fbpx

Na místě oblíbené pivní zahrádky zejí díry v zemi. Vše je obehnané plotem a pozitivní změna, kterou by milovníci piva, sportovních přenosů a koncertů mohli zaznamenat, je v nedohlednu

Zveřejněno: 1. 5. 2019

Jaro už zimu definitivně přemohlo. Měli jsme tu dokonce už pár dnů, kdy bylo víc než dvacet stupňů. A lidé opět začali vyhledávat pivní zahrádky. Jenže jednu z nejoblíbenějších – ParkCafé v Riegrových sadech – nenajdou. Je zavřená a ještě dlouho bude. 

riegrak 0182185310

Vchod za časů, kdy jím ještě lidé vcházeli


V závěru loňského roku se odtamtud totiž musel odstěhovat nájemce, který po dlouhých dvaceti letech provozu dostal bez nějakého dlouhého vysvětlování výpověď. „Všechno je pryč. Podle smlouvy jsem byl povinen zahradní část uvést do původního stavu,“ postěžoval si v Novinách Prahy 2 končící provozovatel Michal Bárta. Výpověď ovšem nedostal od městské části, jak by si veřejnost mohla myslet, nýbrž od soukromé rakouské společnosti ZET-Invest, která pozemky na vrchu Vinohrad koupila už po revoluci. A tady nastává velký zádrhel.

Situace se komplikuje

Zahraniční majitel nesmírně lukrativní oblasti (kromě tzv. zahrádek, které byly pravidelně naplněné k prasknutí, vlastní i protější budovu rovněž uzavřené restaurace) s ní měl po vyklizení velkolepé plány. Jako první však potřeboval vyměnit inženýrské sítě, které jsou podle všech zúčastněných v katastrofálním stavu. Jenže když vlastník počátkem letošního roku přišel s týmem projektantů na radnici, se svým plánem na rekonstrukci tvrdě narazil.

riegrak 3

Na pódiu se promítal hokej a fotbal. Hrály na něm kapely více či méně zvučných jmen. Teď se na něj můžete mrknout maximálně zpoza plotu


Městská část totiž nesouhlasila s tím, aby se s blížící sezonou populární park opět na dlouhé měsíce rozkopal. A tak šel plán ke dnu. „Ti Rakušané pak přijeli ještě jednou, všechny původní projektanty vyhodili, a tím to pro ně skončilo. Uběhly další měsíce a nic,“ říká nyní pro Flowee City místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek z ODS.

Radnice chtěla pozemky od ZET-Investu koupit zpět, nebo dokonce vyměnit za jiné, obojí ale Rakušané odmítli.

„To je tak, když se do cizího vlastnictví zprivatizuje takový objekt. Byla to obrovská chyba. Teď tak na majitele nemáme žádnou páku,“ lituje Vondrášek. Přitom právě za vlády občanských demokratů se část Riegrových sadů dostala před čtvrtstoletím do soukromých rukou. Dávnou minelu se navíc nyní nedaří napravit. Radnice chtěla pozemky od ZET-Investu koupit zpět, nebo dokonce vyměnit za jiné, obojí ale Rakušané odmítli. A teď před městem hrají mrtvého brouka, nekomunikují a krásný prostor a žíznivé kolemjdoucí nechávají ležet ladem.

Řešení v nedohlednu

Podle zpráv ze „zákulisí“ se Rakušané snaží pronajmout alespoň kamennou restauraci, která leží přes uličku naproti zahrádkám. To se jim však už půl roku nedaří. A s hledáním nového provozovatele venkovní části to budou mít ještě mnohem složitější. Jak už bylo výše zmíněno, inženýrské sítě jsou v dezolátním stavu a jejich rekonstrukce v nedohlednu, což brání splnění přísných hygienických norem. Poslední provozovatel si navíc z objektu odvezl stánky a přístřešky, v nichž piva čepoval.

Související…

Jak se orientovat ve zlých časech? Dejte si příběh jedné originální hospody
Zdeněk Strnad

„Pokud by tam chtěl nyní někdo udělat něco podobného, bude muset znova požádat o povolení. A to se mu hned tak nepovede, protože jde o památkově chráněný park a žádná provizoria tam nebudeme chtít,“ tvrdí Vondrášek. V takovém případě by zbývala jediná možnost, jak si zlatavý mok v prostoru zahrádek vychutnat. Přinést si ho odjinud. To se sice v Riegráčích praktikovalo za první republiky, teď je však taková možnost na soukromém pozemku utopií. Než se tak majitel dohodne s radnicí na dalším postupu, bude oblíbený prostor, kde se v létě scházely tisíce lidí na sportovních přenosech, koncertech či jen tak u půllitru, zet prázdnotou.

foto: Autorka a Profimedia, zdroj: Noviny Prahy 2

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...