fbpx

Náplavka na Praze 5 je v zuboženém stavu. V územním plánu se tu ale počítá se sportovištěm. Developer chce spíš byty a jakési volnočasové centrum

Zveřejněno: 8. 3. 2019

V úterý 5. března v podvečer bylo ještě poměrně jarní počasí a na smíchovské faře živo. Po několika odložených termínech se tam totiž konalo dlouho očekávané setkání občanů s odborníky. Hlavní téma: plánovaný developerský projekt Šemíkův břeh. Ten nejen mezi místními občany vyvolává značnou nevoli. Prostor pro výměnu názorů poskytla nejen fara, ale i panelová diskuze, jejímž iniciátorem byl smíchovský občanský spolek ZaPět spolu s Českou křesťanskou akademií Praha 5.

Komplex budov Šemíkův břeh, který jsme vám na Flowee City nedávno představili, má nahradit současný areál golfového centra Erpet, přilehlé fotbalové hřiště a parkoviště na smíchovské náplavce přímo proti Vyšehradu. V současnosti je to mimo jiné ráj rybářů a rostou tam vzrostlé stromy. Zatímco město s investorem zastává názor, že nové budovy přispějí k rozvoji celého Smíchova, odpůrci se naopak obávají zhoršené životní úrovně. Aby se mohl projekt začít stavět, je každopádně potřeba změnit územní plán.

Celá oblast je prý zanedbaná, vyskytují se tam bezdomovci a drogově závislí, kteří současnému majiteli způsobují problémy.

Kolem šesté hodiny večerní se odborníci s Pražany sešli, aby kontroverzní návrh projednali. Akce se mimo jiné zúčastnil hlavní investor Jan Fidler, architekt projektu Stanislav Fiala, spoluautor Koncepce pražských břehůInstitutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Jakub Hendrych, radní městské části Praha 5 Zdeněk Doležal, ale i odpůrci z řad občanských spolků. 

Parkoviště, obchody, kavárny

Po úvodní prezentaci si jako první vzal slovo Jan Fidler, majitel developerské společnosti Sebre. Tvrdí, že stávající oplocené sportoviště tvoří nevítanou bariéru ke vstupu lidí na náplavku. Navíc je prý celá oblast zanedbaná, vyskytují se tam bezdomovci a drogově závislí, kteří současnému majiteli způsobují problémy. Podle něj plánovaný projekt tento málo využívaný prostor zkultivuje, otevře přístup k řece a městské části Praha 5 zajistí příliv nových finančních prostředků.

Podzemí celého areálu má sloužit jako parkoviště, které pojme 450 aut.

„Mnoha zúčastněným možná připadá, že sportovní plochu zbytečně zabíráme developerskou činností. Já jsem ale přesvědčen, že v tomto konkrétním případě projekt povede k rozvoji města,“ doplnil developera následně hlavní architekt Stanislav Fiala. Jeho prezentace ještě probíhala v poklidném duchu, jen občas byla narušena hlasitým chrápáním jednoho z méně zaujatých diváků. Fiala se ve svém projevu zaměřil na popis a vizualizaci projektu, vyzdvihl hlavně výhody plánovaného schodovitého nábřeží, které umožní pohodlný přístup k vodě.

semikuv breh 22

Takhle bude zastavěná náplavka vypadat z vrtulníku. Chcete ji?


„Výšku budov navrhujeme pět pater, navazujeme tedy na stávající domy. V dolních patrech budou obchody, restaurace a kavárny. Podzemí celého areálu má sloužit jako parkoviště, které pojme 450 aut,“ vysvětlil a zároveň poukázal na to, že projekt navazuje na původní plány IPRu, který o území uvažoval jako o zastavěné ploše.

Jak oživit oblast?

Institutem vytvořená Koncepce pražských břehů však původně počítala především se sportovištěm. „Sportoviště jsme navržené měli, ale je nutné říct, že koncept vycházel ze stávajícího stavu, přičemž nám bylo jasné, že situace se může změnit právě proto, že se jedná o soukromý pozemek,“ konstatoval Jakub Hendrych z IPR. Ten také dodal, že současná vybavenost celého území provozovnami je minimální, což má pravděpodobně za následek fakt, že lidé oblast nevyužívají a současný vlastník se potýká s problémy. Zanedbanost náplavky zmínil také urbanista Vojtěch Novotný, který mimo jiné připomněl některé neúspěšné pokusy z minulosti, jak oblast oživit.

 V současnosti se na smíchovské náplavce nachází zelené porosty se vzrostlými stromy, které jsou důležité v ovlivňování místního mikroklima.

Následně dostali prostor také odpůrci projektu. Viktor Veselý ze spolku Za lepší Smíchov vyjádřil obavy, že oblasti, která se z důvodu nových developerských projektů chystá na příliv nových obyvatel, bude chybět dostatečné sportovní vyžití. Podle něj je už nyní na Smíchově velký převis poptávky nad nabídkou a stávající hřiště i areál mají velký potenciál právě pro sportovní využití. Jednání s majitelem nedalekého ostrova Císařská louka, kam se má stávající sportoviště přesunout, navíc podle Veselého ještě nejsou ukončená. Takže není jisté, kde nakonec nějaké sportovní vyžití na smíchovském břehu lidé najdou.

Podle další členky spolku bude projekt také znamenat zhoršení životních podmínek pro místní obyvatele. „Kvůli zástavbě se ze Strakonické ulice stane koridor a znečištění, které se v současnosti může šířit nad sportoviště a stromy, bude zůstávat mezi domy. S tím se samozřejmě pojí ještě vyšší prašnost, hlučnost a akumulace tepla,“ upozornila. Podle ní může také schválení změny současného územního plánu vést k nebezpečnému precedentu. „Nyní je už většina sportovních ploch v Praze v soukromých rukách. A až si majitelé areálů uvědomí, že sportoviště nikdy nedosáhne tak vysoké tržní ceny jako parcela, bude k podobným situacím docházet stále častěji,“ dodala a následný potlesk probudil nejen spícího muže, ale i další debatu.

V současnosti se podle místních navíc na smíchovské náplavce nachází zelené porosty se vzrostlými stromy, které jsou důležité v ovlivňování místního mikroklima. Na tyto námitky reagoval Fiala tím, že v současném plánu je samozřejmě prostor pro úpravy, a také velikost plochy, která se vydláždí, je možné regulovat. „To, co předkládáme, je pouze návrh,“ zdůraznil. „Byl bych rád, kdyby tento projekt nedostal nálepku typické developerské činnosti. Vždycky je možné diskutovat a přidat určitou nadstavbu.“

Město má jasno

Z publika také padl dotaz, co se stane, pokud změna územního plánu schválena nebude, a zda by v tom případě městská část uvažovala o koupi pozemku. „V současnosti jsme rozhodnuti pro odkoupení areálu za 550 milionů a v případě, že změna územního plánu nebude schválena, budeme se samozřejmě snažit rozhodnutí zvrátit,“ upozornil Fidler. „Ale věřím, že vše dopadne podle plánů, a i kdyby mělo sportoviště zůstat, tak je scénář stejně takový, že časem zchátrá, protože současný majitel už do něj dále nechce investovat. A následně pozemek koupí jiný developer. O toto území má mimochodem už nyní zájem množství dalších společností, které nabídly větší finanční prostředky. Jejich nabídky atakují i miliardu korun, ale v těch případech by byl tlak na zastavění území ještě větší,“ dodal investor.

Související…

Šemíkův břeh: Pražané i odborníci budou v úterý mluvit o kontroverzní stavbě
Milada Kadeřábková

Veškeré naděje odpůrců Šemíkova břehu nakonec pohřbil i radní Zdeněk Doležal s tím, že na odkoupení pozemku stejně nemá obecní kasa peníze, a v tomto případě považuje za vhodné sportoviště nahradit. Samozřejmě s dodatkem, že o přesné podobě projektu bude ve spolupráci s IPRem a investorem dále jednat.

foto: Šemíkův břeh, Sebre, zdroj: ZaPět

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...