud se tedy index žití v New Yorku v září 2018 rovná 100.

Pražská cenová hladina je přibližně na dvou třetinách té newyorské.

V desítce nejdražších měst je celkem sedm, která jsou stejně drahá nebo dražší než New York. Nejdražší jsou pak společně Paříž, Hong Kong a Singapur s hodnotou indexu 107. To znamená, že reprezentativní spotřební koš byl v těchto dvou městech o sedm procent dražší než právě v New Yorku.

pariz 1078952957

Paříž patří do trojice nejdražších měst světa


Pražská cenová hladina je přibližně na dvou třetinách té newyorské. Jinými slovy, pokud jste reprezentativní soubor zboží a služeb nakoupili v New Yorku za 1000 dolarů, pak vám na tentýž soubor stačí v Praze dolarů jen 666. V prvních deseti (respektive jedenácti, protože dvě města se o desátou příčku dělí) nejdražších městech je pět asijských, čtyři evropská a dvě americká.

Nejdražší z „východního bloku“

Ze zprávy se dá také vyčíst, jak se změnila pražská cenová hladina v relaci k té newyorské za poslední rok, pět nebo deset let. V porovnání s posledním rokem se Praha New Yorku trochu přiblížila, když před rokem její cenová hladina byla jen lehce nad šedesáti procenty města, jehož symbolem je Socha svobody nebo akciová burza na Wall Street. Pokud ale přepneme na situaci před pěti lety, pak Praha vůči New Yorku zlevnila.

Moskva je dnes na padesáti sedmi procentech New Yorku, Petrohrad dosahuje necelých padesáti procent.

Před pěti lety bylo v Praze laciněji jen o necelých dvacet procent. Před deseti lety byl rozdíl mezi oběma městy ještě menší, a to jen necelých deset procent. Jinak řečeno, přestože náklady na život v Praze rostou, v New Yorku je zdražování v tomto ohledu ještě rychlejší. Praha je dnes také mírně levnějším městem, než činí celosvětový průměr, který dosáhl 69 procent cenové hladiny New Yorku.

newyork 96513934

Economist svůj index vypočítává z drahoty New Yorku. Praha je pořád o třetinu levnější


Praha nicméně vévodí žebříčku, který je zúžen na region východní Evropy, kam jsou ale řazena i hlavní města Polska, Slovenska a Maďarska (Vídeň je naopak brána jako součást Evropy západní). Praha je přitom v tomto regionu jediné město, které přesáhlo hranici šedesáti procent newyorské cenové hladiny. Nejblíže Praze jsou v tomto ohledu Sofie, Varšava a Bělehrad, které dosahují devětapadesáti, respektive osmapadesáti procent New Yorku.

Před Ruskem i Istanbulem

Zajímavý je ale pohled do minulosti. Ještě před deseti lety regionu východní Evropy jasně vévodil Istanbul (115 procent New Yorku) následovaný Moskvou (108). Těsně pod úrovní cenové hladiny New Yorku se v té době nacházela Varšava a Petrohrad. Moskva je dnes na padesáti sedmi procentech New Yorku, Petrohrad dosahuje necelých padesáti procent.

Jak bylo řečeno, Paříž je jedno ze tří nejdražších měst světa. Před deseti lety ji však překonávalo Oslo, jehož cenová hladina byla asi o polovinu vyšší než v New Yorku, zatímco v Paříži jen asi o sedmačtyřicet procent. Nejlacinějšími městy ze západní Evropy jsou Lisabon a Atény, které mají cenovou hladinu dokonce nižší než Praha. Jen mírně dráž než v Praze je v Lucemburku a Stockholmu (mírně nad 70 procenty New Yorku).

Související…

Hana Marvanová: Mladým pomůže družstevní bydlení. Praha poskytne pozemky
Jaromír Hasoň

Zajímavý je pohled také na opačnou stranu žebříčku. Nejnižší cenová hladina z porovnávaných měst se nachází ve venezuelské metropoli Caracas, kde je o pětaosmdesát procent laciněji než v New Yorku. Přitom ještě před deseti lety bylo v Caracasu dokonce asi o procento dráž než ve městě u řeky Hudson. Druhým nejlacinějším městem světa je Damašek a v poslední desítce najdeme dále například Buenos Aires, Karáčí, Lagos nebo Nové Dillí.

foto: Shutterstock, zdroj: The Economist

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...